Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ιουδήθ και Ολοφέρνης

judith_and_holofernes_by _Tintoretto

Υπάρχουν στην τέχνη κάποια θέματα που επαναλαμβάνονται διαρκώς. Είναι συνήθως θρησκευτικά, από την ζωή του Χριστού ή από την Παλαιά Διαθήκη. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει η απεικόνιση της ιστορίας της Ιουδήθ που αποκεφάλισε τον Ολοφέρνη.

Κανένας μεγάλος ζωγράφος δεν αντιστάθηκε σ’αυτό το θέμα. Ο Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος δημιούργησε σε διάφορες εκδοχές μια ψυχρή κοκκινομάλλα Ιουδήθ με πολλά κοσμήματα, με καπέλλο ή χωρίς, να κρατάει το κεφάλι του Ολοφέρνη σχεδόν έξω από το πλαίσιο της εικόνας.

Judith_Holofernes_Cranach

Ο Caravaggio απέδωσε μια δραματική σκηνή, τόσο ζωντανή, ώστε να νομίζει ο θεατής πως το έγκλημα διαπράττεται πραγματικά στο παρόν, μπροστά στα μάτια του.

Judith_Beheading_Holofernes_by_Caravaggio

Ο Μαντένια απεικονίζει την Ιουδήθ να πετάει σε μια σακκούλα, την οποία κρατάει ένας υπηρέτης, το κεφάλι του Ολοφέρνη, ενώ η ίδια αποστρέφει το βλέμμα.

Andrea_Mantegna_Judith_Holopherne

Ακόμα και στην Καπέλλα Σιστίνα βρίσκεται η Ιουδήθ με την κεφαλή του εχθρού της ανά χείρας. Φυσικά αυτή την φορά φιλοτεχνημένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.

Michelangelo_Judith

Ποιά είναι, όμως, η ιστορία;

Ο Ολοφέρνης, Βαβυλώνιος στρατηγός του Ναβουχοδονόσωρα, πολιορκούσε την πατρίδα της Ιουδήθ. Εκείνη, γνωρίζοντας πως ο Ολοφέρνης ήταν ερωτευμένος μαζί της, τον σαγήνευσε σε στιγμή μέθης, του έκοψε το κεφάλι και έτσι απάλλαξε τη χώρα της από τον κίνδυνο των Βαβυλωνίων.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.