Is your thinking creative? Do you enjoy sharing your knowledge and widening your horizons? If yes, People & Ideas is for you. Simply be a reader or make one step further: participate and become a content curator or a content creator. With P&I, you follow, edit, create, experience and broadcast lifelong learning for everyone’s benefit.

(ΕΛ) Ζάχαρη: μια κρυφή τοξίνη;

Sorry, this entry is only available in Greek.

Post a comment

  • Όλγα Λαζοπούλου

    Kαι παχυντική και ανθυγιεινή έως φονική. Πώς να το αντέξει κανείς αυτό!!!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Γεια σου Όλγα.
    Ψάχνω να βρω μια φυσική γλυκαντική ουσία που να μην είναι βλαβερή. Μόλις τη βρω θα το γράψω εδώ. Στο μεταξύ, το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η ποσότητα που καταναλώνουμε. Είναι θέμα συνήθειας να γίνει αυτό όπως συνήθεια είναι να διαβάζει κανείς τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζει. Θα εκπλαγεί με το τι περιέχουν από γλυκαντικές ουσίες. Και αν έχει καρκίνο…μαχαίρι. Το βιβλίο που αναφέρω για τη διατροφή και τον καρκίνο είναι από έναν πολύ αξιόλογο επιστήμονα, ο οποίος έπαθε ο ίδιος καρκίνο στον εγκέφαλο, δυο φορές μάλιστα και βγήκε από αυτό αλλάζοντας τον τρόπο που ζούσε και τρεφόταν.

  • Όλγα Λαζοπούλου

    Και το μέλι; Δεν είναι ωφέλιμη γλυκαντική ουσία; Γιατί αυτό ξέρουμε μέχρι τώρα. (Σε παρακαλώ, μη μου το ανατρέψεις κι αυτό…)

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Δεν τρώμε την ίδια ποσότητα μελιού απ’ότι ζάχαρης οπότε δεν θα στο ανατρέψω αν και το μέλι είναι πλούσιο σε φρουκτόζη. Τα δυο κιλά που αναφέρω για το παλαιοληθικό άνθρωπο είναι φυσικά 2 κιλά μελιού.
    Τώρα ο Σερβάν-Σραϊμπέρ αναφέρει σαν φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης και με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη το νέκταρ αγαύης (ένα εκχύλισμα από το χυμό ενός κάκτου). Η γεύση του θυμίζει αυτή του μελιού, είναι 2 φορές πιο γλυκός από τη ζάχαρη και έχει 4-5 φορές μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη από αυτό το μελιού. Δεν πήγα όμως να ρωτήσω σε βιολογικό μαγαζί αν υπάρχει εδώ… εγώ πίνω σκέτο τον καφέ μου :).

  • chrisanthe

    Η στεβια είναι ένας θάμνος, του οποίου τα φύλα είναι…γλυκά. Σχεδόν 300 φορες πιο γλυκα από τη ζάχαρη. Κυκλοφορει σε ταμπλέτες, σε σκόνη, σε αποξηραμένα φύλα σε επεξεργασμενη αλλά και ανεπεξέργαστη μορφή.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Πάρα πολύ ωραία ιστορία και απίθανα σκίτσα!

  • ΑΓΑΠΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

    Θα ήθελα να αναφέρω και τη ζάχαρη καρύδας, η οποία γευστικά δεν έχει καμμία διαφορά από την κοινή, λευκή ζάχαρη (στον καφέ ειδικά δεν υπάρχει διαφορά). Τη βρίσκω σε μαγαζιά βιολογικών τροφίμων αλλά και σε super markets, στο ράφι με τα βιολογικά τρόφιμα. Θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας.

  • Κοσμας Σεραφετινιδης

    Εξαιρετικη προσεγγιση.Διακριτικη περιγραφη ενος ¨γλυκου δηλητηριου¨που καταδυναστευει την καθημερινοτητα μας.Δυσκολη εως αδυνατη η ¨αποτοξινωση¨απ το εν γενει γλυκο..κι αυτο γιατί ειναι κατι που ανατρεχει ακομα απ την εποχη του θηλασμου μας..Κι ομως γνωριζω καποιους που το καταφεραν..κι ειναι οι χαριτωμενοι φιλοι μου..Ναστε παντα καλα.
    Καλο καλοκαιρι Κ.Σ.

Share your thoughts

You like this article? Tell us your opinion.