Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η μαρμελάδα του κυρίου Τσελεμεντέ

Στο κτήμα γύρω από το σπίτι της πεθεράς μου υπάρχουν μεταξύ άλλων οπωροφόρων, δύο βερυκοκκιές από τις οποίες μέχρι πρότινος εξασφαλιζόταν η ετήσια μαρμελάδα ολόκληρης της ευρύτερης οικογένειας. Δυστυχώς τώρα πια η πεθερά μου δεν ασχολείται με την κουζίνα, η κοπέλα που ζει μαζί της και την φροντίζει δεν κατέχει το άθλημα, οπότε τις προάλλες που βρέθηκε εκεί ο άντρας μου με πήρε τηλέφωνο για να του στείλω με e-mail τη σχετική συνταγή από τον Οδηγό Μαγειρικής του Νικ. Κ. Τσελεμεντέ. Ένα αντίγραφο της τρίτης έκδοσής του, που χρονολογείται από το 1925, είχε η πεθερά μου στο σπίτι της, αλλά τώρα το έχουμε και το χαιρόμαστε εμείς.

Στον  πρόλογο, γράφει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Ο Οδηγός Μαγειρικής του κ. Τσελεμεντέ είνε ο πολυτιμότερος των οδηγών και το χρησιμότερον των συγγραμμάτων.  Αν μάλιστα κρίνω από την υποδοχήν, την οποίαν εξ αρχής είχεν εις το ιδικόν μου σπίτι και από τα λαμπρά αποτελέσματα τα οποία μας δίδει η καθημερινή του φυλλομέτρησις, ειμπορώ να συμπεράνω ότι κανέν άλλο βιβλίον ή περιοδικόν δεν εχάρισε, δεν εσκόρπισεν εις την ελληνικήν οικογένειαν τόση ευτυχίαν».

Δεν ξέρω αν πράγματι είναι ο πολυτιμότερος  των οδηγών και το χρησιμότερον των συγγραμμάτων ενώ σίγουρα θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι εσκόρπισεν ευτυχίαν στη δική μας οικογένεια, ωστόσο το πνεύμα του, η γλώσσα του και ο κόσμος που ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του είναι σκέτη απόλαυση.

Αντιγράφω λοιπόν τη συνταγή για τη μαρμελάδα  βερύκοκκο κατά γράμμα:

      

ΒΕΡΥΚΟΚΚΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Δια την παρασκευήν της μαρμελάδας βερυκόκκων δυνάμεθα να χρησιμοποιήσωμεν όλα τα είδη σχεδόν εξ αυτών. Καταλληλότερα  όμως θεωρούνται τα έχοντα ψίχαν σφικτήν, οπότε χρειάζεται και ολιγωτέρα  βράσις δια να δέση, και η γεύσις της είναι καλλιτέρα.

Εκλέγομεν τα βερύκοκκα να είνε εντελώς ώριμα  ή και ολίγον παραγινομένα χωρίς  όμως να είναι σάπια. Αφαιρούμεν τους πυρήνας και τα περνώμεν όπως το πουρέ από τρυπητό ή από  σίταν και το θέτομεν να βράση  με ζάχαρι απ’ ευθείας χωρίς να προσθέσωμεν άλλο υγρόν.

Η αναλογία των είναι 300 δράμια1 ζάχαρι με 1 οκά2 βερύκοκκα περασμένα. Η βράσις των δε γίνεται προσεκτικώς και ανακατεύονται διαρκώς, δια να μην πιάσουν και καούν. Αφού δε τελειώση η βράσις, αφίνομεν τη μαρμελάδα να μισοκρυώση και την θέτομεν εις τα δοχεία. 

 ΣΗΜ. Γνωρίζομεν το δέσιμο της μαρμελάδας, όταν ίδωμεν ότι σηκώνοντες την κουτάλαν με την  οποίαν την ανακατεόμεν, μένει επ’ αυτής  μία στρώσις οπωσδήποτε πηκτή, ή βουτώμεν ένα κουτάλι και  το αφίνομεν να στάξη 1-2 κόμβους εντός  ενός φλυντζανίου  με νερό κρύο. Εάν  οι κόμβοι μείνουν  χωρίς να διαλυθούν, τούτο είνε απόδειξις ότι η μαρμελάδα είναι δεμένη. Δυνάμεθα όμως, εάν θέλωμεν, να την κάμωμεν και πυκνωτέραν. Την αφίνομεν τότε και βράζει 8-10 λεπτά της ώρας περισσότερον.

Σημειωτέον  επίσης ότι, δια να γείνη το δέσιμο κανονικώς, πρέπει η φωτιά  να είνε μάλλον δυνατή, η κατσαρόλα δε να είναι κατάλληλος, ώστε να δυνάμεθα να ανακατεύωμεν με ξυλίνην  κουτάλαν ή με φτυαράκι διαρκώς και εις  τρόπον ώστε η κουτάλα  να πηγαινοέρχεται εγγίζουσα  πάντοτε τον βυθόν  της κατσαρόλας, καθώς  εμφαίνεται εις την  παρατειθεμένην εικόνα, οπότε ουδείς κίνδυνος υπάρχει να πιάση  και καή η παρμελάδα. Εάν δε τυχόν πιάση  αύτη, τότε την αδειάζομεν αμέσως εις άλλην  κατσαρόλαν και εξακολουθούμεν το βράσιμο.

Όταν  δε πρόκειται να την  διατηρήσωμεν επί  πολλούς μήνας, την  θέτομεν εις μεγάλα πήλινα βάζα και προτού τα σκεπάσωμεν, δια  να τα φυλάξωμεν, ρίπτομεν εις την επιφάνειαν της μαρμελάδας ολίγον κονιάκ, τούτο δε, δια να μη ζαχαρώση απ’ επάνω. 

(Φυσικά στο κείμενο  υπήρχαν υπογεγραμμένες, ψιλές, δασείες  και περισπωμένες τις οποίες  δεν μπόρεσα να αναπαραγάγω).

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Πάει πολύ σ’αυτήν τη μαρμελάδα να βάλεις και λίγη βανίλια!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.