Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Design και Παπαδιαμάντης γίνεται;

της Don’t ever read me από το μπλογκ της Don’t ever read me’s Blog.

Ελάτε, παραδεχτείτε το.

Τα εξώφυλλα των ελληνικών εκδόσεων είναι συνήθως –το λιγότερο – βαρετά. Κάποια είναι και κακόγουστα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι απλώς αδιάφορα.

Για κάποιο, δε, μυστήριο σε μένα λόγο, όσο πιο κλασικό και σπουδαίο είναι το βιβλίο (π.χ. Καζαντζάκης, Παπαδιαμάντης κτλ κτλ), τόσο πιο βαρετό το εξώφυλλο. Λες και οι εκδοτικοί οίκοι και οι πραγματικά σοβαροί και μορφωμένοι φιλόλογοι θεωρούν ότι λίγο χρώμα στο εξώφυλλο θα υποτιμήσει την αξία του Καπετάν Μιχάλη και της Φόνισσας. Λες και μια όμορφη και ενδιαφέρουσα εμφάνιση τέτοιων βιβλίων θα είναι μακράν υποδεέστερη του μεγαλοπρεπούς περιεχομένου τους. Προφανώς οι αρμόδιοι θεωρούν ότι τα βιβλία αυτού του τύπου, τα φυσικά αντικείμενα, όχι το περιεχόμενο, είναι κειμήλια, και τα κακά εξώφυλλα κάνουν καλύτερο σετάκι με τη σκόνη που τα περιμένει για να τα σκεπάσει με το πέρασμα του χρόνου. Τι να πω.

Φυσικά, η κακογουστιά και η έλλειψη φαντασίας χαρακτηρίζει και πιο μοντέρνα βιβλία, ελληνικά ή μεταφράσεις ξένων. Συμφωνώ, το περιτύλιγμα δεν κάνει το περιεχόμενο, αλλά ας μην κρυβόμαστε. Όπως ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα δώρο, όπως ένα ωραίο φόρεμα σε ένα κορίτσι, έτσι κι εκεί. Μια έξυπνη και καλοφτιαγμένη ιδέα στο εξώφυλλο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την αναγνωστική εμπειρία. Και, τελικά, το βιβλίο είναι ένα προϊόν, μια συλλογική δουλειά ιδιαίτερα τσουχτερή οικονομικά στη χώρα μας. Αξίζει και σε αυτό και σε εμάς λίγη περισσότερη φροντίδα.

Πρόσφατα διάβαζα για μία έκθεση εξωφύλλων των (ιστορικών πια) εκδόσεων Penguin. Κι αν κανείς σκέφτεται ότι οι Άγγλοι μωρέ ασχολούνται με αυτά, λεφτά έχουν, μικρή και πτωχή χώρα είμαστε εμείς, δεν τα ξέρουμε αυτά, ενημερώνω ότι και η Ιρλανδία είναι μικροσκοπική κι εσχάτως έχει και τα κακά της τα χάλια οικονομικά, κι όμως. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο του Δουβλίνου ανέλαβε μία παρόμοια έκθεση εξωφύλλων ιρλανδικών παρακαλώ βιβλίων πέρσι και φαίνεται υπέροχη.

Τα όμορφα βιβλία ομορφαίνουν την αναγνωστική εμπειρία, τα ράφια μας, τα βιβλιοπωλεία, και αποτελούν τιμή στον συγγραφέα. Τελεία και παύλα.

[…]

Το δεύτερο μέρος αυτού του ποστ εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.