Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ένα δώρο για τους αναγνώστες του P&I (μέρος 2)

Αποδώσαμε στα ελληνικά το υπέροχο παραμύθι της Karen Lewis «Γουλιέλμος ο Αρκούδος» με μοναδική εικονογράφηση του Michael S.Weber. To μέρος 1 εδώ.

Γουλιέλμος ο Αρκούδος (μέρος 2 )

Την Κυριακή του Πάσχα, πολύ νωρίς, μόλις άνοιξε το μαγαζί, μια Μαμά κι ένας Μπαμπάς αγόρασαν τον Ρούλη και τον Ριρή για τα δίδυμα αγόρια τους.

«Καλοί άνθρωποι φαίνονται,» είπε η Ρίτα. Ήταν χαρούμενη που τα αδέλφια της είχαν βρει ένα καλό σπίτι αλλά ένοιωθε και λυπημένη συγχρόνως γιατί είχαν αρχίσει κιόλας να της λείπουν.

Μπροστά στο κατάστημα είχε στηθεί ένα τραπέζι με σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Και μια που ήταν ήδη Κυριακή του Πάσχα τα πουλούσαν στη μισή τιμή.

Όταν γύρισαν όλοι στα σπίτια τους εκείνη τη μέρα, ο Γουλιέλμος διάλεξε το πιο ωραίο αυγό που μπόρεσε να βρει και το χάρισε στη Ρίτα για να την ευθυμήσει.

Μοιράστηκαν το αυγό, ρουφώντας την γλυκειά κρεμώδη σοκολάτα και προσέχοντας να μην πέσει στα ρούχα τους.

Μετά άρχισαν και πάλι να συζητούν για το όνομα Γουλιέλμος.

«Δεν θά’θελα να το αλλάξω», δήλωσε ο Γουλιέλμος. «Είναι ένα με τον εαυτό μου. Έτσι με λένε σ’όλη μου τη ζωή».

«Μα αν σ’εμποδίζει να βρεις σπιτικό», επέμεινε η Ρίτα, «ίσως πρέπει να το κάνεις».

Πήγε πηδώντας στο τμήμα των βιβλίων και γύρισε με ένα βιβλίο που είχε τίτλο «Τι όνομα να δώσετε στο μωρό σας».

Έπειτα άρχισε να διαβάζει δυνατά τα ονόματα που ίσως θα ταίριαζαν στον Γουλιέλμο.

«Πώς σου φαίνεται το όνομα Αδριανός;» του πρότεινε. «Είναι ωραίο και αριστοκρατικό».

Αλλά ο Γουλιέλμος κούνησε αρνητικά το κεφάλι του.

«Λοιπόν τι λες για το Βαλτάσαρ; Είναι πολύ ιστορικό και θα ταίριαζε σε έναν γενναίο αρκούδο».

Αλλά ο Γουλιέλμος δεν εντυπωσιάστηκε.

Έτσι η Ρίτα άφησε το Βήτα και άρχισε να ξεφυλλίζει τις σελίδες του βιβλίου, διαβάζοντας ένα όνομα από κάθε γράμμα της αλφαβήτου ξεκινώντας από το Γ.

«Γεώργιος, Δημήτριος, Ελευθέριος, Ζαχαρίας, Ηλίας, Θωμάς, Ιωάννης, Κωνσταντίνος, Λάζαρος, Μιχαήλ, Νικόλαος, Ξενοφών, Οράτιος, Πέτρος, Ριχάρδος, Σταύρος, Τάσος, Υάκινθος, Φίλιππος».

Κι εκεί σταμάτησε γιατί τα ονόματα από Χ, Ψ και Ω: Χαρίδημος, Ψαμμήτιχος και Ωρίων ήταν πολύ δύσκολα στην προφορά τους. Δεν είχε νόημα να πάρει ένα όνομα που θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να το πεις απ’αυτό που είχε τώρα.

Αλλά του Γουλιέλμου δεν του άρεσε κανένα από τα ονόματα που του είχε προτείνει. Τουλάχιστον όχι για να το έχει ο ίδιος.

«Είναι όλα πρώτης τάξεως ονόματα», είπε, ρίχνοντας μέσα στο στόμα του ένα κομμάτι σοκολάτα και σκουπίζοντας στη συνέχεια τα χείλη του με μια χαρτοπετσέτα. «Αλλά δεν είναι για μένα».

Η Ρίτα έμεινε για αρκετή ώρα χαμένη στις σκέψεις της, αγγίζοντας ρυθμικά το μάγουλό της με τα δάχτυλά της. Και μόνο όταν το μεγάλο ρολόϊ πίσω απ’το φαρμακείο χτύπησε δέκα, μίλησε τελικά.

«Νομίζω ότι βρήκα την απάντηση,» είπε. «Θα μπορούσες να πάρεις ένα όνομα ευκολοπρόφερτο και να κρατήσεις συγχρόνως και το δικό σου».

Ο Γουλιέλμος έδειξε απορημένος. «Αυτό δεν έχει νόημα», απάντησε.

«Πώς; Έχει,» επέμεινε η Ρίτα. «Θα συντομεύσεις απλώς το όνομά σου».

Ο Γουλιέλμος άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον. «Εννοείς ότι θα συνεχίσω να λέγομαι Γουλιέλμος αλλά θα έχω κι ένα πιο σύντομο και πιο εύκολο για όποιον το προτιμά».

«Σωστά,» φώναξε εκείνη με ενθουσιασμό. «Κι έχεις τόσο μακρύ όνομα που υπάρχουν πολλές επιλογές». Κι άρχισε να τα μετράει με τα δάχτυλά της.

«Γούλι, Γούλιμος, Έλμος ή Μάκης. Ποιό σου αρέσει πιο πολύ;»

Ο Γουλιέλμος το σκέφτηκε πολύ και στριφογύρισε μέσα στο μυαλό του καθένα από τα ονόματα.

«Μ’αρέσει το Έλμος», αποφάσισε τελικά. «Είναι πολύ αριστοκρατικό».

Η Ρίτα φάνηκε απογοητευμένη. «Εμένα μου αρέσει καλύτερα το Γούλι», είπε. «Είναι τόσο γλυκό και φιλικό. Και ταιριάζει με το ωραίο πυκνό σου τρίχωμα.»

Ο Γουλιέλμος φάνηκε αναποφάσιστος.

«Θα συνεχίσεις να είσαι ο Γουλιέλμος», του υπενθύμισε η Ρίτα. «Κι αυτό το όνομα είναι πολύ αριστοκρατικό επίσης. Το Γούλι θα κάνει ωραία αντίθεση».

Το συζήτησαν μέχρι αργά τη νύχτα καθώς επρόκειτο για πολύ σημαντική απόφαση. Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο το όνομά μας.

Τη μετάφραση στα ελληνικά επιμελήθηκε  η Λητώ Σεϊζάνη

Διαβάστε το τρίτο και τελευταίο μέρος.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.