Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μανιτάρια Porto… Bellissimo!

Η δική μου γενιά  πρωτογνώρισε τα μανιτάρια στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, άντε αρχές του ‘80, από τις πίτσες. Κάτι μανιτάρια άχρωμα, άγευστα και άοσμα που περισσότερο θύμιζαν λάστιχο και που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε τι ρόλο παίζουν πάνω στα ωραία τυριά, τα ζαμπόν και τα μπέικον. Μετά περάσαμε στα μανιτάρια κονσέρβας – εξίσου ανούσια με αυτά που στόλιζαν τις πίτσες. Σιγά σιγά, όμως, αν και πάντα με καχυποψία – γιατί είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το μακάβριο «όλα τα μανιτάρια είναι εδώδιμα τουλάχιστον μία φορά» – αρχίσαμε  να τα δοκιμάζουμε και να τα περιλαμβάνουμε στα πιάτα μας, ώσπου για πολλούς από μας έγιναν «αγαπημένα»: Μανιτάρια αλά κρεμ ή με σάλτσα ντομάτα, μανιτάρια με κρέας ή με κοτόπουλο, μανιτάρια σωτέ, μανιτάρια ψητά, ακόμα και σούπα. Μανιτάρια πορτσίνι, σιιτάκε, πλευρώτους, και γιατί όχι τρούφες…

Υλικά

Τελευταία ανακάλυψα τα μανιτάρια Porto Bello. Βλέποντάς τα έτσι τεράστια, σαν μικρές μέδουσες σε  μέγεθος αλλά και σχήμα, αναρωτήθηκα πώς να μαγειρεύονται. Την απάντηση μου την έδωσε ο μανάβης μου, ο Αντώνης: Στο γκριλ με λίγο λαδάκι, αλάτι, πιπέρι. Ωστόσο, η συνταγή μου φάνηκε φτωχή. Έτσι επινόησα έναν δικό μου τρόπο παρασκευής των γιγάντιων Porto Bello, εμπλουτίζοντάς τα με μαϊντανό, σκορδάκι και λίγο λιωμένο τυρί που τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά. Περιττό να πω ότι τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα, έβαλα δύο περιποιημένα Porto Bello σε ένα χάρτινο πιατάκι και τα πήγα θριαμβευτικά στον Αντώνη να τα δοκιμάσει. Ο οποίος, αφού τα έφαγε και έγλειψε και τα δάχτυλά του, μου ζήτησε τη συνταγή. 

Υλικά

  • 6 μανιτάρια Porto Bello
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 6 κουταλιές της  σούπας τριμμένο τυρί (γκούντα, ένταμ ή κασέρι)
  • Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και το σκόρδο ή τα βάζουμε  μαζί στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σωτάρουμε τα κοτσάνια και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε το μίγμα στη φωτιά μέχρι να πιεί τα νερά του.

Ανάβουμε το γκριλ. Βάζουμε τα μανιτάρια στη λαμαρίνα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με τη στρογγυλή πλευρά τους προς τα πάνω. Τα αλείφουμε με λάδι και τα αλατίζουμε. Ψήνουμε περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να αφυδατωθούν τα μανιτάρια χωρίς να καούν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αναποδογυρίζουμε. Τα γεμίζουμε με το μίγμα σκόρδου-μαϊντανού. Τα ψήνουμε άλλα 4 λεπτά. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω το τυρί (μια κουταλιά στο καθένα). Τα ψήνουμε άλλα 3-4 λεπτά.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.