Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Γεμιστά με κιμά

Μια συνταγή της Τζούλιας Παγουλάτου.

Η Τζούλια Παγουλάτου διακρίνεται για τα πολλά ταλέντα της. Εκτός από τα πρωτότυπα κοσμήματα και τα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που δημιουργεί, είναι επίσης ζωγράφος με ροπή προς κάθε τι μοντέρνο.  Θα έλεγα ότι τα έργα της τα χαρακτηρίζει η ομορφιά μέσα από την απλότητα.

Και στη μαγειρική, όμως, η Τζούλια έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις αφού κάθε τι που φτιάχνει είναι απόλυτα επιτυχημένο και νόστιμο.  Σήμερα μας κάνει την τιμή να μας υπαγορεύσει μια συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς της:

Υλικά:

 
  • 13 -15 περίπου ώριμες ντομάτες (ανάλογα το μέγεθος)
  • 1-2 πιπεριές
  • 1-2 πατάτες
  • 800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 χούφτες ρυζι γλασσέ
  • 1-2 κρεμμύδια
  • λίγο μαϊντανό
  • 100 γρ σταφίδες
  • 100 γρ κουκουνάρι
  • λίγο λάδι για το τσιγάρισμα
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • τρίμμα φρυγανιάς

Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε με ένα μαχαίρι το πάνω μέρος (σαν καπελάκι) χωρίς να αποκολληθεί από την ντομάτα. Με προσοχή αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σε μία λεκάνη, τις πασπαλίζουμε με το μίγμα αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη και τις τοποθετούμε αναποδογυρισμένες σε ένα ταψί. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα το τριμμένο κρεμμύδι με το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε τον κιμά και αφού αφήσουμε λιγο να τσιγαριστεί σβήνουμε με κρασί. Περνάμε από το μπλέντερ όλο το περιεχόμενο που βγάλαμε απ’τις ντομάτες και το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατώνουμε καλά και αφήνουμε μισή ώρα περίπου να τραβήξει τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε το ρύζι μαζί με ντοματοχυμό και αφήνουμε 20 λεπτά ακόμα να ψηθεί, ελέγχοντας να έχει ζουμί το φαγητό. Αφου γίνει ο κιμάς, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, βάζουμε τα κουκουνάρια και τον μαϊντανό και γεμίζουμε μια-μια τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε κοντά τη μια στην άλλη, σφηνώνοντάς τες με τις πατάτες που έχουμε ήδη κόψει. Πασπαλίζουμε την κάθε ντομάτα με τρίμμα φρυγανιάς, ρίχνουμε στο ταψί το ντοματόζουμο που μας έχει περισσέψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 C για 2 περίπου ώρες. (Μέχρι να ζαρώσουν οι ντομάτες και ν’αρπάξει το καπελάκι τους). Σερβίρονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία ….καλοκαιρινού δωματίου!

Συνταγή της γιαγιάς μου Ντόμνας Στρογγυλού. 

Καλή επιτυχία!

 

Υ.Γ Την βοηθούσα πάντα όταν έφτιαχνε γεμιστά, ήταν το αγαπημένο μου φαγητό! Το έλεγα μικρή Ντομάτες  «Γεμιστακές».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.