Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Viva Verdi!

verdi

Όταν αρχίζει κανείς να πρωτακούει ιταλική όπερα, συνήθως γοητεύεται από τον συνθέτη Βέρντι. Είναι ας πούμε (χωρίς να θέλουμε να τον υποβιβάσουμε) πιο εύκολος, πιο «εύπεπτος». Στη συνέχεια περνάει στον Ροσσίνι, στον Πουτσίνι, στον Ντονιτσέττι. Κατά πάσα πιθανότητα, όποιος συνεχίσει παραπέρα θα φτάσει κάποια στιγμή να τους αγαπάει και να τους εκτιμά όλους. Και μεγαλώνοντας θα ανακαλύψει ότι τελικά ο Βέρντι ήταν μια καλή αρχή, μια καλή εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο της όπερας. Ο Βέρντι έγραψε πάμπολλες όπερες στη διάρκεια του βίου του αλλά οι πιο γνωστές κι αγαπητές του είναι ο Ριγκολέττο, η Τραβιάτα και ο Τροβατόρε ενώ συχνά παίζονται επίσης και τα δυο μεγαλειώδη ιστορικά του έργα Αϊντα και Ναμπούκο.  Η προσωπική μου αδυναμία είναι ο Ριγκολέττο και η Τραβιάτα αλλά πολλές φορές ενθουσιάζομαι ακούγοντας αποσπάσματα από την Δύναμη του Πεπρωμένου, την Λουίζα Μίλλερ και τον Ερνάνη. Ξεχωριστή θέση στο μουσικό σύμπαν του Ιταλού συνθέτη κατέχουν φυσικά και τα ωραία χορωδιακά του που το People & Ideas είχε παρουσιάσει εδώ.

Ακούστε λοιπόν μερικά αποσπάσματα από την Τραβιάτα:

(Tito Gobbi)

(Carreras-Scotto)

[youtube uld1Gno7gHU]

(Pavarotti)

                                                                                                      [youtube tNBFVfzx1rE]

(Maria Callas)

* Όταν η Ιταλία προσπαθούσε να απαλλαγεί από την Αυστριακή κατοχή, ένα μυστικό επαναστατικό σύνθημα που κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη ήταν το Viva Verdi (Ζήτω ο VERDI = Vittorio Emanuele Re D» Italia, Βίκτωρ Εμμανουήλ Βασιλεύς της Ιταλίας)

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.