Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οδηγίες προς στρατεύσιμους

Αναδημοσιεύουμε ένα ευχάριστο και διαφωτιστικό (!)  κείμενο του Baygon που διαβάσαμε  στο μπλογκ  Saigon & Baygon Inc.

Ο Στρατός είναι μια δεύτερη κοινωνία μέσα στην κοινωνία μας. Έχει πολλά ίδια και πολλά διαφορετικά με την «κανονική» κοινωνία: γλώσσα, ήθη, έθιμα, κλπ. Ορίστε μερικά, απόσταγμα της μέχρι τώρα θητείας μου:

Αρκτικόλεξα: ΟΒΑ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ, ΚΨΜ, ΔΝ, Κ/Φ, Σ.ΕΞ και μερικά ακόμα είναι κάποια από τα αρκτικόλεξα που θα μάθεις. Και μάλιστα απ’έξω, θα τα ενσωματώσεις και θα τα χρησιμοποιείς κανονικότατα! Π.χ. οι πολλοί ΕΠΟΠ γίνονται «επόπια» ή η ΔΝ (ναι, θηλυκό είναι!) μένουν «ΔΝ» και στον πληθυντικό!. Ειδική αναφορά χρειάζεται το Σ.ΕΞ: όχι, μην χαίρεσαι νέε φαντάρε, ο στρατός δεν έχει σεξ μέσα, τουλάχιστον όχι με την έννοια που θα ήθελες, παρόλο που αν σου ρίξουν σ.εξ θα σου έρθουν διάφορες… σκέψεις για σεξ! Σ.εξ. σημαίνει «στέρηση εξόδου», το οποίο σημαίνει πως δεν βγαίνεις εξοδούχος για κάποιες μέρες. Αν δηλαδή φας 3 σ.εξ., τότε χάνεις 3 εξόδους σου. Πονάει το σ.εξ.!

Κοτόπουλο: αν σ’αρέσει, θα φας καλά στον στρατό. Αν όχι, ξεκίνα να κάνεις συλλογή με φυλλάδια απο ντελιβεράδικα!

Γκοτζίλα (ο/το): στον στρατό σπάνια βλέπεις το κρέας αμαγείρευτο. Το οποίο σημαίνει πως πρέπει να αναγνωρίσεις τι κρέας είναι όταν το τρως. Μπορείς να προσπαθήσεις, αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολα θα βρεις τι είναι. Άρα, μια πρόχειρη (και σωστή;) εκτίμηση είναι πως πρόκειται για κρέας από τον Γκοτζίλα. Ναι, τον Godzilla.

Μπιφτέκι: 1. Κάτι που μοιάζει με μπιφτέκι, από κάτι που μοιάζει με κιμά (βλ. λήμμα «Γκοτζίλα»), μαγειρεμένο από φαντάρους (καλή τύχη) σερβιρισμένο με διάφορα. Τρομακτικό;
2. Πόσο ευχάριστη είναι η εμπειρία να το τρως αυτό; Ε, τόσο ευχάριστο είναι κι όταν μαθαίνεις ότι «έχεις μπιφτέκι» ή σου «ρίξανε μπιφτέκι». Σημαίνει πως κάνεις μια υπηρεσία εξτρά, επειδή αυτός που ήταν να την κάνει δεν μπορεί.

Ζωάρα: όταν περνάς καλά, δεν λες «περνάω καλά». Κάνεις ζωάρα!

Ψηλός: ο οποιοσδήποτε. Κυριολεκτικά. Όταν κάποιος δεν ξέρει κάποιον, φωνάζει «ψηλέ». Και το αστείο είναι πως γυρνάνε όλοι. Από τον κρεμανταλά μέχρι τον 1 μέτρο κι ένα milko! lol!

Ρολό χαρτί υγείας: ό,τι είναι για την φυλακή τα τσιγάρα είναι για τον στρατό το ρολό υγείας! Μην απορήσεις αν δεις 10-20 φαντάρους με παραλλαγή και το ρολό στο χέρι έξω να βαδίζουν προς ένα μέρος. Καταλαβαίνεις ποιο μέρος είναι αυτό. Και τι θα κάνουν!

-χαρτο: λειτουργεί ως κατάληξη που συνδυάζεται με την έξοδο (εξοδόχαρτο, το χαρτί της εξόδου) και την άδεια (αδειόχαρτο, το χαρτί για την άδεια). Το κωλόχαρτο έχει την γνωστή σημασία και χρήση.

Φίδιασμα: το λουφάρισμα, η τέχνη κι επιστήμη του να κρύβεσαι για να μην σε βρουν και σε χώσουν σε δουλειές και αγγαρείες. Θέλει εξάσκηση, γνώση των χώρων της μονάδας, σωστό timing και λίγη τύχη. Αυτός που φιδιάζει λέγεται φίδι. Εκτός αν χώσουν εσένα στην θέση του, οπότε τον αποκαλείς κωλόφιδο!

Νέο, νέος, ψάρι, πόντικας: ο νεοσύλλεκτος ή ο νέος στην μονάδα. Συνήθως έχει λίγα πειράγματα, εκτός αν πέσει σε πολύ βλάκες και του κάνουν καψώνια.

Λελέ: μεγάλη έννοια. Έχει να κάνει με την απόλυση. Συνήθως εννοούμε τη σειρά απολύσεως, την ΕΣΣΟ δηλαδή που είναι να απολυθεί επόμενη. Μπορεί να λειτουργήσει ως επίθετο («είμαι λελέ!»), ως χρονικός προσδιορισμός («με χώνουν τώρα στα λελέ μου!»), ρήμα («τώρα που μπήκανε τα νέα λελεδιάσαμε»)

Λελέτζα < λελέ+java: ένα απλό αλλά πολύτιμο προγραμματάκι που κυκλοφορεί σε κινητά και σε ενημερώνει πόσο καιρό έχεις μέχρι να απολυθείς. Κι όταν εννοώ καιρό, εννοώ ότι σου δείχνει μέρες, λεπτά, δευτερόλεπτα, μήνες, εβδομάδες, τα πάντα! Σου δείχνει την θητεία σου σε «πίτα» (πόσο υπηρέτησες, πόσο μένει σε ποσοστά) και ανά ποιο χρονικό διάστημα παίρνεις και προαγωγή: ξεκινάς απο «ποντίκι» ή «ψάρι» και συνεχίζεις σε στρατιωτικούς βαθμούς (λοχίας, επιλοχίας κλπ) μέχρι «στρατηγός», οι οποίοι λέγονται «λελεβαθμοί». Μετά ακολουθεί το «πολίτης». Ναι, υπάρχουν φαντάροι που καίγονται μ’αυτό και κοιτάνε κάθε μέρα. Και περιμένουν πότε θα σπάσουν το φράγμα των 350.000 λεπτών. Και μετά των 345.000. Κάψιμο λέμε…

Η ταχύτητα στον Στρατό

Ειδική μνεία χρειάζεται το θέμα της ταχύτητας στον στρατό. Με μια δικιά μου κατηγοριοποίηση λοιπόν, υπάρχουν οι εξής 5 ταχύτητες, από την πιο αργή στην πιο γρήγορη:

1. Η ταχύτητα που διανύεις τα τελευταία μέτρα πριν την πύλη την μέρα που πας να παρουσιαστείς. (πολύ αργή!)
2. Η ταχύτητα με την οποία ντύνεται ο φαντάρος για να ετοιμαστεί για υπηρεσία ή αναφορά.
3. Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται πως ο καψιμιτζής είναι στο ΚΨΜ! Μπορεί να σε φωνάξουν να φτιάξεις έναν καφέ, αλλά μόλις μαθευτεί πως είσαι εκεί θα καταλήξεις να κάνεις 4 φραπέδες, να ζεστάνεις 2 μπαγκέτες, να δώσεις 7 νερά και 1 μπύρα!
4. Η ταχύτητα με την οποία ο φαντάρος αλλάζει απο παραλλαγή σε πυτζάμες και έχει έρθει η ώρα να πέσει για ύπνο. Εναλλακτικά, αν δεν αλλάζει και κοιμάται με παραλλαγές, είναι η ταχύτητα με την οποία τον παίρνει ο ύπνος!
5. Η ταχύτητα που έχει ο φαντάρος απο τον θάλαμο μέχρι την κεντρική πύλη όταν έχει πάρει άδεια κι έχει το αδειόχαρτο στα χέρια του!

Σχολιάστε το άρθρο

  • Ό στρατός με την τωρινή του μορφή είναι η τελευταία περίοδος ανεμελιάς για κάθε άντρα. Η τελευταία ευκαιρία που (συνήθως) έχει, πριν τη σκλαβιά του βιοπορισμού. Οικογένειες, παιδιά και τα ρέστα. Οπότε ο χαβαλές, ακόμα και στις αγγαρείες, είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής. Αυτή είναι η ευχάριστη ανάμνηση του στρατού. Φυσικά το να κόβεις με την πριονοκορδέλα τα κατεψυγμένα δέματα κρέατος από Δανία, με ημερομηνία 14/5/1983, είναι ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί να περιληφθεί απλώς σε μια λέξη—γκοτζίλα….
    Τώρα στα άσχημα. Ο συγγραφέας Baygon βέβαια προφανώς είναι από τους «τυχερούς», καθότι νέος στρατεύσιμος, (του 12μηνου, του 8μηνου, κι εγώ δεν ξέρω πόσο κατέβηκε)που δε γνώρισε (κι ευτυχώς δε θα γνωρίσει) στρατόπεδα ανεπιθυμήτων, αυτοκτονίες (ναι παλιά τις βλέπαμε πιο συχνά) διάφορες συμπεριφορές απαξιωτικές και προσβλητικές, τα τρελά καψόνια στα Τάγμα της Χελιδόνας ή τις σκοπιές στα φυλάκια του Διλόφου (Καλά μαντέψατε ο Έβρος βρίσκεται στην Ελλάδα). Δεν τα λέω από πίκρα, απλώς η παιδική χαρά που έχει καταντήσει ο στρατός είναι χαρακτηριστική μιας διάθεσης της ¨δεύτερης» ή της «κανονικής» κοινωνίας, όπως αναφέρονται. Κατά τα άλλα, ειρήνη υμίν, μακριά από πολέμους και διαμάχες, κι αν είναι να καταργηθεί κιόλας ο Στρατός (που λέει κι ο Πάγκαλος), τα ρέστα μου!!!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Ωραία το ανέλυσες Makailer, λέω εγώ η γυναίκα!
    Το χιούμορ των εκφράσεων και η εφευρετικότητά τους με ενέπνευσε όπως με εμπνέουν τα κουφά που ακούς καμιά φορά στους πάγκους των λαϊκών αγορών…
    Καλό σου βράδυ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.