Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κοτόπουλο σε αλάτι

Όταν μου είπαν αυτή τη συνταγή πολύ χάρηκα. Επιτέλους μπορούσα να συνδυάσω τέσσερα πράγματα: το υγιεινό με το γευστικό και την οικονομία χρόνου με το πρακτικό. Σας παρουσιάζω λοιπόν μια εύγευστη συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας! Αυτή είναι βέβαια που δίνει γεύση στο φαγητό αλλά αφού βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ομορφιά μας, ας την περιορίσουμε. Στην περίπτωση μας, χρησιμοποιείται μόνο όση κουβαλάει πάνω του το πτηνό. Είναι αρκετή. Μιλάω για οικονομία χρόνου και πρακτικότητα επειδή το ψήσιμο δεν απαιτεί ιδιαίτερη επίβλεψη, ούτε εμβάπτισμα ανά τακτά διαστήματα με κάποιο υγρό ώστε να μη ξεραθεί η σάρκα. Προετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ και το πλύσιμο του ταψιού είναι απόλαυση!

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κοτόπουλο  1.800 γρ.
  • ένα λεμόνι
  • φασκόμηλο (για μια ιταλική νότα)
  • ένα κρεμμύδι
  • μια οδοντογλυφίδα
  • 1 κιλό αλάτι χοντρό και όχι ψιλό!
  • τίποτα  άλλο!

ΧΡΟΝΟΣ:

  • προετοιμασίας:    Δt
  • ψησίματος:  1:30 ώρα περίπου

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

[μυστικό]: Δεν πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος που κλείνει τα σωθικά του πτηνού… Θέλουμε να τα σφραγίσουμε κατά κάποιο τρόπο ώστε να μη φύγουν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

1. Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο ως συνήθως (πλύσιμο, καθάρισμα). Δεν αφαιρούμε τα περιττά λίπη.

2. Αν το λεμόνι δεν είναι βιολογικό, το ξεφλουδίζουμε πρώτα και μετά το κόβουμε σε φέτες| ξεφλουδίζουμε και ένα κρεμμύδι ξερό| πιάνουμε λίγα φύλλα ξερού φασκόμηλου (ή λίγη ρίγανη αν είστε παραδοσιακοί |λεμόνι, κρεμμύδι, φασκόμηλο μες στην κοιλιά του κοτόπουλου → κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα την κοιλότητα.

3. Σ’ ένα ταψί σε μέγεθος περίπου σαν του κοτόπουλου ρίχνουμε τόσο χοντρό αλάτι όσο χρειάζεται για να σχηματίσει μια στρώση ίσου πάχους παντού.

4. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με την κοιλιά προς τα κάτω στο κέντρο του ταψιού και πάνω από το αλάτι.

5. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 0C, με τους θερμοστάτες πάνω κάτω γιατί δεν βιαζόμαστε… Το ξεχνάμε! Δεν υπάρχει περίπτωση να καεί. Όταν το θυμηθούμε 45′ με 60′ μετά και εφ’όσον έχει φτιάξει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα| το βγάζουμε απ’ το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε, τοποθετώντας το πάλι πάνω απ’ το αλάτι | το ξανα-ξεχνάμε | όταν έχει το επιθυμητό χρώμα το βγάζουμε οριστικά | το τεμαχίζουμε όπως θέλουμε αφαιρώντας τους κόκκους αλατιού που θα έχουν κολλήσει στην τραγανή πέτσα.

Voilà!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.