Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εκθετικά αινίγματα

http://www.npg.org/specialreports/bartlett_index.htm

  • Αν ένα λεπτό κομμάτι χαρτιού πάχους μισού χιλιοστού (0,5 mm) μπορούσε να διπλωθεί  50 φορές, πόσο πάχος θα είχε;
  • Ένα Γαλλικό αίνιγμα λέει πως σε μια λίμνη με νούφαρα αρχικά υπήρχε ένα μόνο φύλλο. Κάθε ημέρα, ο αριθμός των φύλλων διπλασιαζόταν, ώσπου την τριακοστή μέρα η λίμνη σκεπάστηκε εντελώς. Ποιά μέρα η λίμνη ήταν μισοσκεπασμένη; Ποιά μέρα ήταν σκεπασμένη κατά το 1/4;
  • Αν σε μία οικονομία ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 7% ανά έτος σε πόσα χρόνια το νόμισμα θα χάσει τη μισή αξία του;

Ένα απ’ τα σημαντικότερα πράγματα που φαίνεται να δυσκολεύουν υπερβολικά τη σκέψη μας είναι η διαδικασία της εκθετικής αύξησης. Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουμε το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μας (στην κυριολεξία) ότι:  αν προσληφθούμε πχ με αρχικό μισθό 1 Eυρώ και έχουμε κάνει συμφωνία με τον αφελή εργοδότη να μας διπλασιάζει κάθε μήνα το μισθό, τότε σε δύο μόλις  χρόνια ο μηνιαίος μισθός μας θα έχει φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 16.777.216 Eυρώ!

Αν μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, θα μπορούσαμε να «δούμε» πιο καθαρά γιατί η αγοραστική μας δύναμη πέφτει στο μισό σε μερικά χρόνια, γιατί αυξάνονται οι τιμές των εμπορευμάτων, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πληθυσμιακές αυξήσεις,  τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την εξάντληση των πηγών ενέργειας.

Τα «εκθετικά αινίγματα» τίθενται με αφορμή μια παλιότερη ρήση του Albert Bartlett, καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Colorado: «Η μεγαλύτερη ατέλεια της ανθρώπινης φυλής είναι η αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει την εκθετική συνάρτηση». Διαβάστε το προκλητικό άρθρο «Forgotten Fundamentals in the Energy Crisis» στο American Journal of Physics 9/78.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.