Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Συνεσταλμένος δολοφόνος

Αυτός είναι ο τίτλος μιας συλλογής διηγημάτων του Τάσου Αναστασίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κουκκίδα. Ως τώρα είχαμε γνωρίσει τον Τάσο Αναστασίου μέσω των ποιημάτων του και ορισμένων μεταφράσεών του.

Τα διηγήματα του βιβλίου «Συνεσταλμένος δολοφόνος» έχουν να κάνουν με την Ελλάδα του σήμερα, με τη νεότερη ιστορία της, με τις σχέσεις των ανθρώπων –αισθηματικές και άλλες. Ο συγγραφέας εκφράζεται μ’ ένα δικό του, ιδιαίτερο ύφος καθώς παρατηρεί τους ανθρώπινους τύπους γύρω του και εισέρχεται στην ψυχολογία τους. Βρίσκουμε εδώ χαρακτήρες εσωστρεφείς, σε πάλη με τον εαυτό τους, βρίσκουμε «Ελληνάρες» αντιπαθείς και κραυγαλέους, βρίσκουμε ορισμένα εξαιρετικά διηγήματα όπως «Το χαμόγελο του Τούρκου», «Περιστατικό με χιόνι», «Τον νυμφώνα σου βλέπω», «Η στιγμή του κλάματος» που φέρνουν στην επιφάνεια μύχιες σκέψεις ανθρώπων, τους οποίους ίσως έχουμε δίπλα μας χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά κρύβουν στον εσωτερικό τους κόσμο.

Αν έχω μια αντίρρηση στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Αναστασίου, αυτή αφορά τη χρήση πολλών λέξεων σε –ότητα (συμβατικότητα, αυθεντικότητα, κωμικότητα, εγκεφαλικότητα κ.ο.κ.) που κατά τη γνώμη μου κάνουν το ύφος κάπως στεγνό σε ορισμένα σημεία. Ίσως θα μπορούσαν να έχουν αντικατασταθεί με επίθετα ή να έχουν διατυπωθεί περιφραστικά. Το λέω γιατί οι λέξεις σε –ότητα είναι συνήθως μακροσκελείς και κουραστικές και δεν ταιριάζουν πολύ σε λογοτεχνικό κείμενο.

Κατά τ’ άλλα το βιβλίο μου άρεσε. Χωρίς φόβο και πάθος, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τα καταπιεσμένα πρόσωπα που ζουν στο περιβάλλον μας, πρόσωπα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αντιήρωες αν δεν αποτυπώνονταν τόσο έντονα στο μυαλό μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ήρωες. Είναι ο θείος Ηλίας, ένας θείος που όλοι μέσα στην οικογένεια τον σχολιάζουν κρυφά και μόνο η γυναίκα του παίρνει το μέρος του. Κάτι απ’ το παρελθόν εξακολουθεί να τον κυνηγάει και να τον βαραίνει. Είναι επίσης ο εκνευριστικός Ευτυχίδης, η πεμπτουσία του φαφλατά Νεοέλληνα κι είναι από την άλλη εκείνος ο Τούρκος με το χαμόγελό του… Είναι ο κύριος Γεωργίου, ο εκπαιδευτικός που έρχεται αντιμέτωπος μ’ έναν άτακτο μαθητή του και χάνει τον έλεγχο. (Κατ’ εμέ το καλύτερο διήγημα της συλλογής). Είναι ο ιερέας που συναντά μπροστά του τον πειρασμό κι αναστατώνεται. Είναι, τέλος, και ο θεσμός του γάμου, βαρύς και βάναυσος σαν φυλακή, με τις καθημερινές του απαιτήσεις, με τα μικροπράγματα που παίρνουν ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις και κορυφώνονται σ’ εκείνη την «Στιγμή του κλάματος».

Από το βιβλίο δεν λείπει ούτε το χιούμορ ούτε η συγκίνηση. Όλα είναι παρόντα στις σωστές δόσεις. Κι επιτέλους οι πρωταγωνιστές δεν είναι απόμακροι κι εξιδανικευμένοι, αλλά κατά κάποιο τρόπο γνώριμοί μας, με τα λάθη που ίσως κι εμείς έχουμε κάνει, με το μεγαλείο που κι εμείς σίγουρα διαθέτουμε. Μέσα στις εντάσεις που η ζωή ξέρει πάντοτε να δημιουργεί.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.