Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Από μια Ελλάδα που μάλλον έφυγε…

by_Cecile_Colomb_detail

Οποιοδήποτε ξενόγλωσσο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής ανοίξεις θα βρεις και την συνταγή  για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Παρουσιασμένη λες και κάθε σπίτι εδώ έχει και ένα περιβόλι, και κάθε άνοιξη όλες οι καλές Ελληνίδες νοικοκυρές επιδίδονται στο να τυλίγουν ατελείωτα… Έτσι που ζούμε σε αυτές τις ευχάριστες πόλεις που φτιάξαμε και με τους χαλαρούς ρυθμούς που μας χαρακτηρίζουν, πού καιρός για τέτοια; Μάλλον μιλάνε για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια… Εκτός και αν υπολογίζουν στις καλόβολες μητέρες/ γιαγιάδες και στα αμπελόφυλλα που πλέον διατίθενται στη λαϊκή. Στην περίπτωση μου, ομολογώ πως είμαι τυχερή γιατί ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που δεν τα κάνουν όλα μόνες τους… Ποσώς σας ενδιαφέρει βέβαια, αλλά μαζί με αυτή την πληροφορία κρατάω και τα μυστικά της πετυχημένης παρασκευής τους… Για «home made stuff» λοιπόν ακούστε την κυρία Φανή… κάτι ξέρει.

Υλικά για τη γέμιση

  • 1/2 κ. ρύζι νυχάκι (=2 ποτήρια ρύζι)
  • 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα τριμμένη (χωρίς την φλούδα)
  • 1 μικρό κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1μεγάλο κρεμμύδι
  • άνηθο
  • λίγο μάραθο
  • δυόσμο
  • αλατοπίπερο
  • χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
  • 1 κουτάλα λάδι

Αμπελόφυλλα

  • Φύλαξη στην κατάψυξη:    πλένουμε  καλά τα φρεσκοκομμένα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό. Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι έως ότου  κρυώσουν και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
  • Απόψυξη:  εάν τα αμπελόφυλλά  μας είναι φυλαγμένα στην κατάψυξη, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε, τα   βγάζουμε από το προηγούμενο  βράδυ για να ξεπαγώσουν.

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ  αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της  γέμισης
  • Τυλίγουμε ένα-ένα τα ντολμαδάκια μας
  • Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε με μια στρώση αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε από επάνω τα ντολμαδάκια (πολύ κοντά το ένα με το άλλο)
  • Τα καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.
  • Ρίχνουμε 1 κουτάλα λάδι.
  • Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και στη συνέχεια (αφού έχει μισοβράσει το φαγητό μας) προσθέτουμε και άλλα 3.

ΣΗΜ.: Ο χρόνος που απαιτείται αφ’ ότου  έχει αρχίσει ο βρασμός είναι περίπου μισή ώρα.

Μπορείτε να τα σερβίρετε  μαζί με ένα μπολάκι με γιαούρτι… νοστιμότατο!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.