Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

My mother’s silence

chryssopoulos_cover_mymonther

Tα σπίτια των ηλικιωμένων έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά και ησυχία. Επίσης, τα σπίτια των ηλικιωμένων έχουν κατά κανόνα μια απίστευτη νοικοκυροσύνη και τάξη. Η αδιασάλευτη τάξη των αντικειμένων που ανάμεσά τους κινείται, σχεδόν αθόρυβα, η κυρία του σπιτιού, κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, κάθε αλλαγή στην χωροθέτηση προσλαμβάνεται σαν επιβουλή στην κυρίαρχο χώρο της.

Κατ΄αρχάς, πότε η μητέρα μετεβλήθη στην ηλικιωμένη κυρία του σιωπηλού σπιτιού; Πότε έγινε η μετάλλαξη; Πότε η μητέρα έπαψε να μιλά; Η μητέρα που η φωνή της συνεχίζει να ηχεί στα αυτιά σου -μια ζωή- να σε κανακεύει, να σε συμβουλεύει, να σε παρατηρεί, να σε κανοναρχεί, να σου…τα πρήζει κι όμως, τώρα που απουσιάζει να σου λείπει. Μια ζωή!

Στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά παρουσιάζεται μέχρι τις 24 Μαίου η δουλειά του Χρήστου Χρυσόπουλου από το σιωπηλό σπίτι της μητέρας του όπου, καθώς ο ίδιος σημειώνει :

…μετά πρόσεξα εκείνο το σεμέν, κι όταν πλησίασα με τη φωτογραφική μηχανή, κοιτάζοντας εξονυχιστικά την πλέξη, διαπίστωσα ότι κάθε χιλιοστό κλωστής δεν είναι ένα κομμάτι ύλης, αλλά ένα κομμάτι χρόνου που απομένει φυλακισμένο στη διαδρομή του νήματος. Η αποτύπωση του νεκρού χρόνου. Έτσι προέκυψε αυτή η έκθεση: Είκοσι τέσσερις φωτογραφίες και ένα βίντεο για το ίχνος του χρόνου και για τη μνήμη.

Σημειώνουμε ότι το λεύκωμα της έκθεσης «My mother’s silence» είναι υποψήφιο στην κατηγορία «Τέχνες» για τα Βραβεία βιβλίου Public 2015.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.