Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

MusOpen et al.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία MusOpen έχει στόχο την ηχογράφηση των μεγαλυτέρων έργων κλασσικής μουσικής και τη διάθεση αυτών των ηχογραφήσεων προς ελεύθερη δημόσια χρήση. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν περίπου δυο χρόνια, πάνω σε μια απλή και πρωτότυπη  ιδέα του Aaron Dunn, ιδρυτή της MusOpen:  να προσλαμβάνει μια επαγγελματική ορχήστρα που συμφωνεί να επανηχογραφήσει έναν ορισμένο αριθμό έργων  έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού και να  απαρνείται κάθε πνευματικό δικαίωμα πάνω στις εκτελέσεις. Για τον σκοπό αυτό, η ιστοσελίδα του MusOpen προχώρησε στην αναζήτηση πόρων μέσω του kickstarter. Πάνω από 51 000 δολλάρια συλλέχθηκαν μέσω δωρεάς.

Όλες οι επαγγελματικές ορχήστρες ανά τον κόσμο δεν έχουν βέβαια την  ίδια φήμη και δεν ζητούν τα ίδια χρήματα για να παίξουν κάποιο έργο: μια ορχήστρα όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου θα εξασφάλιζε μεγάλη προβολή στο MusOpen και μακροχρόνια διάρκεια στο εγχείρημα αλλά  το απαιτούμενο κόστος για να γίνει τέτοιο συμβόλαιο θα ήταν τεράστιο και θα κινδύνευαν να εξατμιστούν όλα τα χρηματικά αποθέματά της..  Απ’την άλλη, μια ορχήστρα λιγότερο φημισμένη άρα με μικρότερο κόστος ενοικίασης αλλά και με μικρότερο αντίκτυπο μπορεί να προσφέρει τη  δυνατότητα πολλών ηχογραφήσεων. Αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας και το μήνυμα που θέλει να δώσει. Επισκεφθείτε όμως τη σελίδα, έχει ήδη μεγάλο πλούτο! Για να ακούσετε μουσική πρέπει να γίνετε μέλος.

The Impossible Duet: Handel-Halvorsen Passacaglia for Cello and Violin

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.