Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Ευαγγελία Βρετού

Η Δρ Ευαγγελία Βρετού (Evangelia Jockers–Wretou) σπούδασε Χημεία στο Πολυτεχνείο «Φριντεριτσιάνα» της Καρσλσρούης με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και απέκτησε με διάκριση τον τίτλο της διδάκτορος στην έδρα της Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ στην Γερμανία. Εργάστηκε σαν επιστημονική συνεργάτρια στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης μέχρι το 1979 οπότε και επαναπατρίστηκε σαν συνερευνήτρια στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. Από το 1984 εργάζεται σαν ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με κύριο αντικείμενο τις χλαμυδιακές λοιμώξεις.

Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Άρχισα σαν χημικός Πολυτεχνείου αλλά στον δρόμο με κέρδισαν τα ένζυμα και τα αντισώματα που ειναι μόρια της χημείας των έμβιων οργανισμών. Στην συνέχεια μαγεύτηκα από τις ικανότητες των μικροβίων και συγκεκριμένα των ενδοκυττάριων χλαμυδίων.

Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;

Όλη την ιστορία του DNA -από την ανακάλυψή του (1871), την κατανόηση όλου του γενετικού κώδικα (1966), την σύνθεση του πρώτου γονιδίου, την παρασκευή των πρώτων ανασυνδυασμένων μορίων (1972)- και πάει λέγοντας.

Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Είναι τόσα πολλά τα άγνωστα… ατελείωτα. Σκέφτομαι τον δικό μου μικρόκοσμο των χλαμυδίων όπου γνωρίζουμε το γονιδίωμά τους από το 1998 αλλά ξέρουμε την λειτουργία μικρού μόνο μέρους των γονιδίων/πρωτεϊνών του.

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Στιγμές… Η εφαρμογή κάποιων αποτελεσμάτων της διατριβής μου στην πράξη, δηλαδή η ταχεία διάγνωση εμφράγματος μυοκαρδίου στον ορρό μέσω της ανίχνευσης του ισοενζύμου ΜΒ της κρεατινοκινάσης.

Όταν παρελάμβανα σαν φοιτητρια στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου δείγματα ορρών από τα γύρω νοσοκομεία και έκανα την διάγνωση «με την μέθοδό μου» χωρίς να βλέπω τον ασθενή, αισθανόμουνα μεγάλη ικανοποίηση. Ένοιωθα ότι η εργασία μου δεν απέφερε μόνο νέα γνώση αλλά είχε και κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και προσφορά.

Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Περιμένω η επόμενη ιδέα να είναι καλύτερη.

Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Πώς θα ξαναθυμηθούμε αυτά που έχουμε ξεχάσει για το πώς να ζούμε.

Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Περιέργεια, επιμονή, ικανοποίηση

Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Όχι απαραίτητα. Μην ξεχνάμε και την έρευνα στις θεωρητικές επιστήμες. Στις φυσικές επιστήμες τα πράγματα ήταν αλλοιώτικα. Αφού ξεπεράστηκαν όμως κάποιες παλιές δυσκολίες και στήθηκαν βασικές υποδομές, η ελληνική έρευνα καί στις φυσικές επιστήμες έφτασε κατά την γνώμη μου σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως η παρούσα οικονομική κατάσταση απειλεί να καταστρέψει ό,τι κατακτήθηκε με τόσο κόπο. Και αυτό με θυμώνει!

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Ασφαλώς. Δείτε το Cell imaging. Είναι στο Facebook!

Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Ότι θα βρούν μόνοι τους όλες τις απαντήσεις στα δικά τους ερωτήματα. (Δηλαδή να μην περιμένουν από άλλους απαντήσεις στα δικά τους προσωπικά ερωτήματα).

Τι σας τρομάζει;

Η χρησιμοποίηση των επιστημονικών αποτελεσμάτων με γνώμονα το μεγάλο κέρδος και την πλεονεξία.

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

Tα άπαντα του Ιουλίου Βερν

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Το τραγούδι “It Ain’t Me, Babe” του Bob Dylan. Στο γραφείο μου έχω μια φωτογραφία της Amelia Earhart.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις  «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.