Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το Heifervescent και το project Creative Commons

Η μουσική πολυφωνία στις μέρες μας έχει κατ’αρχήν- αναγκάσει και κατόπιν δημιουργήσει μία νέα τάση- μόδα στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Την προώθηση της δουλειάς των καλλιτεχνών μέσα από την “ελεύθερη-under some restrictions” άδεια των Creative Commons. Από αυτές τις άδειες προκύπτει η συγκατάθεση για νόμιμη και ελεύθερη διακίνηση του πρωτότυπου υλικού του εκάστοτε παραγωγού.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, η εύρεση μιας δισκογραφικής εταιρίας για προώθηση-διαφήμιση-παραγωγή μουσικού υλικού έπαψε να είναι επιτακτική, διότι πλέον οι μουσικοί συχνότατα αναλαμβάνουν μόνοι τους την ηχογράφηση σε δικά τους “home made” studios, ενώ με βοηθό το ίντερνετ καταφέρνουν να καταστήσουν μόνοι τους το έργο τους δημοφιλές, και με την μή κερδοσκοπική Creative Commons κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, χωρίς μεσάζοντες και “νταβατζιλίκια” (ζητώ συγγνώμη για τον όρο).

Αρχικά μουδιάζεις καθώς δεν γνωρίζεις πού μπορείς να αναζητήσεις αυτού του είδους τη μουσική. Με ένα σύντομο ψάξιμο στο διαδίκτυο, όμως, ανοίγονται γρήγορα νέοι κόμβοι που φιλοξενούν τέτοιους καλλιτέχνες. Σαν παράδειγμα, το Jamendo φιλοξενεί πάνω από 33.000 άλμπουμ ελεύθερα για download, από καλλιτέχνες που δεν μας είναι μεν γνωστοί και που μεταξύ τους θα ακούσουμε και πολύ αστείους πειραματισμούς από ιδιώτες, αλλά θα ανακαλύψουμε και πραγματικά διαμάντια, μένοντας ίσως προβληματισμένοι γιατί δεν τους ξέραμε νωρίτερα, ή με το τι συνέβαινε μέχρι τώρα κάτω από την ίδια μας τη μύτη. Θα σας υποσχεθώ μόνο ότι οι λάτρεις της μουσικής θα απολαύσουν το δροσερό νερό μιας άγνωστης ώς τώρα όασης.

Μετά από περίπου 2 χρόνια περιπλάνησης στην “ελεύθερη” μουσική, το Heifervescent είναι ένα από τα το αγαπημένα μου project. Πρόκειται για το μουσικό project του Andy Doran που βρίσκεται πίσω από αυτή τη δουλειά. Αν όχι ο Bob Dylan της εποχής μας, τότε είναι ίσως ο Neil Young. Άγγλος, ζει στο Newport, έχει κάνει 4 υπέροχα άλμπουμ, με το “Verbal Bandit” να μου κλέβει την καρδιά. Ένα βράδυ καθώς στο σπίτι είχα βάλει τραγούδια Creative Commons, ή “copylefts” όπως λέγονται συνήθως [το αντίθετο του copyright], μια εξαιρετικά απλή, υπέροχη μπαλάντα τράβηξε την προσοχή μου, αποσπώντας με από ό,τι έκανα εκείνη τη στιγμή. Με την προτροπή να αναζητήσετε μεταξύ των Creative Commons και τη μουσική του Andy Doran στο Heifervescent project στον ελεύθερό σας χρόνο, σας αφιερώνω το “Yesterday’s News”.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Πολύ πρόσφατα έμαθα για τη μουσική cc και το αρχικό μούδιασμα που περιγράφεις είναι πραγματικό όπως πραγματικό είναι ότι σου ανοίγεται ένας πλούσιος ηχητικός κόσμος, με σαβούρες βέβαια αλλά και πολλά διαμάντια. Η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος έχει κάτι πολύ φρέσκο και ελεύθερο που γοητεύει…

  • Ένας κάπως πιό ασφαλής τρόπος είναι να αρχίσεις ψάχνοντας τα «είδη» μουσικής που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Και το κριτήριο θα δουλέψει πιο άμεσα αλλά και τα τραγουδάκια-δορυφόροι που θα έρθουν από άλλες μεριές θα έχουν ξεχωριστή γλύκα. Ακριβώς, περί γοητείας πρόκειται.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.