Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Χριστίνα Πιπέρη

To P&I εγκαινιάζει μια σειρά πορτραίτων επιστημόνων μέσω ενός σταθερού ερωτηματολογίου. Την αρχή κάνει η Δρ Χριστίνα Πιπέρη, πτυχιούχος Ιατρικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Surrey, Μεγάλης Βρετανίας (1995) και διδάκτωρ του Τμήματος Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μεγάλης Βρετανίας (1999). Η Δρ. Πιπέρη  έλαβε την υποτροφία Gordon Piller studentship από τον οργανισμό Leukaemia Research Fund και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νανσύ, Γαλλίας (2005). Σήμερα εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έτη 2008-2010, έχει τιμηθεί με βραβεία από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία για το ερευνητικό της έργο στη μοριακή βάση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στόχος της έρευνας της είναι η διερεύνηση ενδοκυττάριων μηχανισμών δράσης των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης σε μεταβολικά νοσήματα όπως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ.


Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Σε αυτόν τον τομέα βρίσκομαι λόγω της ασυμβίβαστης προς τα δεδομένα της ζωής προσωπικότητάς μου, της συνεχούς αμφισβήτησης των κατεστημένων και της περιέργειάς μου για τους μηχανισμούς λειτουργίας του οργανισμού μας. Η Βιοχημεία μου έδινε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα μου και έτσι την ακολούθησα. Για μένα αντιπροσωπεύει τον μαγικό κόσμο των μικρών παιδιών.

Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;

Θεωρώ ότι η χαρτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος θα αποτελέσει την μεγαλύτερη συμβολή της επιστήμης στην ανθρωπότητα. Έχει αλλάξει ήδη το προφίλ της κλασσικής ιατρικής επιστήμης σε μοριακή ιατρική και μας έχει οδηγήσει όλους (ιατρούς, επιστήμονες βιοεπιστημών, ερευνητές) στην αναζήτηση και διερεύνηση των κυτταρικών μηχανισμών που εμπλέκονται στις διάφορες παθολογίες.

Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Παραμένουν άγνωστοι οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στα διάφορα νοσήματα και φυσικά οι τρόποι επιδιόρθωσης της λειτουργικότητας τους σε εμβρυΙκό επίπεδο.

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Η απόκτηση υποτροφίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για διδακτορική διατριβή στο Sir William Dunn School of Pathology, ένα τμήμα με σημαντική συμβολή στο κόσμο των αντιβιοτικών. Εκεί πρωτοαπομονώθηκε και μελετήθηκε η θεραπευτική δράση της πενικιλλίνης καθώς και η δομή της κεφαλοσπορίνης C το 1950, το πρώτο μέλος της οικογένειας των αντιβιοτικών κεφαλοσπορίνης. Επίσης το 1977, ο Alan Williams μελέτησε εκεί τη βιοχημεία και την δομή των ανοσολογικών αντιδράσεων και πρωτοέθεσε τον όρο της υπεροικογένειας των ανοσοσφαιρινών, των σημαντικότερων πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η απόκτηση του διδακτορικού μου διπλώματος από αυτό το τμήμα υπήρξε για εμένα καταλυτική.

Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Να ακολουθήσω τα βιοχημικά μου ερωτήματα για την ανάπτυξη της ζωής στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην Αγγλία !

Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Ο τρόπος δράσης μιας ομάδας πρωτεϊνών (γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών) ενδογενούς και εξωγενούς πρόσληψης (από τη διατροφή, κάπνισμα κλπ) σε κυτταρικό επίπεδο. Οι πρωτεΐνες αυτές εμπλέκονται στην παθολογία κύριων μεταβολικών νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης, το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Πάθος, ελεύθερη σκέψη, ανανέωση.

Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Αυτοκτονία ίσως όχι αλλά αγώνας ταχύτητας σε ανώμαλο δρόμο, ναι. Αγώνας ταχύτητας λόγω των επιτακτικών εξελίξεων των βιοεπιστημών και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Ανώμαλος δρόμος λόγω της ελληνικής έλλειψης υποδομών, εξοπλισμού και κυρίως χρηματοδότησης.

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Φυσικά, γιατί όχι; Η επιστήμη σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο, έχει ξεφύγει από την απομόνωση και την ατημέλητη εμφάνιση, έχει προβληθεί στην κοινωνική ζωή, έχει γίνει προσιτή, έχει αποκτήσει οικογένεια και αντλεί έμπνευση από την καθημερινότητα !

Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Επιλέξτε ένα αντικείμενο που σας συναρπάζει, κάντε το όραμά σας, μελετήστε το, αμφισβητήστε το και ερευνήστε το.

Τι σας τρομάζει;

Η αρρώστια των νέων ανθρώπων. Η κατάχρηση του φυσικού πλούτου και οι επιπτώσεις στη αυριανή ζωή των παιδιών μου.

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

Η απλή αφθονία – ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της κάθε μέρας, της S. B. Breathnach και Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, της Arundhati Roy

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Η μουσική του Σπανουδάκη, η συλλογή ποιημάτων «Ο Αγαπημένος» του Τζελαλαντίν Ρούμι, τα ποιήματα 1909-1962 του T.S. Eliot, ο σουρρεαλιστικός Πίνακας The Birth of the World του Joan Miro.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.