Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Προβληματισμός γύρω από τα blogs

Με την εφεύρεση του διαδικτύου και στη συνέχεια των blogs, του  facebook και άλλων ελεύθερων ιστοσελίδων, ο τρόπος της επικοινωνίας και της απρόσκοπτης ανταλλαγής απόψεων έχει αλλάξει ριζικά. Ο καθένας μας απέκτησε φωνή, η άποψή του διαβάζεται, ακούγεται, προκαλεί τον αντίλογο, δημιουργεί προβληματισμό. Η αρχή της ισηγορίας, βασικής αρχής της δημοκρατίας, βρίσκει εδώ την πλήρη εφαρμογή της.

Όμως, παράλληλα, η χρήση του διαδικτύου ως μέσου ελεύθερης έκφρασης δημιουργεί και προβλήματα. Μια τέτοια υπόθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κύπρο, υπόθεση η οποία εκκρεμεί ακόμη στο δικαστήριο. Το θέμα έχει ως εξής: Υπάρχει ένα blog με σαφώς αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Στο blog αυτό αναρτήθηκε ένα ανώνυμο σχόλιο που αφορούσε έναν γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος θεωρώντας το απειλητικό για τη ζωή του, το κατήγγειλε στην αστυνομία. Η αστυνομία, αφού εξασφάλισε δικαστικό ένταλμα, εισέβαλε στις 6.30΄ το πρωί στο σπίτι ενός δικηγόρου, τον οποίο υποψιαζόταν ως διαχειριστή του blog και κατέσχε τον υπολογιστή του ιδίου και της γυναίκας του. Τους υπολογιστές αυτούς κρατεί εδώ και δυο μήνες σχεδόν. Ο δικηγόρος κατέθεσε αίτηση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, δηλ. αίτηση όπως ακυρωθούν οι πρωτόδικες αποφάσεις. Το θέμα βρίσκεται τώρα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί.

Η υπόθεση προκάλεσε ποικίλα ερωτηματικά και συζητήσεις. Βεβαίως στην Κύπρο, όπως υποθέτω και αλλού, υπάρχουν αρκετά νομοθετήματα που αφορούν γενικότερα ποινικά αδικήματα, εφαρμόζονται όμως και όταν τέτοια αδικήματα διαπράττονται και στο διαδίκτυο. Π.χ. διάφορα σεξουαλικά αδικήματα, η παράνομη εμπορία επικίνδυνων φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών, ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος κ.λ.π.

Τι γίνεται όμως όταν το δημοσίευμα είναι ανώνυμο; Έχει το δικαίωμα η αστυνομία μέσω της διεύθυνσης e-mail (όταν υπάρχει) να ζητήσει από τον παροχέα το όνομα του διαχειριστή του blog; Κι αν ακόμη το επιτύχει αυτό, είναι ο διαχειριστής του blog υπεύθυνος για σχόλιο που γράφτηκε από ανώνυμο; Επιπλέον, έχει το δικαίωμα η αστυνομία να κατακρατεί τους υπολογιστές των οποίων οι κάτοχοι μπορεί να έχουν καταχωρήσει εκεί μέσα προσωπικά τους δεδομένα, υποθέσεις πελατών τους κ.ο.κ.;

Κάποιοι εισηγήθηκαν την κατάργηση της ανωνυμίας των blog. Προσωπικά πιστεύω πως ένα τέτοιο μέτρο μόνο από ένα αστυνομικό κράτος μπορεί να προέλθει. Η δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση ιδεών θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Το θέμα βέβαια επιδέχεται πολλή συζήτηση. Το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή που αφ’ενός θα προστατεύει την ελευθερία του λόγου και αφ’ετέρου την υπόληψη και την ασφάλεια κάθε πολίτη. Ίσως η απόφαση των Κυπριακών δικαστηρίων να δώσει απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.