Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κάτι λίγο πιο εξωτικό

Σίγουρα τα όσπρια είναι πολύ θρεπτικά. Ένα άλλο πλεονέκτημά τους – ειδικά σε εποχές ισχνών αγελάδων – είναι πως, ως πρώτη ύλη, είναι από τις πιο φτηνές τροφές. Όμως πέρα από τους λίγους φανατικούς οπαδούς τους, δεν είναι και πολλοί αυτοί που πετούν τη σκούφια τους για ένα πιάτο φακές ή ρεβύθια, απλώς τα τρώνε γιατί «κάνουν καλό». Τα όσπρια, ωστόσο,  μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα άλλα υλικά και να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα και  κατά συνέπεια  να αγαπηθούν ακόμα και από τους εχθρούς τους. Οι δε φίλοι τους θα ανακαλύψουν σ’ αυτούς τους συνδυασμούς και μια άλλη πλευρά τους που θα τους κάνει να τα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Μια τέτοια παραλλαγή με φακές είναι ένα ωραίο μαροκινό φαγητό που  ξεσήκωσα από ένα βιβλίο και το μαγειρεύω συχνά. Περιέχει, εκτός από τις φακές, ρύζι και κιμά με μυρωδικά – όλα τους συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας. Αφήστε που το ρύζι βοηθάει να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από τις φακές.

Σας παραθέτω τη συνταγή:

Υλικά

  • 1 κούπα άγριο ρύζι
  • 1 κούπα φακές
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 5 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 3 κουταλιές κουκουνάρι ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Κύμινο
  • Κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζω το άγριο ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Βράζω τις φακές περίπου 30 λεπτά και τις στραγγίζω. Σωτάρω σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον κιμά. Σβήνω με το κρασί. Ρίχνω τον μαϊντανό, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα, το κύμινο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω τον κιμά σε χαμηλή φωτιά περίπου 10 λεπτά να πιεί τα νερά του.  Ανακατεύω τον κιμά, το ρύζι και τις φακές μαζί. Καλή όρεξη!

Σχολιάστε το άρθρο

  • EΞΑΙΡΕΤΙΚΉ και εύκολη συνταγή!Χωρίς το κρασί και τα μπαχαρικά θάταν πολύ κατάλληλη και για τα παιδιά.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Η μαροκινή κουζίνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα με τη μίξη φρούτων και κρέατος ή γλυκών και αλμυρών γεύσεων που κάνει. Θα δοκιμάσω αυτό που προτείνεις γιατί το κλασσικό πιάτο φακών έχει κουράσει.
    Μου θύμισες και μια συνταγή με δαμάσκινα, κρέας και τόνους πιπέρι που έκανα παλιά…και δίνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Θα τη γράψω καμιά μέρα…
    Την καλημέρα μου σε σένα και τη Pharaona!

  • Όλγα Λαζοπούλου

    Κορίτσια, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!! Φαιδρα, κι εγώ λατρεύω τα φρούτα στο φαγητό.

  • Pingback: Tagine Barrogog — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.