Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

The big picture

1954. Ο Πάμπλο Πικάσο ζητάει από τη νεαρή  Συλβέτ Νταβίντ που ζει στη Νότιο Γαλλία, να ποζάρει γι’ αυτόν. Έχει γοητευτεί από τα μαλλιά της και το όμορφο πρόσωπό της. Σ’ ένα μήνα μέσα ζωγραφίζει καμμιά σαρανταριά σχέδια και πίνακες μ’εκείνη ως μοντέλο αλλά η σχέση τους είναι καθαρά πλατωνική. Όπως γράφει το περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας Paris Match, ο Πικάσο έχει βρεί  την καινούργια του μούσα. Βλέπουν τις δημοσιεύσεις η Brigitte Bardot (ΒΒ) και ο πρώτος της σύζυγος και γνωστός σκηνοθέτης Roger Vadim, και ενώ ο Πικάσο αρνείται να ζωγραφίσει την ΒΒ, εκείνη υιοθετεί το λουκ της Συλβέτ, βάφει τα μαλλιά της ξανθά και τα χτενίζει σε ψηλή αλογοουρά, φοράει ψαράδικο παντελόνι και ίσιες μπαλαρίνες. Διαδίδει την καινούργια της εικόνα δημιουργώντας ένα στυλ που θα γίνει μόδα σ’όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

1956. Φεστιβάλ Καννών. Η ΒΒ είναι στη Νότιο Γαλλία και εμφανίζεται στο ατελιέ του Πικάσο, τον παρακολουθεί  και κουβεντιάζουν. Φωτογραφίζονται από τον Jerome Brierre. Απρόσμενη συνάντηση ίσως, αλλά ο Πικάσο λάτρευε τις ωραίες γυναίκες και θεωρεί πως αυτό το χτένισμα  κάνει το πρόσωπο να δείχνει σαν μάσκα επειδή το δέρμα είναι πιο τσιτωμένο. Η ΒΒ στέκεται με τα πόδια ανοιχτά για να αντισταθεί στο μαγνητισμό του; Για να έρθει στο ύψος του; Για να μη νιώσει πως υστερεί μπροστά στον μεγάλο ταλέντο; Η απάντηση βρίσκεται στο λόγο της συνάντησης αυτής και δεν μπορούμε να  το ξέρουμε αν είναι πολιτιστικός ή διαφημιστικός Ανεξάρτητα απ’αυτό, απολαύστε την ατμόσφαιρα και τη γοητεία  που αναδίδει τόσο ο χώρος όσο και οι πρωταγωνιστές.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Να’ναι τυχαίο το λουλουδάτο σχέδιο του φορέματός της, τόσο αντιφατικό με την αισθητική του Πικάσο…;

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Της πάει, αλλά απ’ό,τι φαίνεται δεν τον εμπνέει για μοντέλο παρ’όλες τις προσπάθειες της.
    Βλέποντας αυτή τη φώτο – με τον Πικάσο να εξηγεί κάτι- αναρωτήθηκα πως θα ήταν ο άνθρωπος στην πραγματικότητα. Βρήκα μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική τηλεόραση. Γοητευτικότατος. Τι σπινθηροβόλο βλέμμα!

    youtube 00VMOXbS7Dc]

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.