Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το άγχος της ελευθερίας ή «Πώς έζησα με μια λίρα τη μέρα»

Το βιβλίο της Βρετανίδας Καθ Κέλλυ «Πώς έζησα με μια λίρα τη μέρα» (Redcliffe Press Ltd. 2008), αναφέρεται στην προσπάθεια της συγγραφέως να ζήσει ξοδεύοντας αυτό το πενιχρό ποσόν επί ένα χρόνο. Βάζοντας ένα στοίχημα ή δίνοντας μια υπόσχεση στους φίλους και τον εαυτό της, η Κέλλυ ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια για να αποκοπεί για λίγο από τα υλικά αγαθά και να αισθανθεί πιο ελεύθερη. Η ιδέα της ελευθερίας, όμως, κατάντησε άγχος για την ίδια αφού καθημερινά έπρεπε να φτάνει στα άκρα για να μην υπερβεί το ποσόν που είχε θέσει ως ανώτατο όριο. Για την διασκέδασή της επέλεγε δωρεάν διαλέξεις και θεάματα, για την διατροφή της τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, πράγμα που σήμαινε συχνά τα λιγότερο φρέσκα ή μάλλον τα λιγότερο σάπια λαχανικά ή φρούτα. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να μη γίνει αντιληπτή από συναδέλφους και προϊσταμένους η αλλαγή στον τρόπο ζωής της. Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο, όπως δεν ήταν εύκολο να ζει μες στο καταχείμωνο χωρίς θέρμανση ή να βάζει σε κίνδυνο με τόσες στερήσεις την υγεία και την σωματική της ακεραιότητα προκειμένου να εξοικονομήσει μερικές δεκάρες. Τελικά ποιο ήταν το κέρδος της από αυτή την ιστορία; Έγραψε ένα βιβλίο που πούλησε αρκετές χιλιάδες αντίτυπα χωρίς να έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία (μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο) και έδειξε στους αναγνώστες της έναν δρόμο προς μια πιο λιτή ζωή, χωρίς σπατάλες.

Πάντως, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κι εμείς τόσες υπερβολές. Στη σελίδα Rowdy Kittens  της Αμερικανίδας Τάμμυ Στρόμπελ βρίσκουμε πολύ πιο προσιτούς και ευχάριστους τρόπους αν θέλουμε ν’ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο της ελευθερίας. Η «συνταγή» της Στρόμπελ για μια πιο όμορφη ζωή χωρίς πολλά αντικείμενα και υλικές εξαρτήσεις, είναι να κρατήσουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και να απαλλαγούμε από τα υπόλοιπα που πιάνουν απώς τόπο και σκονίζονται, να βάλουμε στην άκρη το αυτοκίνητο και ν’ανεβούμε στο ποδήλατό μας, να μετακομίσουμε σε μικρότερο σπίτι και τέλος ν’αναρωτηθούμε αν διοχετεύουμε σωστά τον χρόνο μας, τι πραγματικά δίνει νόημα στην καθημερινότητά μας, τι μας κάνει ευτυχισμένους…

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.