Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ερχομός της εποχής του Υδροχόου

Είναι μάλλον μυστήριοι οι ακριβείς λόγοι που ευνόησαν την ανάπτυξη της αστρολογίας. Εν μέρει  ή εν όλω οφείλονται στην ανθρώπινη ψυχολογία. Η ανασφάλειά μας «απαιτεί» σίγουρες προβλέψεις και χρησμούς για την αντιμετώπιση ενός πάντα αβέβαιου μέλλοντος. Παρενθετικά λέω ότι σήμερα η επιτυχής πρόβλεψη μελλοντικών συμβάντων αποφέρει πολλά λεφτά σε στοιχήματα και χρηματιστηριακό τζόγο. Πολλά λεφτά επίσης χορεύουν γύρω από αστρολόγους, χαρτορίχτρες κλπ για λόγους ευνόητους.

Σίγουρα όμως η ανάπτυξη και εδραίωση της αστρολογίας, έχει τις βάσεις της στην καθημερινότητα των ανθρώπων.  Οφείλεται στο ότι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν πως ο Ήλιος και η Σελήνη, επηρεάζουν τα γεγονότα στη Γη: τα φαινόμενα πχ της μέρας και της νύχτας, οι εποχές και οι παλίρροιες είναι σε όλους ορατά.

Αφού λοιπόν ο Ήλιος και η Σελήνη θεωρούνταν θεότητες, γιατί να μην είναι θεότητες και οι άλλοι πλανήτες;  Από τα παλιά χρόνια ήταν γνωστοί επτά περιπλανώμενοι ταξιδευτές-πλανήτες. Είναι oι πέντε σημερινοί πλανήτες που ήταν τότε ορατοί με γυμνό μάτι : Ερμής, Αφροδίτη, Άρης Δίας και Κρόνος, καθώς και η Σελήνη και ο Ήλιος, που ήταν επίσης πλανήτης με βάση το γεωκεντρικό σύστημα.

Για να τιμήσουν τους πλανήτες-θεούς, οι Βαβυλώνιοι ιερείς καθιέρωσαν την εβδομάδα επτά ημερών, και έδωσαν στις ημέρες τα ονόματα των πλανητών-θεών.

Στα Αγγλικά οι ρίζες της Κυριακής (Sunday), της Δευτέρας (Monday) και Σαββάτου (Saturday) αντιστοιχούν στον Ήλιο (Sun), τη Σελήνη (Moon) και τον Κρόνο (Saturn). Στα Γαλλικά επίσης οι ρίζες της Τρίτης (Mardi), της Τετάρτης (Mercredi), της Πέμπτης (Jeudi) και της Παρασκευής (Vendredi)  «δείχνουν» τον Άρη (Mars), τον Ερμή (Mercury), το Δία (Jupiter) και την Αφροδίτη (Venus).

Αργότερα επινοήθηκαν τα ωροσκόπια, που βασίστηκαν πάνω στην υπόθεση ότι οι θέσεις των πλανητών πάνω στον Ζωδιακό Κύκλο, μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των ανθρώπινων γεγονότων, ακριβώς όπως οι θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, επιδρούν στις εποχές και τις παλίρροιες. Ειδικά σημαντική ήταν η θέση του Ήλιου τη χρονική στιγμή της γέννησης ενός ανθρώπου. Αν κάποιος είχε γεννηθεί το 2000 π.Χ  μεταξύ 21ης Μαρτίου και 19ης Απριλίου, ο Ήλιος βρισκόταν στον Κριό. Μεταξύ 20ης Απριλίου και 20ης Μαΐου ο Ήλιος βρισκόταν στον Ταύρο κ.ο.κ. Ακόμα και σήμερα μας δίνεται ένα σύμβολο του Ζωδιακού Κύκλου, με βάση το Βαβυλωνιακό σύστημα. Το πρόβλημα επομένως είναι ότι αυτά τα σύμβολα έχουν παλιώσει κατά 4000 χρόνια. Σήμερα ο ερχομός της Άνοιξης στις 21 Μαρτίου δεν συμβαίνει πλέον όταν ο Ήλιος φτάνει στον Κριό, αλλά στον Υδροχόο… Ας δούμε γιατί.

Εξ’ αιτίας παλιρροϊκών δυνάμεων που ασκούν στη Γη ο Ήλιος και η Σελήνη, ο άξονας της Γης εκτελεί αργή μεταπτωτική κίνηση  ακριβώς όπως περιστρέφεται ο άξονας μιας σβούρας. Κάθε 26000 χρόνια, ο Πολικός άξονας διαγράφει κυκλική τροχιά στον ουρανό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάζουν οι θέσεις των αστέρων και αστερισμών όταν περνάνε 1000-2000 χρόνια. Έτσι ο Πολικός Αστέρας επειδή   σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στη Βόρεια διεύθυνση του άξονα της Γής, λέγεται «αστέρι του Βορρά» γιατί προσδιορίζει τη διεύθυνση του Βορρά, και θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα περίπου 1000 χρόνια. Όμως το 4000 μΧ ο πολικός αστέρας δεν θα δείχνει το Βορρά. Θα τον ξαναδείχνει σε 24000 χρόνια από σήμερα.

Για τον ίδιο λόγο το 2000 πΧ στις 21 Μαρτίου ο Ήλιος ήταν στον Κριό. Καταλαβαίνετε τώρα πού το πάω…  Στη συνέχεια 2000 χρόνια αργότερα, την εποχή της γέννησης του Χριστού, ο Ήλιος στις 21 Μαρτίου δεν ήταν στον Κριό αλλά στους Ιχθύες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα απ’ τα πρώτα σύμβολα του Χριστιανισμού ήταν το ψάρι. Στη σημερινή εποχή η εαρινή ισημερία αρχίζει να κινείται προς τον Υδροχόο (επίσημα το 2600 μΧ). Δεν είναι τυχαίο ότι η εποχή μας αναφέρεται συχνά ως «η έλευση της Εποχής του Υδροχόου».

Συμπέρασμα; Αν ήθελαν οι αστρολόγοι (που βγαίνουν στα παράθυρα) να είναι «συνεπείς» με την εξηγητική ισχύ των ζωδίων, θα έπρεπε να λένε σε όσους είναι Κριοί, ότι στην πραγματικότητα είναι Υδροχόοι! Ότι οι Υδροχόοι στην πραγματικότητα είναι Τοξότες κ.ο.κ.. Άρα ΕΜΠΡΟΣ παιδιά! ΟΛΟΙ δύο ζώδια οπίσω!!

Δε θέλω να αποτρέψω ορισμένους από το να πιστεύουν στα ζώδια. Ξέρω ότι κάποιοι τα πιστεύουν πραγματικά, κάποιοι άλλοι τα μισοπιστεύουν, κάποιοι δεν τα πιστεύουν αλλά κλείνουν μάτι γιατί ξέρουν ότι εξυπηρετούν ανθρώπινες ψυχολογικές, αλλά και πρακτικές ανάγκες επί του φλερτ. Εν πάση περιπτώσει καθένας όπως βολεύεται κι’ όπως αισθάνεται ψυχολογικά καλύτερα!

Εμένα όταν με ρωτάνε τι ζώδιο είμαι, απαντώ: ΖΥΓΟΛΕΩΝ!

Ευκαιρία λοιπόν να επιβεβαιώσετε, ή να αλλάξετε ή να μισο-αλλάξετε ζώδιο!
Υστερόγραφο: Αν θελήσετε να ενατενίσετε τον νυχτερινό ουρανό και έχετε διάθεση να ψάξετε να «βρείτε» τον Πολικό Αστέρα, κάνετε τα εξής: ψάχνετε πρώτα τη Μεγάλη Άρκτο που οι περισσότεροι τη βρίσκουν γιατί μοιάζει και με «κατσαρόλι». Ευθυγραμμιστείτε με τα δύο τελευταία άστρα του κατσαρολιού και σε τετραπλάσια απ’ τη μεταξύ τους απόσταση θα δείτε τον Πολικό Αστέρα.

Καλή ενατένιση!

Σχολιάστε το άρθρο

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Καλημέρα elgavrilis.
  Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η όλη αστρολογική θεωρία είναι παντελώς άσχετη με την αστρονομία και την επιστήμη. Για να μη μπερδεύουμε τα πράγματα. |
  Τι θα κάνουν τώρα όσοι αντλούν αισιοδοξία και υπομονή από τη μαντική τέχνη αυτή;
  Και μου έρχεται μια σκέψη στο νου. Μπορείς να πιστεύεις στα ζώδια δηλαδή στο προκαθορισμένο, και συγχρόνως να πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου;

 • elgavrilis

  Η προσήλωση των ανθρώπων σε αυταπάτες είναι απέραντη.. και η αστρολογία δεν είναι η μόνη..
  Επόμένως όσοι αντλούν αισιοδοξία και υπομονή από τη μαντική τέχνη, μάλλον θα συνεχίσουν να το κάνουν..
  Κάποιοι βλέπουν τον κόσμο από την οπτική γωνία της επιστήμης ή της τέχνης ή της θρησκείας ή σε συνδυασμό αυτών των γωνιών..
  Από την άποψη αυτή «Ο καθένας κοιμάται στη θάλασσα που τον λίκνισε».

 • Λητώ Σεϊζάνη

  «Ο καθένας κοιμάται στη θάλασσα που τον λίκνισε»: από πού είναι αυτή η φράση; Και τελικά μήπως πράγματι όλοι κοιμόμαστε, όπως κι αν βλέπουμε τον κόσμο;

 • πολυς κοσμος δεν θελει να εχει ελευθερη βουληση γιατι υπαρχουν συνεπειες, (οι αποφασεις θελουν γερο στομαχι)
  πολυ καλο κειμενο αλλα κοριτσια το να ειμαι σκορπειοπαρθενος ειναι οξυμωρο
  φιλια

 • elgavrilis

  Η φράση είναι κάποιου Έλληνα ποιητή, μάλλον.. Ελύτης αν θυμλαμαι καλά, γιατί η σχέση μου με την ποίηση είναι «καταναλωτική».
  Το ότι κοιμόμαστε είναι απολύτως βέβαιο..Απόδειξις τούτου είναι ότι ξε-υπνωτιζόμαστε όταν βάλλουμε τον εαυτό μας στη θέση και στην οπτική γωνία του άλλου..Μερικοί «κοιμούνται» κυριολεκτικά μέσα στην αλήθεια ενός άλλου. Φυσικά υπάρχουν και οι τραγικές περιπτώσεις αυτών που ξυπνάνε λίγο πριν πεθάνουν. Οι πιο ήπιες είναι αυτών που «αναχωρούν εν υπνώσει».
  Ακόμα κι όταν μιλάμε μεταξύ μας, ίσως δε μιλάμε εμείς..αλλά οι «δάνειες αλήθειες» ή τα εκπαιδευτικά μας μοντέλα..

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Ενδιαφέροντα αυτά που λέτε και δύσκολα.
  Εγώ προτιμώ να σκέφτομαι ότι κανείς δεν κοιμάται, απλώς διανύει διαφορετικά επίπεδα εγρήγορσης και επίγνωσης. Τώρα αν υπάρχει κάποιο πλαφόν δυνατοτήτων… θα ήταν σκληρό, άδικο και αγχωτικό να το αποδεχτώ. Ιδεολογικά δυσκολεύομαι.
  Προσεγγίζουμε τον κόσμο εντελώς υποκειμενικά και προσωπικά, ακόμα και για τις δάνειες αλήθειες που αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε. Πάλι δικές μας γίνονται στο τέλος. Οπότε το θέμα της ελεύθερης βούλησης versus αστρολογία είναι λίγο παγίδα: αισθάνεσαι την ελεύθερη βούληση, την πιστεύεις αλλά πώς να τη διατυπώσεις αφού είμαστε το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του εσωτερικού και εξωτερικού μας κόσμου. Έχουμε ελεύθερη βούληση αλλά δεν είμαστε μόνοι…
  Μάλλον θα μου μείνουν ερωτήματα. Καλό σας βράδυ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.