Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σαντιγύ αλά φρανσαίζ | Κρέμα αλά τούρκα

Με τη σαντιγύ έχω μια σχέση αγάπης από παιδί και την τιμώ χωρίς πολλές τύψεις όποτε μου δίνεται η ευκαιρία και αξίζει τον κόπο. Ο εκπαιδευμένος ουρανίσκος μου ξέρει να διακρίνει πλέον μεταξύ της απομίμησης, της φυτικής, της υπερβολικά χτυπημένης, και της σωστής σαντιγύ με την αιθέρια υφή και λεπτή γεύση. Και δεν είναι η υπόθεση τόσο μπανάλ! Δύσκολα σταυρώνεις σωστή σαντιγύ, αυτό είναι το συμπέρασμά μου.

Σας παραθέτω λοιπόν εδώ δυο συνταγές για να συνοδεύσετε τις φράουλες εποχής: μια απ’τη Γαλλία για πραγματική σαντιγύ κι άγιος ο θεός, και μια άλλη από την Τουρκία με βάση το γάλα και το αμύγδαλο για όσους, από 20 ετών και άνω, δεν θέλουν να ενισχύσουν ανεπιστρεπτί τις αρτηρίες τους με λίπος.

Σαντιγύ αλά φρανσαίζ

Τα μυστικά  της σωστής σαντιγύ είναι τρία! Το πρώτο το αντέχετε: πρέπει να είναι πάρα πολύ κρύα πριν να χτυπηθεί ώστε να αποφύγετε να αλλοιωθεί η γεύση της κατά την παρασκευή της. Το δεύτερο μυστικό ίσως να είναι πιο δυσβάσταχτο: θέλει χτύπημα στο χέρι για να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Άντε να κάνουμε μια παραχώρηση και να σας αφήσουμε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρικό μίξερ χειρός, εφ’όσον μπορείτε να επιλέξετε μια πολύ χαμηλή ταχύτητα. Οπότε μη βιαστείτε να δείτε πήξιμο. Το τρίτο και τελευταίο μυστικό θέλει εξάσκηση: σταματάτε το χτύπημα μόλις αρχίζει να στέκεται η κρέμα στο όρθιο σύρμα και έχουν δημιουργηθεί αυλάκια στη μάζα που δουλεύετε. Αν επιμείνετε το μίγμα θα πάρει άρωμα και υφή βουτύρου. Ευχαριστώ!

Οπότε έχουμε και λέμε: κρέμα γάλακτος (250ml) που χτυπάτε στο μίξερ χειρός προσθέτοντας 1 κ. της σούπας ζάχαρη άχνη και προαιρετικά λίγη βανίλια σε σκόνη. Πάνω σε ψιλοκομμένες φράουλες θα είναι τρέλα. 

Υ.Γ. Θα γίνει  το επιδόρπιο αυτό ακόμα θεϊκότερο αν σερβίρετε τις φράουλες σε όμορφα μπωλ (η όραση προσθέτει γεύση που λέει μια φίλη μου), με θρυμματισμένα μικρά κομμάτια μαρέγκας από πάνω και τη σαντιγύ να ντύνει το σύνολο! 

Κρέμα αλά τούρκα (Βαντεμλί Μουχαλεμπί)(για 6 άτομα) 

  • 1,2 λίτρο γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κ. σούπας κόρν φλάουρ
  • 2 κ. σούπας κονιορτοποιημένο ρύζι (με το multi)
  • 75 γρ. αμύγδαλα λευκά
 

 Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε  το κορνφλάουρ και  το ρυζάλευρο  με 4 κ. της σούπας κρύο νερό, και την  αλοιφή που θα γίνει την προσθέτουμε  στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας  συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μίγμα.

Περνάμε στο  μίξερ τα αμύγδαλα ώστε να γίνουν μια  ψιλή σκόνη. Την προσθέτουμε στο γάλα και αναμιγνύουμε για άλλα 15’ έως ότου πετύχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.

Μοιράζουμε σε μπολάκια (όμορφα χε,χε,χε) και αφήνουμε να κρυώσει βλ. Να παγώσει πριν σερβίρουμε με φράουλες. 
 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.