Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μαντλέν

«Και ξαφνικά η ανάμνηση μου φανερώθηκε. Αυτή η γεύση, ήταν εκείνη από ένα κομματάκι μαντλέν που τα κυριακάτικα πρωινά στο Κομπρέ (γιατί εκείνη τη μέρα δεν έβγαινα πριν την ώρα της Λειτουργίας), όταν πήγαινα να της πω μια καλημέρα στο δωμάτιό της, η θεία μου η Λεονί μου το πρόσφερε αφού το είχε βουτήξει στο τσάϊ ή στο τίλιο της. Η θέα του μικρού γλυκού μαντλέν δεν μου θύμιζε τίποτα προτού το δοκιμάσω. Ίσως γιατί , όπως συχνά σκέφτηκα έκτοτε, χωρίς να τις δοκιμάσω, στα ράφια των ζαχαροπλαστείων, η εικόνα τους δεν συνδυαζόταν πια με το Κομπρέ αλλά με πιο πρόσφατες σκηνές. Ίσως γιατί, από αυτές τις αναμνήσεις, τις θαμμένες βαθειά μες στη μνήμη, όλα είχαν καταλήξει να αποδομηθούν. Οι φόρμες- και αυτή του μικρού κοχυλιού του ζαχαροπλαστείου, τόσο πλούσια αισθησιακή κάτω από τις αυστηρές και ευλαβείς πτυχώσεις του- είχαν καταργηθεί ή είχαν πέσει σε λήθαργο, και είχαν χάσει τη δύναμη επέκτασης που θα τους επέτρεπε να επανέλθουν στη συνείδηση. Αλλά, όταν από ένα παλαιό παρελθόν τίποτα δεν επιβιώνει, αφού πεθάνουν οι υπάρξεις, αφού καταστραφούν τα πράγματα,οι μόνες, ασθενέστερες αλλά πιο ζωηρές, πιο άϋλες, πιο επίμονες, πιο πιστές, η μυρωδιά και η γεύση παραμένουν ακόμα καιρό, σαν ψυχές που αναπολούν, περιμένουν, ελπίζουν, πάνω στα ερείπια όλων των υπολοίπων, να σηκώσουν χωρίς να λυγίσουν, πάνω στην σταγονίτσα τους – που είναι σχεδόν αδύνατον να την ψηλαφήσεις-, το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης.» […]

Μαντλέν (Μαρσέλ Προυστ, «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», Από την πλευρά του Σουάν, 1913)  μτφ. Φ. Σίμιτσεκ

Υλικά
  • 180+20 γρ βούτυρο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 225 γρ αλεύρι Φαρινάπ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
Διαδικασία
  • Πλένουμε το λεμόνι και φυλάμε το ξύσμα.
  • Λιώνουμε 180γρ βούτυρο και κρατάμε τα υπόλοιπα 20 γρ για να αλείψουμε το ταψάκι πριν το ψήσιμο.
  • Στο μπωλ του μίξερ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να γίνει το μίγμα άσπρο.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και ενσωματώνουμε σ’ αυτό τα αυγά, το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν οι μαντλέν).
  • Βουτυρώνουμε την ειδική φόρμα για μαντλέν (υπάρχει στη γνωστή αλυσίδα της γνωστής κυρίας…).
  • Γεμίζουμε με κουτάλι μόνο τα 3/4 της κάθε θηκούλας.
  • Ψήνουμε τις μαντλέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 1900c  στη 2η θέση από κάτω και για 10-12’ μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Η ζύμη που φτιάξαμε αρκεί για 3-4 δόσεις συνολικά, δηλαδή 30-36 μαντλέν!
  • Μόλις ψηθούν βγάζουμε τις μαντλέν από τις θήκες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα πάνω σε σχάρα.

Διατηρούνται ωραιότατες για αρκετές μέρες (σε αεροστεγές δοχείο).

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Το να διαβάζεις Προυστ έχει, εκτός των άλλων, και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.