Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σαλάτες καλοκαιρινές

Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα και δεν το ξέρουμε. Δεν αναφέρομαι στο φως ή τη θάλασσά της αλλά στα λαχανικά και τα φρούτα της! Νομίζω πως μόνο η Γαλλία που βρέχεται από τρεις θάλασσες μας περνάει σε ποικιλία ειδών τουλάχιστον. Δεν εκτιμούσα τον πλούτο αυτό ώσπου βρέθηκα έναν πρώτο χειμώνα στη μακρινή και φίλτατη κατά τ’άλλα Σκωτία, σε μια πόλη στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Μόσχα… Η πρώτη μου επίσκεψη στο τοπικό σούπερ μάρκετ «Ο κοντοΒασίλης» (William Low) τα λέει όλα: περιφερόμουν σαν την άδικη κατάρα διερωτώμενη τι θα μπορούσα ν’αγοράσω για να μαγειρέψω.

Στη διάθεσή μου πολλά ποτά, πολλά πατατάκια, άπειρες κονσέρβες (π.χ. μακαρόνια μπολονέζ ή μακαρόνια ω γκρατέν και τα πατροπαράδοτα baked beans), σάλτσες έτοιμες, κατεψυγμένα δάχτυλα ψαριού (fish fingers), μπαχαρικά εξωτικά, τυριά (cheddar κλπ.) άντε λίγο κρέας μοσχαρίσιο που η όψη του σε απωθούσε να το αγοράσεις, ή ύποπτα λουκάνικα. Από λαχανικά σκίζαμε: πατάτες, καρότα, λάχανο και λάχανο, καρότα, πατάτες (μπορεί και κρεμμύδια αλλά δεν είμαι σίγουρη). Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο πολύ χαρακτηριστικό. Εντάξει, φτωχό μέρος και τόσο βορινό.

Ευτυχώς, υπήρχαν τα κινεζο-πακιστανο-κεμπαμπτζίδικα ταχυφαγεία για να χρωματίσεις λίγο τη μονοτονία μέχρι να ανακαλύψεις τις εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας υλικών. Μετά από μερικά χρόνια, τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά στην πόλη με την άφιξη μιας μεγάλης παν-νησιωτικής αλυσίδας σουπερμάρκετ και νοιώσαμε ξανά Ευρωπαίοι. Αλλά και πάλι, τι να την κάνεις τη ντομάτα αν είναι απ’το Βέλγιο, δηλαδή άχρωμη, άγευστη και άοσμη; Το πρόβλημα της διατροφής είναι πολυδιάστατο στο Ηνωμένο Βασίλειο γιατί όπως και η εκπαίδευση είναι και ταξικό φαινόμενο…

Τέλος πάντων, προς τιμήν των λαχανικών μας, σας παραθέτω δυο συνταγές για σαλάτες που μου αρέσουν πολύ. Η μια μαροκινή και η άλλη γαλλική.

Σαλάτα Νισουάζ

Υλικά
  • 6 ντομάτες μεσαίες κομμένες
  • αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 6 φρέσκια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 12 φιλέτα αντσούγιας σε κομματάκια
  • 1 κονσέρβα τόνου σε τεμάχια
  • ελιές
  • 3 αυγά βρασμένα και κομμένα σε φέτες

Για το ντρέσιγκ

  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα (εκεί βρίσκεται η γεύση)
  • αλάτι, πιπέρι

Ρίξετε αλάτι στις κομμένες ντομάτες και αφήστε τις ώστε να χάσουν τα υγρά τους. Κόψτε το σκόρδο στη μέση και τρίψτε με το εσωτερικό του τα τοιχώματα του μπωλ σαλάτας που θα χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε όλα τα υλικά με καλαίσθητο τρόπο χωρίς να σπάσετε τις φέτες των αυγών και περιχύσετε με τη σάλτσα πριν σερβίρετε.

 

Σαλάτα μαροκινή

Υλικά
  • 6  πιπεριές πράσινες
  • 3 μεσαίες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
  • πιπέρι καγιέν
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 4 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

Ψήνουμε τις πιπεριές στο φούρνο στους 240oC για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ τις δυο μεριές. Τις τοποθετούμε κατόπιν σε μια σακούλα από πολυαιθυλένιο και την κλείνουμε πολύ καλά. Τις αφήνουμε 15’ ως έχουν. Αυτό θα διευκολύνει στη διαδικασία αφαίρεσης της λεπτής εξωτερικής φλούδας τους. Αφαιρούμε και τους σπόρους και τεμαχίζουμε σε λωρίδες. Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε και τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ντρέσιγκ στο οποίο ενσωματώσαμε τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.