Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Καλοκαίρι και μια άλλη δεκαετία

Δεν είναι μακριά η εποχή που δεν υπήρχαν σούπερ μάρκετ, που ψωνίζαμε λίγες ποσότητες τη φορά και που τα παιδιά θεωρούσαν θείο δώρο να τους χαρίσεις ένα πακέτο μπισκότα… πιο απλή ζωή, πιο απλά πράγματα και λιγότερα και όλη η αξία ήταν στη χειρονομία και στην ανθρώπινη επαφή. Μιλώντας για απλότητα, είχα την τύχη να έχω μια φοβερή γιαγιά “ μανούλα” στο να φτιάχνει πάντα με κέφι και απ’ το τίποτα κάτι που θα μας χαροποιούσε υπέρμετρα σαν παιδιά. Έτσι θυμάμαι πως ένα καλοκαιρινό βράδυ που είχαμε πάει στο θερινό σινεμά να δούμε το «Kramer versus Kramer” με τον Dustin Hoffman και την Meryl Streep στα νιάτα τους, μέσα από τα δάκρυα που έτρεχαν ποτάμι, η Γιαγιά είχε προλάβει να παρατηρήσει πώς γίνονταν οι Αμερικάνικες αυγοφέτες και ορίστε την άλλη μέρα το πρωί να μας τις σερβίρει για πρωινό. Καλοκαιρινή μπόρα είχε ρίξει και μας είχε κλείσει απογευματιάτικα στο σπίτι; Δεν πειράζει, ευκαιρία να φάμε ένα κρόκο χτυπημένο με ζάχαρη και να πλέξουμε τα μαλλιά μας «κεφτεδάκια» όπως έκανε εκείνη στα νιάτα της. Μήπως προτιμάτε μια φέτα ψωμί με βούτυρο και ζάχαρη ή ένα υποβρύχιο βανίλλια; Το τοπ των άψε σβήσε καλοκαιρινών γλυκών ήταν όμως ο κορμός κακάο, το μόνο γλυκό που παρέμεινε διαχρονικό. Σας το παραθέτω σε έκδοση του 2009, πιο εξελιγμένη από αυτή της Γιαγιάς μου, πεντανόστιμη, με ωμά αυγά και για να ταΐσετε έναν ολόκληρο λόχο.

Υλικά

• 225γρ φρέσκο βούτυρο

• 225γρ σοκολάτα κουβερτούρα (με τουλάχιστον 70% κακάο για πιο καλά)

• 100γρ κακάο

• 150 γρ ζάχαρη άχνη

• 3 κρόκους αυγών

• 2 αυγά ολόκληρα

• 280 γρ πτι μπερ μπισκότα

• 2 κουταλιές της σούπας μπράντι

• ½ φλιτζάνι του καφέ νερό

• ξύσμα πορτοκάλι

Διαδικασία

• λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί

• στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε τη λειωμένη σοκολάτα.

• προσθέτουμε το νερό, μπράντι και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μίγμα λείο σαν κρέμα.

• προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα σε χοντρά κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

• Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη κουζίνας

• Ρίχνουμε μέσα το μίγμα

• Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη τουλάχιστον για 5-6 ώρες.

• Ξεφορμάρουμε

Για να είμαστε πολύ μπροστά, ντύνουμε τον κορμό με γλάσο και 200 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα [φτιάχνουμε το γλάσο με 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα , 150ml κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά του γλυκού μέλι].

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.