Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ρ,Σ,Τ: Τρεις ακόμα εθνικοί ευεργέτες

Ποιοί ήταν οι παλιοί εθνικοί ευεργέτες που άφησαν με τις περιουσίες τους τόσα όμορφα κτήρια στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Πολλοί, σχεδόν όσοι τα γράμματα της αλφαβήτου, οι άνθρωποι αυτοί, συγκινημένοι απ’τις προσπάθειες της πατρίδας τους να ξαναγίνει ελεύθερο κράτος, έρχονταν να πολεμήσουν για να φύγει ο κατακτητής, φέρνοντας μαζί τους όχι μόνο χρήματα αλλά και μια δίψα για δημιουργία. Σήμερα, εκτός απ’τα κληροδοτήματά τους, έχουν μείνει τα ονόματά τους στους δρόμους και μερικά αγάλματα που θυμίζουν τη μορφή τους.

Ριζάρης

Όνομα δύο εθνικών ευεργετών από το Μονοδένδρι της Ηπείρου.  Ο Μάνθος που πέθανε το 1821 και ο νεότερος αδελφός του, ο Γεώργιος (1769-1841). Όταν πέθανε ο πατέρας τους, ο Μάνθος μετέβη στη Μόσχα, σ’έναν θείο του έμπορο, και κατόρθωσε βαθμηδόν να αποκτήσει περιουσία, την οποία μεγάλωσε κι άλλο όταν το 1806 κάλεσε στη Μόσχα και τον αδελφό του. Οι δύο μαζί ίδρυσαν στη γενέτειρά τους ελληνικό σχολείο και εξασφάλισαν τη συντήρησή του. Ο Γεώργιος, μετά τον θάνατο του αδελφού του, εγκαταστάθηκε στην Οδησσό απ’όπου συχνά στήριζε τον ελληνικό Αγώνα. Το 1837 κατέβηκε στην Αθήνα. Μετά τον θάνατό του, με τα εισοδήματά του ιδρύθηκε η Ριζάρειος Ιερατική Σχολή.

Σίνας

Ο βαρώνος Γεώργιος Σίνας (1783-1856) γιος Έλληνα εμπόρου της Βιέννης, διέθεσε μέρος του μεγάλου πλούτου του για την ίδρυση της Εθνικής Τραπέζης της Αυστρίας, της οποίας διορίσθηκε διευθυντής. Έκανε πολλές επενδύσεις στην Αυστρία και την Ουγγαρία και σ’αυτόν οφείλεται η ένωση της Βούδας και της Πέστης με κρεμαστή γέφυρα. Σε διάφορες συμφορές που έπληξαν την Αυστρία (πλημμύρες και επιδημία χολέρας) πρόσφερε μεγάλα ποσά για την ανακούφιση των παθόντων. Το 1834 διορίστηκε γενικός πρόξενος της Ελλάδος. Ίδρυσε στην Αθήνα, στον Λόφο των Νυμφών, το Αστεροσκοπείο, το οποίο εξόπλισε με τα αναγκαία όργανα και με βιβλιοθήκη.  Ο γιος του Σίμων (1810-1876) έδωσε χρήματα το 1859 για να φτιαχτεί η Ακαδημία των Αθηνών.  Η ελληνική κυβέρνηση τον διόρισε πρεσβευτή στη Βιέννη. Καθώς δεν είχε γιους και ήθελε η περιουσία του να περάσει σε ελληνικά χέρια, πάντρεψε τις κόρες του, τη μια με τον Γεώργιο Μαυροκορδάτο και την άλλη με τον Γρηγόριο Υψηλάντη.

Τοσίτσας

Ο Θεόδωρος Τοσίτσας ήταν εθνικός ευεργέτης που γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου. Εργαζόταν στην Καβάλα όπου ευεργέτησε τον Μωχάμετ Άλη, κατοπινό κυρίαρχο της Αιγύπτου. Όταν πήγε να τον βρει στις αρχές του ΙΘ αιώνα, έγινε ο πλουσιότερος γαιοκτήμονας της Αλεξανδρείας και στη συνέχεια τραπεζίτης και μυστικοσύμβουλος του Μωχάμετ Άλη. Το 1818 ο Αντώνιος Πελοπίδας μύησε τον Τοσίτσα στην Φιλική Εταιρεία και εκείνος με τη σειρά του προσπάθησε να μυήσει και τον Μωχάμετ Άλη, ο οποίος τελικά επείσθη να παραμείνει ουδέτερος στα πρώτα χρόνια του Ιερού Αγώνα. Ο Τοσίτσα κατέβηκε στην αποκατασταθείσα Ελλάδα, διαθέτοντας την κολοσσιαία περιουσία του σε διάφορα κοινωφελή έργα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μιχαήλ, δημιούργησε την Τοσιτσαία Σχολή της Αλεξανδρείας και πέθανε στην Αθήνα όπου ένα μέρος της περιουσίας του χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του Μετσοβείου Πολυτεχνείου καθώς και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αθήνα και στο Μέτσοβο.

(Τα στοιχεία είναι από το «Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν» του Ελευθερουδάκη).

Δείτε το προηγούμενο άρθρο, «Α,Β,Γ: Εθνικοί Ευεργέτες«

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Λητώ καλημέρα.Ξέρεις τι θα ήθελα σαν συνέχεια αυτού του άρθρου; ένα για σύγχρονους ευεργέτες, αν και ξέρω ό,τι είναι πιο δύσκολο να βρεις πληροφορίες. Θα νοιώθαμε πιο καλά μες στο χάλι που μας δέρνει.

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Φαίδρα, πιστεύω ότι και σήμερα υπάρχουν, ίσως όχι στην κλίμακα εκείνων των παλιών, αλλά πάντως άνθρωποι που ενδιαφέρονται να προσφέρουν κάτι καλό στο σύνολο. Κατά καιρούς τους βλέπουμε να σώζουν κτήρια, να ιδρύουν μουσεία ή νοσοκομεία, να δίνουν υποτροφίες σε φοιτητές. Κάποιων αμφισβητούνται τα κίνητρα ή δημιουργεί υποψίες ο τρόπος που επιδιώκουν να προβληθούν. Άλλων αμφισβητείται ο τρόπος που απέκτησαν τον πλούτο τους. Το σίγουρο είναι ότι κάποια έργα είναι καλά και μένουν. Και μια που ανέφερα τον Ριζάρη, μεταξύ των ευεργετών (και πρέπει να πω ότι στο Σίγμα είναι σωστό να θυμηθούμε βέβαια και τον Συγγρό) υπάρχει ένα ωραίο πάρκο στον Ευαγγελισμό, στον σταθμό του μετρό δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο που φέρει το όνομά του. Το Πάρκο Ριζάρη είναι καθαρό και περιποιημένο και έχει ωραία γλυπτά, κάτι σαρκοφάγους και άλλα αρχαία που είναι μάλλον απομεινάρια υδρευτικού συστήματος. Με μια μπάρα απαγορεύονται τα οχήματα οπότε μπορεί κανείς να καθήσει λίγο σε ένα από τα είκοσι περίπου παγκάκια που υπάρχουν εκεί να διαβάσει ένα βιβλίο, να περιμένει κάποιον γνωστό του ή απλώς να χαζέψει τους φοίνικες και τα άλλα δεντράκια καθώς και τον Υμηττό απέναντι. Η ανάπλαση του πάρκου έγινε από το Ίδρυμα Νικόλα Δ.Πατέρα όπως γράφει κάπου.

  • Pingback: «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» — People & Ideas

  • Pingback: Τι έγραψαν οι de Waal - People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.