Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Bookcrossing ή η απελευθέρωση βιβλίων

Ως βιβλιοθηκονόμος  έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές  το ερώτημα:  «Το internet θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή πληροφόρησης ή τα δύο μέσα θα υπηρετούν τον χρήστη ή αλλιώς τον αναγνώστη εξίσου καλά και αυτοδύναμα;». Τι γίνεται όμως όταν καθένα από τα δύο μέσα πληροφόρησης εξυπηρετούν το ένα το άλλο με μια δυναμική που δεν υπολογίζει γεωγραφικούς περιορισμούς, δημιουργώντας μια διεθνή κοινότητα «ανταλλαγής» πληροφοριών;

Για όσους  δεν το γνωρίζουν είμαι μέλος  μιας πολύ μεγάλης παρέας, μιας παγκόσμιας κοινότητας «απελευθέρωσης» βιβλίων, είμαι μέλος της κοινότητας του bookcrossing.

Το bookcrossing είναι με λίγα λόγια μια διαδικτυακή κοινότητα που εξυπηρετεί μια πολύ όμορφη και διασκεδαστική ιδέα: την ιδέα του κυριολεκτικού ταξιδιού ενός βιβλίου από αναγνώστη σε αναγνώστη και από ένα μέρος σε μια άλλη πόλη ή σε μια άλλη χώρα. Η φιλοσοφία βασίζεται στην ιδέα της ανεξάρτητης και ελεύθερης ζωής ενός βιβλίου. Αντί τα βιβλία που αγοράζουμε να σκονίζονται στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, τα καταχωρούμε με ένα μοναδιαίο αριθμό (BCID) στο site του bookcrossing και τα «απελευθερώνουμε», τα αφήνουμε σε ένα δημόσιο χώρο (παγκάκι, ATM, πυροσβεστική φωλιά, πάνω σε ένα αυτοκίνητο, σε μια καφετέρια, οπουδήποτε ένας δαιμόνιος bookcrosser σκεφτεί) με σκοπό ένας περαστικός να δει το εκάστοτε βιβλίο και διαβάζοντας τις απλές οδηγίες που το συνοδεύουν, να εισάγει τον κωδικό (BCID) στο site και να διαβάσει τις προηγούμενες κριτικές δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς το βρήκε, αν το διαβάσει τις εντυπώσεις του και αν αποφασίσει να το αφήσει να συνεχίσει το ταξίδι του, πού θα το αφήσει με τη σειρά του.

Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με το bookcrossing τότε θα πρέπει να ξέρει πως μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ελληνική κοινότητα τον περιμένει στο www.bookcrossing.com/forum/28 για να τον υποδεχθεί, για να συζητήσει μαζί του αλλά και να τον συναντήσει εφόσον αυτός το επιθυμεί σε προκαθορισμένες μηνιαίες συναντήσεις που διοργανώνουν τα μέλη μεταξύ τους. Φυσικά θα πρέπει να τονίσω πως η δραστηριότητα του bookcrossing δεν σταματά στην ανάγνωση ενός βιβλίου και στην αμεσότατη διάδοση της γνώσης, αλλά επιδίδεται σε πολλά και γνωστά «σπορ», όπως της οινοποσίας, της κατανάλωσης εξαιρετικών εδεσμάτων, της επιδρομής- εκδρομής σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, με κύριο χαρακτηριστικό τη διασκέδαση, την ανταλλαγή απόψεων, την κατανάλωση γλυκόζης και την απελευθέρωση βιβλίων.

Ειδικά για το 2010 μια αγαπημένη  παράδοση των bookcrossers συνεχίζεται για 5η συνεχή φορά και πρόκειται για την διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Bookcrossing στη μαγευτική Θεσσαλονίκη. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του είναι 21-24 Μαΐου και το φετινό θέμα συζήτησης θα είναι «Βιβλίο και Internet». Φυσικά, θα βρισκόμαστε όλοι εκεί να σας υποδεχτούμε και να διασκεδάσουμε μαζί σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.bookcrossers.gr,  ένα site που δημιουργήθηκε για το συνέδριο και όχι μόνο… Ρίξτε μια ματιά, θα αντλήσετε πολλές πληροφορίες για το πώς περνάμε μεταξύ μας αλλά και το πώς θα περάσουμε το 4ήμερο του συνεδρίου.  Και μη νομίσετε ούτε μια στιγμή πως το bookcrossing φέρει τη μυρωδιά παλιού βιβλίου, όοοοχι, θα μας βρείτε επίσης στο twitter, στο facebook και στο flickr. Αναλυτικές οδηγίες για το bookcrossing θα βρείτε στον ταξιδιωτικό οδηγό του bookcrossing.

Όπως καταλάβατε λοιπόν το internet δεν αντικατέστησε την έντυπη μορφή του βιβλίου, ήρθε για να το ενισχύσει και να το συμπληρώσει αν θέλετε. Μη φοβάστε λοιπόν, ελάτε μαζί μας, η ανάγνωση ενός βιβλίου θα είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση, το «κουτσομπολιό» του βιβλίου όμως δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μοναχική δουλειά…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.