Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ντομάτες γεμιστές με ρύζι

Η αιώνια διαφωνία με την μητέρα μου όταν ήμουν μικρή, ήταν γιατί μου έβαζε στο πιάτο και γεμιστή πιπεριά αφού ήξερε ότι δεν την έτρωγα. Είναι δυνατόν να συγκρίνεις τη γλύκα της καλογεμισμένης, σκεπασμένης με το καψαλισμένο της καπελάκι κατακόκκινης ντομάτας μετη σκληρή και με έντονη, οξεία γεύση, σάρκα της πράσινης πιπεριάς; “Ασε που ως γνήσιοι Πειραιώτες, το πράσινο χρώμα μας χάλαγε γενικώς.

“Οταν ξεκίνησα να φτιάχνω γεμιστά απλοποίησα τις διαδικασίες που ακολουθουσε η μητέρα μου, γιατί δεν έβλεπα το λόγο που έπρεπε να αδειάσω προσεκτικά, με κουτάλι για να μην τραυματίσω τα τοιχώματα, την ψίχα της ντομάτας, να τις αναποδογυρίσω και αφού στραγγίξουν να τις γεμίσω. Επίσης εξόρισα απ’το ταψί με συνοπτικές διαδικασίες τις μισητές πιπεριές. “Εφτιαχνα λοιπόν ένα ολοκόκκινο ταψί , σέρβιρα δυο ολοκόκκινες παραφουσκωμένες ντομάτες , αδιαφορώντας αν το καπελλάκι τους έπεφτε στο πλάϊ αφήνοντας ξέσκεπο το περιεχόμενο που έτσι παραψηνόταν και σκλήραινε. Αποτέλεσμα : επιεικώς μέτριο, η δεύτερηντομάτα της μερίδας έμενε συνήθως αφάγωτη γιατί πόση γλύκα μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος! “Ελειπε το αντίπαλο δέος, η πιπεριά! So, back to the roots!

Παίρνετε μεγάλες, ώριμες ντομάτες κόβετε εγκάρσια το επάνω μέρος τους χωρίς να το αποκόψετε τελείως από την υπόλοιπη ντομάτα. Με ένα μεγάλο κουτάλι αδειάζετε προσεκτικά το περιεχόμενό, προσέχοντας να μην τραυματίσετε τα τοιχώματα. Τις τοποθετείτε ανάποδα στο ταψί και τις αφήνετε να στραγγίξουν. Το περιεχόμενό τους το περνάτε από το multi, αν τα σπόρια είναι πολλά απομακρύνετέ τα. Την ίδια διαδικάσία ακολουθείτε και για τις πιπεριές, προσοχή μόνο γιατί επειδή είναισκληρές το καπελλάκι τους αποκόβεται εύκολα.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζετε το πλυμένο ρύζι – καρολίνα, μια γεμάτη χούφτα για κάθε ντομάτα και πιπεριά. Τρίβετε κρεμμύδια στο multi, έναμέτριο κρεμμύδι για κάθε κομμάτι, ψιλοκομμένο δυόσμο μπόλικο. (Η Λωξάντρα, ηρωίδα της Μ.Ιορδανίδου, μας εξηγεί πολύ κρεμμύδι για νοστιμιά και πολύ δυόσμο για να ανακουφίζει το στομάχι). Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, λάδι τόσο όσο το μίγμα να μη δείχνει στεγνό, δυο χούφτες μαύρες σταφίδες, μια χούφτα κουκουνάρι.

 Παίρνουμε μια-μια ντομάτα και αφού ρίξουμε μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη στο εσωτερικό της, τη γεμίζουμε κατά τα 3/4 και τις τοποθετούμε στο ταψί βάζοντας ανάμεσα τις πιπεριές (ίδια διαδικασία γεμίσματος), στα κενά τοποθετούμε πατατούλες. Αφού τελειώσουμε το γέμισμα, ρίχνουμε μέσα σε κάθε κομμάτι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το ντοματόζουμο (που είχαμε λειώσει στο multi, remember?), βάζουμε λίγο λάδι ακόμα στο ταψί (εγώ κάνω ένα γύρο με το ρόι), νερό και λίγο ντοματόζουμο ακόμα, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για μια ώρα στους 180 βαθμούς στο φούρνο. Αν αρπάξουν τα καπελλάκια και μαυρίσουν μην πτοείσθε, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε τοψήσιμο μέχρι να γίνουν και οι πατάτες.

Και βέβαια, μην ξεχάσετε, τα γεμιστά τρώγονται κρύα!

Σχολιάστε το άρθρο

  • Τα γεμιστά δεν μου αρέσουν με κουκουνάρι και σταφίδες. ΟΜΩΣ – και παρά το γεγονός ότι είμαι και πολυ Παναθηναϊκός – το κείμενο της συνταγής ήταν απολαυστικό, και πιθανόν να με ωθήσει να τα φτιάξω και “ετσι μια μέρα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.