Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Χαϊμε Λέρνερ τραγουδάει για την πόλη

Για την πλειοψηφία των δημοτικών αρχόντων, η προσπάθεια να πετύχουν μια ορατή βελτίωση των σημείων της πόλης όπου υπάρχει συνωστισμός, μετριέται σε μήνες ακόμα και χρόνια. Ο Χαϊμε Λέρνερ (Jaime Lerner) ως δήμαρχος της Κουριτίμπα στη Βραζιλία κατάφερε σε ένα Σαββατοκύριακο μέσα να μεταμορφώσει ένα κεντρικό πολυσύχναστο σημείο της πόλης του σε ένα ευρύχωρο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο! Από τότε έγινε ήρωας της πόλης του, των συμπατριωτών του αλλά και του όλο και αυξανόμενου αριθμού δημοτικών συμβούλων που οραματίζονται μια πιο οικολογική ανάπτυξη στις πόλεις. Το σύνθημα του «η δημιουργικότητα αρχίζει όταν αφαιρέσεις ένα μηδενικό από τον προϋπολογισμό!» είναι η αφορμή για μια σειρά πρωτότυπων μέτρων που επινόησε όπως το να αυξήσει την ταχύτητα στην μετάβαση από το ένα λεωφορείο στο άλλο φτιάχνοντας σκεπασμένα σημεία αποβίβασης-επιβίβασης σαν να επρόκειτο για αεροπλάνα, ή το να ενθαρρύνει την ανακύκλωση εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μιας σακκούλας με σκουπίδια με μια σακκούλα τροφίμων ή ακόμα χρησιμοποιώντας κατσίκες για τη συντήρηση του γκαζόν των πάρκων!

Έκανε τρεις θητείες ως δήμαρχος της Κουριτίμπα, και δυο θητείες ως κυβερνήτης του κρατιδίου Παρανά στη Βραζιλία. Οι επαναστατικές του θεωρίες περί αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής των πόλεων, βελτίωσαν πολλές πόλεις στον κόσμο και του έφεραν παγκόσμια αναγνώριση και πολλά διεθνή βραβεία.

Μήπως να τον καλέσουμε στην Ελλάδα;

Ακούστε τις απόψεις του εδώ (το βίντεο του TED είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά).

 

Η μετάφραση έγινε από τη Φαίδρα Σίμιτσεκ και την τελική επιμέλεια είχε η Χριστίνα Βλαχάκη.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.