Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Viva la pappa con pomodoro»!

Συνταγή αφιερωμένη στους συμμαθητές μου από το γυμνάσιο.

Θυμάστε το πράσινο εξώφυλλο του βιβλίου «Il giornalino di Gian Burrasca»; Εγώ το θυμάμαι πολύ καλά γιατί το βιβλίο το κράτησα. Έδειχνε τον άτακτο «Γιάννη τον Καταιγίδα» με το αγαπημένο του σύνθημα «Viva la pappa con pomodoro»!

Δεν θα ήθελα να γράψω διατριβή για μια ντοματόσουπα, απλώς ρίχνοντας μια ματιά στο ίντερνετ, είδα ότι πρόκειται για παραδοσιακό «φτωχικό» πιάτο της κουζίνας της Τοσκάνης. Έγινε ευρύτερα γνωστό εκτός των συνόρων του νομού χάρη στο βιβλίο του Βάμπα, το αγαπητό μας Ημερολόγιο του Γιάννη Καταιγίδα.

Στην δεκαετία του ’60, το Ημερολόγιο είχε μεταφερθεί στην τηλεόραση και μ’αυτή την ευκαιρία ο Νίνο Ρότα έγραψε μια καντσονέτα με τίτλο «Viva la pappa con pomodoro», την οποία τραγούδησε η Ρίτα Παβόνε.

Ακολουθούν οι οδηγίες για τη συνταγή που μπορείτε να την εκτελέσετε κάθε εποχή και να τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα ή ακόμα και ξαναζεσταμένη.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 400 γραμ.φρέσκιες ντομάτες
  • 250 γραμ.ψωμί κατά προτίμηση μπαγιάτικο
  • 4 φύλλα βασιλικού
  • Λίγο σκόρδο
  • Λίγο τζίντζερ
  • 1 κουταλιά συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας, 800 ml ζωμό
  • Μισό ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Ρίχνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και αφήνετε το κομματάκι το τζίντζερ που έχετε μόλις ψιλοκόψει μαζί με το σκόρδο και το βασιλικό να ροδίσουν. Προσθέτετε τον χυμό της ντομάτας μαζί με τις ολόκληρες ντομάτες που έχετε προηγουμένως ζεματίσει και ξεφλουδίσει. Τα αφήνετε να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Στη συνέχεια ρίχνετε όλο τον ζωμό, προσθέτοντας το ψωμί που έχετε κόψει σε λεπτές φέτες και τα αφήνετε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» με το σκέπασμα για μια ώρα. Πριν το σερβίρισμα ανακατεύετε πάλι καλά τα υλικά και τα ζεσταίνετε. Φυσικά μπορείτε να σερβίρετε τη ντοματόσουπα κρύα ή χλιαρή ή ξαναζεσταμένη, όπως είπαμε. Καλό είναι να προσθέσετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω και να γαρνίρετε με βασιλικό.

Το ψωμί της Τοσκάνης είναι ανάλατο, γι’αυτό προσθέτουμε αλάτι. Οπότε προσοχή με κάθε άλλο είδος ψωμιού!

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Ντοματόσουπα βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο σπίτι μας. Αλλά τον «Καταιγίδα» ξέρεις τον έχω φυλάξει μέχρι κι εγώ. Και η Rita Pavone μου αρέσει και κυρίως, η ωραία παρουσίαση της συνταγής.