Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αρχιτεκτονική;

Για πολλούς ανθρώπους  είναι ακόμα συγκεχυμένο το τι είναι  αρχιτεκτονική ή ποιος είναι  ο ρόλος του αρχιτέκτονα. Η  αρχιτεκτονική είναι η τέχνη  που παράγει χώρο, χώρο όχι απαραίτητα για να μένεις αλλά χώρο για να κινείσαι, να στέκεσαι, να απολαμβάνεις, να σκέφτεσαι, να ερωτεύεσαι, να ζεις.  Ο ρόλος του αρχιτέκτονα λοιπόν είναι να σχεδιάζει τον χώρο που θα δεχθεί τις κινήσεις, τις στάσεις, τις απολαύσεις, τις σκέψεις, τους έρωτες, τις ζωές των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι βλέπουν την αρχιτεκτονική ως ενσάρκωση  των ονείρων τους. Πολλές φορές απευθύνονται σε έναν αρχιτέκτονα για να φτιάξουν το σπίτι τους σύμφωνα με τις ανάγκες του τρόπου ζωής τους. Βλέπουν σε ένα σπίτι τις αναμνήσεις που έχουν από την παιδική τους ηλικία ή ακόμα ζητούν τον χώρο για να οικοδομήσουν μαζί με αυτόν το δικό τους κύρος. Είναι με έναν τρόπο η αρχιτεκτονική μια ιδεαλιστική απεικόνιση του Εγώ μας. Για μερικούς η αρχιτεκτονική παράγει δοχεία ζωής, μικρά ή μεγάλα, για άτομα, οικογένειες ή ομάδες. Είναι η στέγη για μικρές καθημερινές ιστορίες που γίνονται ιστορίες ζωής.

Ο ρόλος του Αρχιτέκτονα είναι αρχικά με ψυχαναλυτικό τρόπο  να κάνει μια τομή της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου που έχει απέναντί του  και να καταλάβει τις καταβολές του και  τις επιθυμίες του. Όταν αρχίσει να σχεδιάζει, αυτό δεν γίνεται μόνο σε δύο διαστάσεις, σε μήκος και σε πλάτος. Ο σχεδιασμός έχει πολλές διαστάσεις: το μήκος, το πλάτος, το ύψος, το φώς. Ο αρχιτέκτων δεν είναι μηχανή που παράγει εφόσον του δοθούν οι σωστές παράμετροι, βάζει και ένα κομμάτι του εαυτού του μέσα στον χώρο. Και αυτό κάνει τη διαφορά. Το τελικό προϊόν, ένα οιονεί  χρηστικό έργο τέχνης είναι μια αρμονική σύνθεση επιθυμίας και τεχνογνωσίας…. ή έτσι πρέπει να είναι και όχι κάτι λιγότερο.

Για να πειστείτε  ας φέρουμε στο νου μας ένα παράδειγμα προς αποφυγή, πολύ κοντινό. Το 70% του αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα ΔΕΝ παράγεται από αρχιτέκτονες. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να απορούμε που είναι τόσο άσχημες οι πόλεις μας. Έχουν πέσει σε χέρια ανθρώπων που δεν βλέπουν τον χώρο σα δοχείο ζωής αλλά σα κονσέρβα για να στοιβάξουν τις προκάτ ζωές μας. Στη Ελλάδα η οικοδομή είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας. Στηρίζεται βέβαια περισσότερο στην ποσότητα παραγωγής και όχι στην ποιότητα. Έτσι, βλέπουμε άχαρα κτίρια, χωρίς καμμία χωρική ποιότητα, με μόνη λειτουργική πρόθεση να στεγάσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο χωρίς πολλά έξοδα. Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια είναι εις βάρος όλου του κοινωνικού συνόλου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επενδύσεις ή χρήματα για να παραχθεί μεγάλη αρχιτεκτονική. Μύθος. Η αρχιτεκτονική δεν συμβαδίζει κατ’ ανάγκη με μεγάλο προϋπολογισμό.  Το ωραίο δεν είναι το ακριβό και αντιστρόφως.

Η Αρχιτεκτονική  είναι μια μορφή τέχνης που δεν μπορούμε να απομονώσουμε από τη ζωή μας. Όσο κι αν δεν πηγαίνουμε σε μουσεία ή σε αίθουσες τέχνης, ζούμε κάτω από μία στέγη, μέσα σε τέσσερις τοίχους.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία για εισαγωγή στην αρχιτεκτονική:

«Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας», Alain de Botton, Εκδόσεις Πατάκη, 12/2007, σελ. 352, ISBN: 9789601626178, μετάφραση Καλοκύρης Αντώνης.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.