Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Pοpeye, the sailor man»

Από την βρεφονηπιακή μου ηλικία, φυσικά, δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα. Μία από τις ελάχιστες εικόνες της εποχής εκείνης, που μου μένει ζωντανή στο μυαλό είναι: μεσημέρι κι η δόλια η μάνα μου –κουρασμένη μετά το γραφείο και τις ατέλειωτες οικιακές εργασίες- να με έχει στριμώξει στη γωνιά του μαρμάρινου νεροχύτη, εγώ να έχω κλείσει ερμητικά το στόμα μου και να κλαψουρίζω κι ο πατέρας μου πιο πέρα να μου λέει για τον σπανακοφάγο ήρωα Popeye.

Κάτι άλλο που συχνά θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι τα λόγια της μητέρας μου: “δεν θα κάνεις κι εσύ παιδιά ; …θα δεις τί τραβάω…”

Και όντως αγαπητοί μου, η μοίρα τό’φερε και βλέπω τι τραβούσε… Η μικρή μου, η γλυκιά μου Δημητρούλα βλέπει σπανακόρυζο και ανατριχιάζει… Και δεν είναι της μόδας κι ο Popeye σήμερα…

Όμως η μάνα η γκρέκα πολλά μηχανεύεται και βρήκα τη «σπανακοσυνταγή» που αρέσει ΚΑΙ στο μικρό μου βλαστάρι. Και ιδού:

  ΥΛΙΚΑ
  1 κιλό σπανάκι
  1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  Λίγο άνηθο
  ¼ – ½  (εξαρτάται από το πόσο τυροφάγοι είστε) του κιλού διάφορα τυριά (γλυκά και αλμυρά)
  ½ κιλό (1 πακέτο) μακαρονάκι κοφτό ή φιογκάκια
  Λάδι
  Αλάτι
  Πιπέρι
  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  4-5 φέτες τυρί edam ή gouda
   

Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το σπανάκι. Το ζεματίζω με βραστό νερό.

Βάζω σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, το ζεσταίνω και ρίχνω τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα τσιγαρίζω για πολύ λίγο και ρίχνω το σπανάκι. Προσθέτω άνηθο, αλάτι (ελάχιστο) και πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοψηθούν για 15 περίπου λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα βράζω τα μακαρόνια μου με τον γνωστό τρόπο και τα σουρώνω.

Σε ένα μέτριο ταψί βάζω το μαγειρεμένο σπανάκι και ρίχνω τα μισά τριμμένα τυριά. Από πάνω βάζω τα μακαρόνια (αυτό το κάνω για να μην φαίνεται πολύ πράσινο το αποτέλεσμα και ταραχτούν τα παιδάκια μας…), ρίχνω και τα υπόλοιπα τυριά, κουνάω με το γνωστό «πέρα δώθε» τρόπο το ταψί να πάνε ομοιόμορφα τα υλικά και τέλος βάζω πάνω- πάνω τις φέτες τυριού. Αν θέλω ρίχνω και το χτυπημένο αυγό.

Βάζω το φαγητό μου σε προθερμασμένο –κατά προτίμηση- φούρνο στους 180 Βαθμούς και το αφήνω για 20-30 λεπτά, ανάλογα αν θέλω ξεροψημένη κρούστα ή όχι.

ΑΡΕΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥΣ (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ)

ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κ.ΛΠ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σχολιάστε το άρθρο

  • Marianna Karavassili

    Ω! πολυμήχανη ελληνίδα μάννα πεντανόστιμη μου φαίνεται αυτή η συνταγή αν και στα δικά μου παιδιά, πράγμα σπάνιο, αρέσει το σπανακόρυζο. Με τις μπάμιες έχεις σκεφτεί τίποτα;

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.