Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το υποκειμενικόν μιάς διαιτησίας

το ντέρμπι μεταξύ τηλεόρασης και ραδιοφώνου σφυρίζει μία γραφομηχανή
ζωντανά από την αρένα του ψυχαγωγικού θεάματος.

Πολλά τα ερωτηματικά κυρίες και κύριοι στη σημερινή μετάδοση. Σε εποχές που ψάχνω-ψάχνεις-ψάχνουμε τη μπάλα, το ότι την βρίσκω τελικά σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι γιατί άραγε δεν μου είναι καθόλου παρήγορο; Γιατί οι ενοχλητικές βουβουζέλες μοιάζουν να ωχριούν μπροστά στην ηχο-οφθαλμο-ρύπανση που μου σερβίρουν καθημερινά οι Μου-Μου-Έλες;

Το δημοσιογραφικά και όχι μόνο κατασκευασμένο status του σημερινού αγώνα κυρίες και κύριοι μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά τη συνταγή δημιουργίας εντυπώσεων, βιομηχανικό παράγωγο με μοναδικές τάσεις αντοχής σε θερμοκρασίες, βρισίδια και γιουχαϊσματα μα, κυρίως στο πνεύμα (εκείνο το αθάνατο το αρχαίο το Ελληνικό που το πουλούσαμε την περίοδο της ολυμπιάδας μαζί με νεράκια στις καντίνες και που ακόμα το πιπιλάμε σαν άλιωτη καραμέλα), και στον ίδιο τον πολιτισμό. Ναι, ναι. Θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι.

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθώ από τη “γκρίνια”, με την οποία πολύ εύκολα ξεπετάμε και ξορκίζουμε όλα τα λεγόμενα των γενεών εκτός της νέας, και στην επιτακτική ανάγκη ενός σωστού ρεπορτάζ κυρίες και κύριοι θα δούμε σχετικά εύκολα πώς οι συνθέσεις των εθνικών ομάδων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου πολύ λίγη σχέση έχουν με τις παλαιότερες συνθέσεις, αλλά και με τις ανωτέρω χαζομάρες περί πολιτισμού και πνεύματος. Πιο κουρασμένες, πιο ασπρόμαυρες από ποτέ, κινούνται νωχελικά αλλά έξυπνα, ελίσσονται για την ακρίβεια σε ένα πανηγύρι μεταγραφικών στόχων, στρασάτων εντυπώσεων αλλά και “τρομερών” ιδεών (και το εννοώ μιας και πολλές φορές δημιουργούν τρόμο), ντυμένες πάντα με το λογότυπο της εταιρίας που έχει βάλει τα λεφτά. Άπειρες οι σέντρες κυρίες μου και κύριοι, τα φάουλ, τα σουτ εντός και εκτός περιοχής, αλλά ο στόχος παραμένει ασύλληπτος: Το γκολ. Το θέαμα. Το αποτέλεσμα.

Η γραφομηχανή που σφυρίζει τη σημερινή αναμέτρηση κυρίες και κύριοι αγκομαχά προσπαθώντας να περιορίσει τις τάσεις Λερναίας Ύδρας που έχει το θέμα αυτό. Μιλάμε για πολυ αμφίρροπο ματς κυρίες και κύριοι. Ξέρετε, ακόμα και η ψυχαγωγική πλευρά του θεάματος, εάν δεν πουλούσαμε τις συνειδήσεις μας σε ημίτυφλους πατρώνους και δεν πίναμε από τα ξερικά πηγάδια των άλλων, ίσως και να είχε και μία άλλη κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση μοναδική, η σύλληψη και παρουσίαση της οποίας θα έφερνε και χρήμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και ανακούφιση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, που το γουστάρουν τελικά ρε αδερφέ, δείχνοντάς τους ότι το μέσο αυτό τους σέβεται κιόλας. Η βαρετή κονσερβοποίηση του θεάματος, η χρήση του για αυτοσκοπούς, χάρες, ρουσφέτια, βολέματα, χουφτώματα, κοιτάγματα από την κλειδαρότρυπα και απωθημένα, στερεί πολύτιμο χρόνο από την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη σάτιρα, το επιστημονικό ντοκιμαντέρ, τις επιστήμες γενικότερα και, ό,τι άλλο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον θεατή ή ακροατή. Τροφοδοτήσει. Να τον ταϊσει δηλαδή. Να τον ποτίσει. Να τον κάνει να ανθίσει. Να μήν τον αποκοιμίσει.

Ναι, ωραίο είναι και το καραόκε που νυχθημερόν με το μικρόφωνο επαναλαμβάνει η κόρη του γείτονα, αλλά βλέπετε δεν είναι μόνο αυτό. Τις δάφνες της επιτυχίας να τις απονείμω σε μηχανισμούς που μετατρέπουν την κόρη αυτή σε κυνηγό εύκολου χρήματος με μισάνοιχτα ποδια ή σε αυτούς που ενδεχομένως να είχαν τα άντερα ή τα κότσια να πειραματιστούν πάνω σε σύγχρονες και όχι αραχνιασμένες μεθόδους παρουσίασης εκπομπών πολιτιστικού και βαθιά πνευματικού περιεχομένου; Αλλά η εύκολη λύση βλέπεις είναι η πρώτη, και η τσόντα πάντα πουλούσε πιο πολύ.

Πλησιάζοντας στο τέλος του βαρετού αυτού αγώνα κυρίες και κύριοι, και έχοντας να κάνουμε με μια σαφή υπεροχή του ραδιοφώνου που λόγω φύσης ευνοείται, νομίζουμε πως αυτό το 0-0 είναι το πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Το χάρισμα της εκρηκτικής αμεσότητας της ομάδας της τηλεόρασης, είδαμε στο σημερινό ματς να χαραμίζεται ακολουθώντας λάθος δρόμους, άστοχους παραποτάμους και συντομεύσεις μεγαλομετόχων του θεάματος, αδιαφορώντας για το άπλετο φως που άγιοι φάροι του τόπου μας και του κόσμου όλου θα μπορούσαν να της είχαν χαρίσει στο διάβα της. Από την άλλη, η ομάδα του ραδιοφώνου ευνοημένη από τη φύση του παιχνιδιού αφού στερείται της ανάγκης για εικονοποίηση αλλά και έχοντας σαφή υπεροχή, παρέμεινε συνολικά άπρακτη, παραδομένη σε χαρτζιλίκια δισκογραφικών ρουσφετιών, επιλογών που στρογγυλοσταμπάρισαν τυχαίους διάττοντες αστέρες στο θυμικό μας, αφήνοντας το μικρό αλλά πιστό κοινό του διψασμένο για εκείνα τα καλά που είτε χρειάζονται ανασκαφή, είτε δεν αποτελούν ενεργό κομμάτι της μικρο-τριτο-κοσμικής τους παρωπίδας.

Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι, να προσπαθήσουμε να εξαιρέσουμε τις προσπάθειες κάποιων “γραφικών” παικτών, και από τις δύο πλευρές, που στο σημερινό ματς τα έδωσαν όλα, δείχνοντάς μας πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν και δίνοντάς μας μια ιδέα για το πώς θα έλαμπαν τα διαμάντια σε μια κοινωνία όπου οι επικοινωνιακές της αγωγές δεν θα είχαν τόσο την ανάγκη μας. Γιατί τελικά νομίζω πως εκτός από θεατές είμαστε και διαιτητές. Και οι αγώνες χρειάζονται θεατές και διαιτησία. Και οι θεατές είναι υποκειμενικοί. Και η διαιτησία επίσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.