Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κρέπες ή ομελέτες;

Είχα  κάποτε μια φίλη Γαλλίδα και ένα Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού με κάλεσε να πάω μαζί της  στο αγρόκτημα  της οικογενείας  της, όπου η κύρια  ασχολία ήταν η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Το καθημερινό πρωινό άρμεγμα των ζώων απαιτεί ξύπνημα μες στην άγρια νύχτα. Έτσι σερβιριζόταν ένα γερό πρόγευμα στις 7:00 το πρωί, επτά μέρες τη βδομάδα και 366 μέρες το χρόνο, για να ικανοποιηθούν καταρχάς όσοι είχαν σηκωθεί απ’ τα χαράματα. Με τη τσίμπλα στο μάτι, καθόμασταν στο τραπέζι η φίλη μου κι εγώ, ήσυχα μπροστά στο πιάτο μας. Πλησιάζει η μητέρα της και μου σερβίρει μια στρογγυλή και κάπως παχιά, ομελέτα ήταν, τηγανίτα ήταν, δεν ήμουν σίγουρη. Δοκιμάζω μια πρώτη μπουκιά. Καλό. Από ευγένεια, αναφωνώ:

-«Ωραία η ομελέτα!»

-«Δεν είναι ομελέτα». [Σιωπή]. «Κρέπα είναι!»

Ήθελα να με καταπιεί η γη! Το να πεις σε Γάλλο ότι η κρέπα που σου σερβίρει είναι ομελέτα δεν είναι ακριβώς κομπλιμέντο… Γιατί γι’ αυτούς, η κρέπα είναι σχεδόν θρησκεία! Την είχα πατήσει και δεν γινόταν να το μαζέψω!…

Ιδού μια γνήσια γαλλική συνταγή για γλυκές κρέπες με τα ένα-δυο-τρία μυστικά της παρασκευής της για να μη σας πουν ποτέ πως η κρέπα σας  είναι ομελέτα!

ΥΛΙΚΑ:
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Μυστικό 1ο: Ρούμι! 2 κουταλιές του γλυκού (όχι παραπάνω και όχι το πας-παρτού Μεταξά 3 αστέρων). Αν δεν έχετε, προσθέστε ξύσμα λεμονιού που είναι εξίσου νόστιμο.
  • Μυστικό 2ο: Μπύρα! Θα κάνει τη ζύμη πιο ελαφριά. Ένα ποτηράκι (250 ml) φτάνει.
  • 700ml γάλα αν δε βάλετε μπύρα, 450 ml αν βάλετε
  • 450ml αν βάλετε 30γρ βούτυρο

ΧΡΟΝΟΣ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 5′ για τη διαδικασία μίξης των υλικών και 60’ τουλάχιστον για να ξεκουραστεί η ζύμη.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: να πούμε 45’ όρθιες μπροστά στην εστία; Δεν γίνεται αλλιώς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Σε ένα βαθύ μπολ, τοποθετούμε τα στερεά υλικά δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη.  Ανακατεύουμε.

Σε ένα  άλλο μπολ, ρίχνουμε τα υγρά. Πρώτα  τα αυγά | τα χτυπάμε 1’ δυνατά |προσθέτουμε το γάλα, το ρούμι  ή το ξύσμα λεμονιού και  τη μπύρα αν θέλουμε | ανακατεύουμε καλά | λιώνουμε το βούτυρο στο αντικολλητικό τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε (προσοχή μην κάψει και σκουρύνει)| προσθέτουμε στο υγρό μίγμα το λιωμένο βούτυρο αναδεύοντας συγχρόνως.

Στο μπολ  με το αλεύρι κτλ σχηματίζουμε  ένα πηγαδάκι | χύνουμε μέσα το  υγρό μίγμα | μυστικό 3ο→με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες περιστροφικές κινήσεις  για περίπου 1’| έτσι η ζύμη δεν θα γίνει υπερ-λαστιχωτή | μυστικό 4ο → τα γρομπαλάκια από αλεύρι που θα σχηματιστούν δεν μας απασχολούν καθόλου → θα φύγουν μόνα τους | μυστικό 5ο → αφήνουμε απαραιτήτως τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 60’.

Ψήνουμε τις  κρέπες όπως ξέρουμε | δεν τις κάνουμε  χοντρές, το ζυμάρι καλύπτει τον πάτο του τηγανιού και αυτό ήταν όλο.

Μια βαμβακερή  πετσέτα (σιδερωμένη…) πάνω από τη στήλη  με τις έτοιμες κρέπες → καλή όρεξη!

Υ.Γ. Το τι θα βάλετε μέσα είναι δικό σας θέμα…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.