Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Ντίνα Τηνιακού

Το P&I συνεχίζει τα πορτραίτα επιστημόνων παρουσιάζοντας τη Δρα Ντίνα Τηνιακού. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (1987), ασκεί την ειδικότητα της παθολογοανατομίας (1992). Έχει διδακτορικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και το Newcastle University, UK (1998) και εργάζεται ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας & Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Eίναι εξειδικευμένη στην παθολογική ανατομική ήπατος/γαστρεντερικού με διεθνή αναγνώριση. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται με κλινικο-εργαστηριακή έρευνα στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, την πιο συχνή χρόνια ηπατική νόσο της εποχής μας και στον καρκίνο του ήπατος.


Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Αγαπώ τη διαγνωστική πλευρά της ιατρικής και την κλινική έρευνα. Λίγοι γνωρίζουν ότι 70% των διαγνώσεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα τριτοβάθμια νοσοκομεία τίθενται από παθολογοανατόμους που δουλεύουν «κρυμμένοι» στο εργαστήριό τους σκυμμένοι στο μικροσκόπιο. Η παθολογική ανατομική είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιατρικής επιστήμης και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη βασική έρευνα και το κρεβάτι του ασθενούς. Όσο για το όργανο στο οποίο εστιάζεται η δουλειά μου, το ήπαρ, ανέκαθεν με μάγευε η μοναδική δυνατότητα αναγέννησης που διαθέτει, γνωστή από την αρχαιότητα στους μύθους του Προμηθέα και του Τιτυού.

Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;

Πώς καταπολεμούμε επιτυχώς απλές ασθένειες που οφείλονται σε μικρόβια; Η ανακάλυψη της αντιβακτηριδιακής δράσης της πενικιλλίνης από τον Αλέξανδρο Φλέμινγκ το 1928 άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης ιατρικής και βοήθησε να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σε όλον τον κόσμο

Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Πώς το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρώντας επηρεάζουν την έκβαση των νόσων του ανθρώπου;

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Όταν πριν 6 μήνες έγινα δεκτή στο International Liver Study Group «Gnomes», μια διεθνή ολιγομελή επιστημονική ομάδα παθολογοανατόμων και ηπατολόγων που ιδρύθηκε το 1967 και μέλη της ήταν παλαιότερα οι δάσκαλοί μου στην ηπατοπαθολογοανατομία. Η πρόσκληση και η αποδοχή της συμμετοχής μου σε αυτήν την ομάδα ήταν στιγμές που δεν είχα τολμήσει καν να ονειρευτώ ότι θα υπήρχαν στην επιστημονική μου ζωή.

Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Να επιστρέψω στη χώρα μου και να προσφέρω στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Αν τα καταφέρνω καλά ως εργαζόμενη μητέρα με απαιτητική σταδιοδρομία. Την απάντηση μόνο το μέλλον θα τη δώσει….

Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Επιθυμία, ανάγκη, προορισμός.

Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Αν κάποια/ος αγαπάει την έρευνα τότε θα έχει την υπομονή, την επιμονή και τη δύναμη να ξεπερνάει τα εμπόδια που όντως υπάρχουν στη χώρα μας, κυρίως λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης και να επιτύχει τους στόχους της/ου.

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Έχω πολύ συχνά συναντήσει την ομορφιά σε ιστολογικές εικόνες στο μικροσκόπιο, το διαγνωστικό και ερευνητικό μου εργαλείο.

Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Να αναζητούν τη γνώση και να χαίρονται τις μικρές χαρές της ζωής.

Τι σας τρομάζει;

H στασιμότητα.

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

«O μικρός πρίγκηπας» του Αntoine de Saint-Exupéry στη μετάφραση του Στρατή Τσίρκα.

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Το τραγούδι των Manic Street Preachers “If you tolerate this your children will be next”, η «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου και ο πίνακας «Μπλε άλογο» του Franz Marc, αντίγραφο του οποίου έχω δίπλα στο μικροσκόπιό μου.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.