Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αφήστε τα Πράγματα να Μεγαλώσουv

της Chloe Adeline από το μπλογκ της Let things grow old.

Αφήνετε τα πράγματά σας να μεγαλώσουν;

Έχουμε μάθει να καταναλώνουμε με έναν φόβο προς τα παλιά και με μια τεχνητή ανάγκη για τα καινούρια.

“Μην το επισκευάσεις, πάρε άλλο
Έχει έναν λεκέ, πάρε άλλο
Βαριέμαι, πάμε να ψωνίσουμε κάτι καινούριο!”

Λοιπόν…πόσο πολύ αφήνετε τα πράγματά σας να μεγαλώσουν;»

Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν καινούρια πουκάμισα ή παντελόνια σχεδόν κάθε μήνα ή και κάθε εβδομάδα. Γιατί; Μήπως τα ρούχα τους φθείρονται πιο γρήγορα από των άλλων; Όχι. Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή έχουμε μάθει να καταναλώνουμε και να αναζητούμε τον ενθουσιασμό σε καινούρια αντικείμενα και έχουμε μάθει ότι δεν θα είμαστε τόσο επιθυμητοί ή τόσο ενδιαφέροντες αν μας δουν με το ίδιο καπέλο που φορέσαμε και χθες.

Οπότε θα ήθελα να σας προκαλέσω να αγαπήσετε τα παλιά σας πράγματα.

Αγαπήστε τις τρύπες στο τζην σας.
Αγαπήστε το γεγονός ότι ο υπολογιστής σας χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να φορτώσει.
Αγαπήστε τα βαθουλώματα στο αυτοκίνητό σας.
Αγαπήστε τις χαρακιές στο τραπέζι σας.
Αγαπήστε τις ρυτίδες των φίλων σας.

Δεν λέω ν’αφήσετε τα πράγματα να καταρρεύσουν. Σας ζητάω να ξεμάθετε την αίσθηση του ανικανοποίητου που έχουμε διαρκώς, μια αίσθηση που μας την έχουν μάθει. Να ανταλλάξετε αυτή την αρνητική αίσθηση με αγάπη για τα πράγματα που έχουν ζήσει μαζί σας για έναν μήνα, έναν χρόνο, μια ζωή.

Νομίζω ότι είναι μια καλή συναλλαγή. Αγάπη αντί για έλλειψη ικανοποίησης.

Δεν έχετε τίποτα να χάσετε καθώς θα εγκαταλείπετε την προσπάθεια να κερδίσετε.

Γεια σας!

] chloe [

Το κείμενο μετέφρασε η Λητώ Σεϊζάνη.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Όλγα Λαζοπούλου

    H καταναλωτική κοινωνία μας επιβάλλει να λατρεύουμε μόνο το καινούριο, το φρέσκο, το αψεγάδιαστο. Τώρα με την οικονομική κρίση όμως, θέλουμε δεν θέλουμε, we’ll let things grow old, και θα ανακαλύψουμε την ομορφιά της φθοράς.

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Όταν ήμασταν παιδιά είχαμε αγαπημένα αντικείμενα που ποτέ δεν θέλαμε να τα αποχωριστούμε και αγαπημένα ρούχα που τα φορούσαμε μέχρι να τρυπήσουν. Επίσης οι γιαγιάδες μάς μπάλωναν τα ρούχα και μας τα επιδιόρθωναν για να μην κυκλοφορούμε με τρύπες (που αργότερα έγιναν της μόδας). Όσο για τους ανθρώπους, δεν τους περνούσε απ’το μυαλό να κάνουν επεμβάσεις για να δείξουν πιο νέοι και λιγότερο φθαρμένοι!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.