Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κόκκινη κολοκυθόπιτα από τη Μικρά Ασία

Η γιαγιά το Αγγελικάκι ήταν γεννημένη στην Ανατολική Ρωμυλία και μεγαλωμένη στην Πόλη. Δύο φορές στην προσφυγιά και χήρα στα τριανταδύο της με τέσσερα ορφανά.

Στα μαύρα την θυμάμαι πάντα.

Μύριζαν τα ρούχα της γαρύφαλλο και κανέλα όταν μας αγκάλιαζε και μας φιλούσε.

Είμαι σίγουρη ότι το Αγγελικάκι συνεχίζει να φτιάχνει πίτες μέσα σε σύννεφα από αλεύρι κι άχνη ζάχαρη ακόμη και στον Παράδεισο. Κι αν κάποιοι βρήκαν μαγική την συνταγή και την έστειλαν στην Κόλαση τότε μάλλον οι δαίμονες καλοπερνάνε.

Όταν δοκιμάσετε την κολοκυθόπιτά της θα το καταλάβετε κι εσείς.

Υλικά

  • 1½-2 κιλά κολοκύθι γλυκό, κιτρινοκόκκινο, ξερό
  • 1 ποτήρι άχνη ζάχαρη
  • ½ ποτήρι σταφίδα ξανθή
  • ½ ποτήρι σταφίδα μαύρη
  • 3-5 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά την θέλουμε)
  • 2 φακελάκια κανέλλα τριμμένη –σκόνη
  • 2 ½ φακελάκια γαρύφαλλο τριμμένο-σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαυροπίπερο σκόνη
  • Λίγο κακουλέ
  • Λίγο σουσάμι
  • 8 ποτήρια χοντροκοπανισμένα καρύδια
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι σπορέλαιο
  • 3 αυγά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στον ρεντέ (όχι πολτοποιημένα)
  • 6-7 φύλλα για πίττα (όχι φύλλα κρούστας), αν δεν ανοίξετε δικό σας φύλλο που σας το συνιστώ.

Διαδικασία

  • Κόβουμε με χοντρό κοφτερό μαχαίρι το κολοκύθι σε κομμάτια αφού το ξεσποριάσουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με την φλούδα τους και λίγο νεράκι σε δυνατή φωτιά.
  • Τραβάμε την κατσαρόλα απ τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Μ’ ένα κουτάλι αδειάζουμε κάθε κομμάτι από την σάρκα του που βγαίνει πανεύκολα λόγω του ζεματίσματος.
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια της σάρκας του κολοκυθιού σ’ ένα στραγγιστήρι και τα αφήνουμε μέχρις ότου στραγγίσουν καλά. Βοηθάμε στην αποστράγγιση των υγρών και με το χέρι μας αλλά με προσοχή για να μη χάνουμε από τις τρυπούλες και το κολοκύθι.
  • Αφού στραγγίσει, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν την πρώτη μυρωδιά τους και μετά το στραγγισμένο κολοκύθι όλο μαζί, την μαύρη ζάχαρη, τις σταφίδες, όλα τα μπαχαρικά και στο τέλος τα 2 από τα 3 αυγά καλά χτυπημένα, ανακατεύοντας γρήγορα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα 8 ποτήρια με το καρύδι. Έτσι έχουμε έτοιμη την γέμισή μας.
  • Κόβουμε το κάθε φύλλο μας στη μέση το λαδώνουμε με λίγο χλιαρό σπορέλαιο (όχι ελαιόλαδο) ,το γεμίζουμε με αρκετή γέμιση τόση που να μπορούμε να το τυλίξουμε σε μπαστουνάκι και να μην μας περισσεύει απ έξω και σ ‘ένα ταψί λαδωμένο και κατά προτίμηση ρηχό, αρχίζοντας από το κέντρο στριφογυρίζουμε το μπαστουνάκι με την γέμιση σε σχήμα ομφαλού. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί. Χτυπούμε τον κρόκο του αυγού με λίγο χλιαρό νεράκι και το απλώνουμε πάνω στην πίτα μας.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς επί 40 λεπτά μέχρι να την δούμε να ροδίσει και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ακριβώς 5 λεπτά πριν κλείσουμε τον φούρνο την πασπαλίζουμε ξανά με την άχνη ζάχαρη και την αφήνουμε να κρυώσει με κλειστή την πόρτα του φούρνου. Προσοχή μην αφήσετε την άχνη παραπάνω και με τον φούρνο στο φουλ γιατί θα σας μαυρίσει.
  • Σερβίρεται χλιαρή και αν είναι καλοκαίρι πρέπει να μπει το βράδυ σε ψυγείο γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση της.

Αν έχετε μικρά παιδιά θα συνιστούσα να μειώσετε τα μπαχαρικά στη μισή τους ποσότητα και ειδικά το πιπέρι.

Σύνολο ψησίματος 45-50 λεπτά.

Οι μικρασιάτισες την έτρωγαν συνοδεύοντάς την με ροφήματα, τσάι, φλαμούρι, μέντα, δυόσμο η καφέ.

Σχολιάστε το άρθρο

  • heliotypon

    Δυσκολούτσικη η συνταγή και δεν ξέρω και μερικούς όρους: Π.χ. Κακουλέ και το ρεντέ. Αυτή θεωρείται γλυκειά ή αρμυρή, δεδομένου ότι έχει κρεμύδι έχει και ζάχαρη. Ξέρω ότι το ανακάτεμα των γεύσεων συχνά δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά ζάχαρη και κρεμύδι δεν έχω δει να συνυπάρχουν, εκτός από ορισμένες σάλτσες. Εϊμαι περίεργος πάντως να την δοκιμάσω… Θέλει κότσια για να μαζέψεις όλα τα υλικά!

  • Κακουλές (Καρδάμωμο)

    Είναι οι καρποί του τροπικού φυτού Elettaria Cardamomum.

    Οι καρποί είναι κάψες, οι οποίες έχουν οσμή και γεύση ευχάριστη και αρωματική.

    Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία και την Κεΰλάνη.

    Χρησιμοποιείται κυρίως το άλεσμα των σπερμάτων και δίνει μια εξωτική γεύση.

    Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην παρασκευή του πασχαλιάτικου τσουρεκιού, ενώ συνοδεύει θαυμάσια το χοιρινό κρέας.
    Πηγή:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lcaVnoTJEvQJ:komothnh.pblogs.gr/2007/10/font-face-georgia-palatino-mpaharika-font.html+%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82&cd=4&hl=el&ct=clnk&gl=gr
    Να προσθέσω οτι λέγεται και κάρδαμο κι οτι είναι αναπόσπαστο υλικό για την κατασκευή των Μικρασιάτικων τσουρεκιών.
    Ρεντές είναι ο τρίφτης.Αυτό το σκεύος με τα κοφτερά δοντάκια που τρίβουμε και την ντομάτα.Τώρα ο περισσότερος κόσμος τον αντικατέστησε με το μικρο-μίξερ.Δεν κάνουν όμως την ίδια δουλειά σε πολλά πράγματα.;)
    Τώρα για την ζάχαρη με το κρεμμύδι να σου πω …μάλλον δεν έτυχε να φας καραμελωμένα κρεμμύδια σε κομμένα ροδέλες ε?Ούτε και σκορδάκι περιχυμένο με σοκολάτα.Μμμμ!Αν σου δοθεί η ευκαιρία μην διστάσεις .Θα με θυμηθείς.
    Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο.Νάσαι καλά Heliotypon.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Ευχαριστώ Pharaona για όλα αυτά τα ωραία που μας μαθαίνεις και ευχαριστώ Heliotypon που ρωτάς! Νόμιζα ότι το κακουλέ είναι κάτι σε κόρν φλαόυρ … οπότε χωρίς τη διευκρίνησή σου θα έχανα όλη την ουσία του πράγματος!
    Επιβεβαιώνω ότι τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι πεντανόστιμα. Σοκολάτα με μαύρο πιπέρι ναι, σοκολάτα με σκόρδο δεν το είχα ακούσει. Πρέπει να το δοκιμάσω!Κάπου έχω μια μεξικάνικη συνταγή για κρέας ή κοτόπουλο με σοκολάτα…θα βάλω και σκόρδο και ορίστε το πιάτο!

  • Φαίδρα μου όταν κάνω γλυκό κουταλιού σκόρδο θα σου στείλω βαζάκι!
    Με ψιλοκομμένο καβουρντισμένο αμυγδαλάκι απο πάνω είναι μούρλια.
    Δεν μπορείς να φανταστείς για τι γεύση μιλάω.
    Καλό μεσημέρι!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Αααα, μα εσύ πρέπει να είσαι σεφ και να έχεις πολλά μυστικά μάλιστα! Θα μας μυήσεις σε κανένα;
    Είναι μικρασιάτικο το γλυκό κουταλιού σκόρδο;

  • Φαίδρα το σκόρδο γλυκό το έμαθα απο έναν πολιτιστικό σύλλογο στη Φλώρινα που επι σειρά ετών διοργάνωνε τα ετήσια Σκορδοκαϊλια,γιορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στο σκόρδο και την γευσιγνωσία του.Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή έπαψε πια να γίνεται ,παρ όλη την επιτυχία της, για λόγους που δεν γνωρίζω αλλά μου έχει μείνει ένα βιβλιαράκι με τις συνταγές των κυριών που έφτιαχναν τα εξαιρετικά εδέσματα.Οι πιό περίεργες απ όλες είναι τα σοκολατάκια σκόρδου και το γλυκό κουταλιού.Δεν νομίζω οτι έχουν πάντως κάποια σχέση με την Μικρά Ασία.Τουλάχιστον εγω που μεγάλωσα με δυό γιαγιάδες Μικρασιάτισες δεν τις άκουσα ποτέ να μιλούν για κατασκευή γλυκών απο το σκόρδο.Το χρησιμοποιούσαν για να βάλουν στα φαγητά μια «περισπωμένη» η μια «οξεία» αλλά έως εκεί.Αντε καμιά φορά και «βαρεία» όταν επρόκειτο για σκορδαλιά με καρύδια ας πούμε! ;))
    Τα φιλιά μου.

  • Μαρία

    Πριν καιρό συζητούσα με φίλες πως μπορεί να γίνει γλυκό κουταλιού σκόρδο. Δεν βγάλαμε άκρη.
    Είμαι fan του σκόρδου. Μήπως μπορούμε να έχουμε συνταγή? 🙂

  • Γλυκό κουταλιού σκόρδο.Για την Μαρία κι όσους άλλους/ες ενδιαφέρονται.
    Υλικά:
    1 κιλό σκόρδα
    1 κιλό ζάχαρη
    1 ζουμερό λεμόνι (τον χυμό)
    Βανίλιες
    Αμύγδαλα
    Τον Σεπτέμβριο αγοράζουμε σκόρδα ξερά που δεν έχουν ξεραθεί (αυτό είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε) Πρόκειται για τα άσπρα σκόρδα που προορίζονται να ξεραθούν αλλά είναι ακόμη χλωρά.
    Προτιμούμε σκόρδα με όσο το δυνατόν χοντρές σκελίδες.Τα ανοίγουμε και καθαρίζουμε μία- μία τις σκελίδες.Με μιά χοντρή βελόνα τρυπάμε την κάθε μία στη μέση.Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσει όλο το σκόρδο καλά κατα τη διάρκεια του βρασμού.Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να είναι στη μέση άβραστο.Βάζουμε νερό αρκετό σε μιά κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα σκόρδα μας.Το ζεμάτισμα μας διαρκεί 15 λεπτά.Προσέξτε :Να κοχλάζει το νερό και μετράμε τα 15 λεπτά αφού τα ρίξουμε μέσα.
    Τα στραγγίζουμε σε μεγάλο τρυπητό και τ αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
    Βάζουμε στην κατσαρόλα μας 3 ποτήρια νερό ,1 κιλό ζάχαρη,το χυμό λεμονιού και τα σκόρδα μας σε κανονική μέση θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να (δέσει) σιροπιάσει.
    Αποσύρουμε απο την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την βανίλια.
    Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ,τ αφήνουμε να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στο γλυκό.Η αναλογία είναι : κάθε 4 σκελίδες ένα αμύγδαλο.
    Καλή επιτυχία!

    • Μαρία

      Ευχαριστώ πολύ.
      —-Τον Σεπτέμβριο αγοράζουμε σκόρδα ξερά
      Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει… 🙂

      • Φαίδρα Σίμιτσεκ

        Όταν τα φτιάξεις, να μας πεις το αποτέλεσμα :-). Καλό καλοκαίρι!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.