Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι καλοί Σαμαρείτες του ΕΕΣ!

Υπάρχουν άνθρωποι που όταν ακούνε μια άσχημη είδηση π.χ. για κάποιον που τραυματίστηκε σε ατύχημα ή από φυσική καταστροφή ή σε πόλεμο, δεν κάνουν έναν μορφασμό δυσφορίας ή λύπησης και το ξεχνούν σ’ένα λεπτό αλλά τρέχουν αμέσως να βοηθήσουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους αναφέρεται το κείμενο της Elpidaanna που διαβάσαμε στο μπλογκ της   Ατενίζοντας και αναδημοσιεύουμε σήμερα.

Nα και κάτι ενθαρρυντικό: 1.000.000 περίπου, πολίτες της χώρας μας έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και σε τεχνικές αυτοπροστασίας και αυτοδιάσωσης.

Την εκπαίδευση έχει αναλάβει ο ΕΕΣ, που σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εκπαιδεύονται.

Ο εκπαιδευτής του ΕΕΣ Αναστάσιος Γερασιμάτος αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ανθρώπους που επεμβαίνουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς κάποιος να τους επιβραβεύσει.

Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας όταν ξέρουμε ότι η πρώτη χώρα που έχουν εκπαιδευτεί παρομοίως οι πολίτες της είναι η Νορβηγία, με το 95% να έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες , ποσοστό που παγκοσμίως κατέχει την πρωτιά!

Εμείς λοιπόν είμαστε ακόμη στο 10% και συνεχίζουμε .

Επιπλέον ο ΕΕΣ που έχει δράση στη χώρα μας για 133 χρόνια, διαθέτει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, που είναι η μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης στην Ελλάδα.

Ο Εθελοντής Σαμαρείτης εκπαιδεύεται για 500 ώρες, δίνει εξετάσεις και μετά είναι έτοιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του, οι οποίες σε καιρό ηρεμίας αφορούν την υγειονομική κάλυψη αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής, την ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών και υπηρεσιών σε ζητήματα πρώτων βοηθειών και διαχείρισης κινδύνου και κρίσεων και σε πολλές άλλες δράσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση της ετοιμότητας του γενικού πληθυσμού σε καταστάσεις κρίσεων.

Η εκπαίδευση πιστοποιείται από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, στο πρόγραμμα του οποίου στηρίχτηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και αξιόπιστους φορείς Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην Ευρώπη.

Από το 1980, διατηρεί αδελφοποίηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και επιβλέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε ολόκληρη την χώρα.

Τέτοιες μέρες ας σκεφθούμε ότι μπορούμε όλοι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες και ας μην είμαστε εκπαιδευμένοι!

Eξάλλου η αγάπη δεν χρειάζεται εκπαίδευση!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι όσων καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού κατέγραψε η οργάνωση εφέτος. Σχεδόν διπλάσιος ήταν μέσα στο 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που έλαβαν βοήθεια, οι οποίοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους άπορους μετανάστες.

Πρόκειται κυρίως για ανέργους άνω των 45 ετών, ηλικιωμένους αλλά και οικογένειες που εγκαταλείφθηκαν από τον πατέρα λόγω οικονομικών δυσκολιών.«

[Καθημερινή 30/12/ 2010]

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Οι άνθρωποι αυτοί δεν περιμένουν τον έπαινό μας, είναι εσωτερικά γεμάτοι από μόνοι τους αλλά πού και πού είναι καλό να μαθαίνουμε για το έργο τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.