Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα ωραία χορωδιακά του Βέρντι

Εκτός από την πασίγνωστη και ομολογουμένως ουράνια μελωδία «Va pensiero sull’ali dorate» (Πήγαινε σκέψη πάνω σε χρυσά φτερά) που τραγουδούν οι Εβραίοι σκλάβοι στην όπερα «Ναμπούκο«,

ο Ιταλός συνθέτης έγραψε κι άλλα πολλά υπέροχα χορωδιακά.

Παραθέτουμε ένα από τον «Ριγκολέτο«

και ένα από τον » Ερνάνη«

Η Λυρική Σκηνή της Αθήνας έτρεφε πάντα μια συμπάθεια στα έργα του Βέρντι και μέχρι πριν μερικές δεκαετίες είχε κρατήσει τη συνήθεια να λέγονται τα χορωδιακά μέρη στα ελληνικά ενώ όλη η υπόλοιπη όπερα ακουγόταν στα ιταλικά. Αυτή η συνήθεια που σήμερα πια δεν υπάρχει, ήταν κατάλοιπο της ακόμη παλιότερης εποχής που ολόκληρη η όπερα παιζόταν με το λιμπρέττο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Έτσι είχαμε για παράδειγμα την άρια » La donna e mobile» από τον «Ριγκολέτο» ως εξής: «Φτερό στον άνεμο γυναίκας μοιάζει, χρώματ’ αλλάζει…» ενώ η Habanera από την «Κάρμεν» του Μπιζέ που στα γαλλικά λέει «L’amour est un oiseau rebel…» είχε προσαρμοστεί στα ελληνικά μ’ αυτό τον τρόπο: «Ο έρως είν’ μικρό πουλί που δεν γνωρίζει τον ζυγό ποτέ…»

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.