Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πάλι σπανάκι!

H δική μου αντίληψη περί καλής κουζίνας έχει να κάνει με τον χρόνο και όποιος μιλάει για χρόνο σήμερα, σίγουρα μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με αυτόν. Πόσες φορές δεν λέμε: δεν μαγειρεύω όσο καλά θα ήθελα γιατί δεν έχω χρόνο. Σωστά. Το πρόβλημα λοιπόν της κουζίνας για την σύγχρονη γυναίκα  είναι περισσότερο για να μην πω καθ’ολοκληρία διαχείριση χρόνου σε σχέση με την διαχείριση της τροφοδοσίας.

Σ’αυτό θα επικεντρωθώ δίνοντάς σας ιδέες και συνταγές για να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο σας, χωρίς να αγνοείτε παράλληλα τα μυστικά καλά δοκιμασμένων  από εμένα συνταγών, σχετικών με τις επιρροές που δέχθηκα από τις χώρες όπου έζησα ή ταξίδεψα.

Επίσης συνταγές για την προετοιμασία των οποίων ουσιαστικά θα κερδίσετε χρόνο, αν και θα χρειαστεί να θυσιάσετε αρχικά λίγη ώρα στο σούπερ-μάρκετ προκειμένου να εξοπλιστείτε με κάποια ιδιαίτερα υλικά, τα οποία, πιστέψτε με, δεν πρόκειται να μείνουν άθικτα για πολύ καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Tο θέμα μας σήμερα είναι το σπανάκι!

Βρίσκομαι μπροστά σε λαχταριστό σπανάκι και αναρωτιέμαι: «πάλι σπανακόρυζο ή πάλι σπανακόπιτα;» «Και πόσο να πάρω;» «Έχει τα τρυφερά του, έχει και τα λίγο πιο μεστά του φύλλα».  Λοιπόν ακούστε: πάρτε αρκετό, εξ άλλου είναι εξαιρετικό φαγητό από άποψη υγείας και ετοιμάστε τρεις συνταγές, εξασφαλίζοντας  τρία τόσο διαφορετικά  γεύματα που κανείς δεν θα σας πει: «Μα καλά, πάλι σπανάκι τρώμε;’’ Τα τρυφερά φύλλα για σαλάτα, τα πιο μεστά για σούπα και «κρέπες».

Συνταγή #1: Σαλάτα σπανακιού (gourmet) Διαβάστε τη συνέχειαΚλείσιμο

Υλικά

  • σπανάκι, τα πιο τρυφερά φύλλα
  • λίγο μπέικον (που θα έχετε πάντα σε μικρή ποσότητα στον καταψύκτη σας)
  • καρύδι (αν δεν το χρησιμοποιείτε ή αν δεν το αγοράζετε συστηματικά, διατηρείστε λίγο σε σακουλάκι
    στην συντήρηση του ψυγείου)
  • πράσινο μήλο (θα το κόψετε κομμάτια στο τέλος αφού έχετε φτιάξει το dressing και θα το βάλετε μέσα
    για να μην μαυρίσει)

Dressing:

  • λάδι (κατά βάση σπορέλαιο, αναμιγνύω με ελαιόλαδο με την προϋπόθεση ότι είναι πολύ καλό)
  • μουστάρδα Maille (όσες διαφορετικές βρείτε τόσο καλύτερα, πάρτε τις όλες, κάποια στιγμή θα αυτοσχεδιάσετε).Υπάρχει και η μελιού που μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλου τύπου μουστάρδα προσθέτοντας μέλι διαλυμένο σε νερό.
  • ξύδι (αγοράστε διαφορετικού τύπου ξύδια γιατί κάποια στιγμή θα τα χρειαστείτε) και προτιμήστε μηλόξυδο
    και balsamico.

Διαδικασία

Διαλέξτε τα τρυφερά φυλλαράκια και πλύνετέ τα σε άφθονο νερό, στραγγίστε τα.

Κόψτε σε μικρά κομμάτια το παγωμένο (εξυπακούεται ότι και το φρέσκο είναι ευπρόσδεκτο )  μπέικον και περάστε το γρήγορα στο αντικολλητικό τηγάνι

Φτιάξτε το dressing: βάλτε πρώτα τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι (πάντα από τον μύλο Peugeot που το χοντροκόβει και είναι ο καλύτερος στην αγορά – ο δικός μου είναι 20 ετών και έχει επιβιώσει με καθημερινή χρήση που του κάνω-  σας συστήνω αυτή την αγορά ανεπιφύλακτα γιατί θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ποιότητα των μαγειρευτών κατσαρόλας στα οποία θα σας μυήσω στο εγγύς μέλλον), τα ξύδια και διαλύστε τη μουστάρδα, το λάδι που ανακατεύετε ελαφρά με το πιρούνι γιατί από κάποιο σημείο και ύστερα το πολύ χτύπημα πήζει το μίγμα υπερβολικά, και στο τέλος το κουταλάκι μελιού διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.
Αναμείξτε όλα τα υλικά, αφήνοντας για το τέλος τα καρύδια.

Καλή  επιτυχία !

* Τα μυστικά συντήρησής του: για να μην μαραθεί σε χρόνο dt,  τυλίξτε το μέσα σε μια εφημερίδα ή σε χαρτοσακκούλες (συνήθως είναι μικρές, επομένως όχι πρακτικές) και στη συντήρηση του ψυγείου σας. Πριν  το χρησιμοποιήσετε, αφήστε το λίγο στο κρύο νερό να αναζωογονηθεί.

** τα gourmet υλικά τα βρίσκω συνήθως στα ΑΒ σουπερ-μάρκετ (δεν αποτελεί διαφήμιση αφού δεν παίρνω ποσοστά). 


Συνταγή # 2: Σούπα λαχανικών με σπανάκι

Μην διστάσετε, είναι καταπληκτική για ένα σχεδόν πλήρες βραδινό. Μπορείτε να την συνοδεύσετε  με λίγο ζαμπόν ή κάτι παραπλήσιο που  δεν χρειάζεται μαγείρεμα, και έχει πολλές βιταμίνες. Μάθετε τους δικούς σας να απολαμβάνουν τη ‘’βραδινή σούπα’’. Διαβάστε τη συνέχειαΚλείσιμο

Υλικά:

  • Όλα τα λαχανικά: καρότα, κρεμμύδια ξερά και χλωρά, ράβες, πράσα, κολοκυθάκια, πατάτες, λίγο λάχανο αν
    υπάρχει, ό,τι άλλο ξεχνάω και φυσικά τα φύλλα του σπανακιού που δεν χρησιμοποιήσατε για τη σαλάτα.
  • Γάλα, νερό
  • ένα κύβο Knorr κότας,  προαιρετικά. Προσωπικά πάντα βάζω.

Διαδικασία:

Κόβω τα λαχανικά σε μέτριο μέγεθος, όχι ψιλοκομμένα. Τα βάζω όλα στο νερό και προσθέτω γάλα. Αλάτι, πιπέρι.

Προσοχή πολλά καρότα θα την κάνουν υπερβολικά γλυκειά. Θεωρείστε τα πράσα απαραίτητα, δίνουν πολύ καλή γεύση.

Προσοχή το γάλα φουσκώνει, βάλτε την σε χαμηλή φωτιά, μην σκεπάσετε την κατσαρόλα και μείνετε στα πέριξ. Όταν βράσουν λειώστε τις πατάτες για να γίνει λίγο παχύρρευστη, αν την προτιμάτε περισσότερο παχύρρευστη βάλτε ένα τμήμα της σούπας στο multi και ανακατέψτε με την υπόλοιπη. Μια δοκιμή θα σας κάνει οπαδούς του ενός ή του άλλου στυλ σούπας.

Μπορείτε να τη φάτε με κρουτόν (ξεραμένο ψωμί που έχετε κόψει σε μικρούς κύβους, τους έχετε ραντίσει με ελαιόλαδο, ενδεχομένως βάλει αλάτι και περάσει για λίγο στο γκριλ. Διατηρούνται πολύ χρόνο σε μεταλλικό κουτί).

Καλή επιτυχία!

Συνταγή #3: Pascades ( Κρέπες από την Νοτιοδυτική Γαλλία, σύνορα Ισπανίας).

Διαβάστε τη συνέχειαΚλείσιμο

Για 6 άτομα

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Υλικά:

  • 200 γρ φύλλα σπανακιού
  • 150 γρ μπέικον όχι αλμυρού
  • φρέσκο κρεμμυδάκι (μπορείτε και περισσότερα του ενός)
  • πιπεριά Φλωρίνης από το βαζάκι (προαιρετικά)
  • 4 cl λαδιού
  • αλάτι, πιπέρι (χοντροκομμένο από μύλο), μαϊντανός (προαιρετικά)

Για τον χυλό:

  • 3 αυγά
  • 150 γρ αλεύρι
  • ¼ λίτρου γάλα περίπου

Εκτέλεση:

  • Τσιγαρίζουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο τα φύλλα του σπανακιού, ή τα βουτάμε για πολύ λίγο σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε
  • Προσθέτουμε το(α) ψιλοκομμένο(α) φρέσκο(α)  κρεμμυδάκι(α)
  • Περνάμε ελαφρά το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι όπου και θα τηγανίσουμε τις κρέπες

Για τον χυλό:

  • σε ένα μπωλ ανακατεύω τα 3 αυγά με το αλεύρι. Προσθέτω σιγά-σιγά το γάλα για να έχω ένα χυλό κάπως ρευστό. Προσθέτω πιπέρι και με προσοχή λίγο αλάτι (λόγω μπέικον)
  • Προσθέτω στον χυλό όλα τα υλικά και ανακατεύω
  • Τηγανίστε τις κρέπες σε χαμηλή σχετικά φωτιά για να μην αρπάξουν. Για να ψηθούν εύκολα  δεν τις κάνω παχιές.

Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.