Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Χέλμουτ Νιούτον

Υπάρχουν δυο άσεμνα πράγματα στη φωτογραφία: η τέχνη και το καλό γούστο, Χέλμουτ Νιούτον (Helmut Newton), φωτογράφος.

Βερολινέζος εβραϊκής καταγωγής, αυτή η μεγάλη μορφή της φωτογραφίας γεννήθηκε ως Helmut Neustaedter. Στα δώδεκα  του χρόνια αγοράζει την πρώτη του μηχανή και στα δεκάξι δουλεύει κιόλας σαν βοηθός φωτογράφου. Ο πόλεμος τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τη Γερμανία και φτάνει μέχρι τη Σιγκαπούρη όπου πιάνει δουλειά σαν ρεπόρτερ. Σύντομα όμως φεύγει πάλι… για την Αυστραλία. Είμαστε στα 1946. Εκεί αλλάζει το επώνυμό του σε Newton, ξεκινάει και εργάζεται σαν φωτογράφος, και στήνει δικό του στούντιο φωτογραφίας.

Η δόξα έρχεται το 1952 με δημοσιεύσεις στο περιοδικό Australian Vogue. Ακολουθούν ταξίδια σε Λονδίνο, Παρίσι όπου και αναπτύσσει σιγά σιγά το δικό του χαρακτηριστικό στυλ: ερωτικές σκηνοθετημένες σκηνές σε ασπρόμαυρο. Το 1970, μετά από καρδιακό επεισόδιο, η δουλειά του γίνεται  καθαρά μια μελέτη γύρω από το σεξ και οι φωτογραφίες του απεικονίζουν πλέον γυναίκες όλο και πιο επιθετικές, δηλαδή απειλητικές… Οι εικόνες του προκαλούν αναστάτωση στον κόσμο της φωτογραφίας, τραβούν το ενδιαφέρον παγκοσμίως και του αποφέρουν μεγάλες διακρίσεις και βραβεία.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μίνα Καραγιάννη

  Ο άνθρωπος ήταν μάγος! Αυτό που ξεχώρισα ήταν το ότι με τά το έμφραγμα ασχολήθηκε με «ήπια» πράγματα!!!
  Ευχαριστώ.

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Μάλλον σκέφτηκε πως ήταν η τελευταία του ευκαιρία πριν το δεύτερο έμφραγμα!
  Εκπληκτική φωτογραφία της Foster και πόσο ερωτική. Το σώμα είναι καλυμμένο με τόσο υποβλητικό τρόπο.
  Κρίμα που έχει χαθεί η μαυρόασπρη φωτογραφία από τις μηχανές μας, προσθέτει πολλή χάρη.

 • Μετά απο το εμφραγμά του, σαν να ξαναγεννήθηκε και όλα είχαν άλλη σημασία…
  Και δεν έχει χαθεί τελείως το ασπρόμαυρο… Θα δείτε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.