Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Σταύρος Κοτταρίδης

Πτυχιούχος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του New Hampshire, USA (1962), ο Δρ Σταύρος Κοτταρίδης έκανε το μεταπτυχιακό του στο ίδιο πανεπιστήμιο (1964) και απέσπασε τον τίτλο του διδάκτορος στην Ιολογία από το Πανεπιστήμιο  του Connecticut, USA το 1967. Κατόπιν,  διετέλεσε βοηθός καθηγητού για δύο χρόνια στο ίδιο Πανεπιστήμιο πριν γίνει Associate Professor στην Ιολογία από το 1970 έως το 1972, ενώ παράλληλα υπήρξε Assistant director της Cyto Medical Laboratories στο Norwich του Connecticut, USA.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1973 και αναλαμβάνει  για τα επόμενα τρία χρόνια Διευθυντής  των εργαστηρίων  Advanced Biomedical Laboratories στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1985 διατελεί  Αναπληρωτής Δ/ντής και Δ/ντής Τμήματος Ιολογίας του Κέντρου Ογκολογικής Έρευνας και Πειραματικής Χειρουργικής  «Γ.Παπανικολάου» στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, πριν αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του τμήματος αυτού το 1985. Παραμένει εκεί έως το 2001. Το επιστημονικό του έργο είναι πολυδιάστατο: μεταξύ άλλων υπήρξε προσκεκλημένος Καθηγητής στο τομέα ιικής ογκολογίας και ρετροϊολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Frederick του Maryland των ΗΠΑ, προσεκλήθη ως  ομιλητής σε περισσότερα από 35 συνέδρια, ενώ ήταν υπεύθυνος για  την οργάνωση περισσότερων από 25 επιστημονικών διεθνών και εθνικών συνεδρίων και έξι επιστημονικών  εργαστηριακών πρακτικών μαθημάτων σε θέματα ιολογίας και ογκολογίας.  Εκδότης του περιοδικού «Journal of Anticancer Research», δημοσίευσε πάνω από 150 άρθρα σε αναγνωρισμένα διεθνή και Ελληνικά  περιοδικά και πέντε μονογραφίες.


Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;
Με ενδιέφερε πάντα το κύτταρο

Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;
Η σύνθεση DNA από RNA από τους ρετρο-ιους

Κάποιο που παραμένει άγνωστο;
Οι μεταστάσεις στον καρκίνο

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;
Όταν ανακάλυψα τον πραγματικό λόγο που δεν εξελέγην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;
Πως οι ιοί (ογκογόνοι) μεταλλάσουν ένα κύτταρο

Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;
Αν ποτέ θα γίνει κάποια πρόοδος στο τομέα της έρευνας στην Ελλάδα

Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;
ΠΡΟΟΔΟΣ

Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;
Οπωσδήποτε

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;
Βεβαίως

Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;
Να μην ακολουθήσουν τη νοοτροπία των παλαιοτέρων

– Τι σας τρομάζει;
Η απάθεια και η αδιαφορία για τα κοινά

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;
«Επί σκηνής χωρίς πρόβα» Δημήτρης Μπουραντάς, Εκδ. Πατάκη.

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου…

Γ.Κ. Καρυωτάκης

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.