Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Aleksandr Rodchenko

Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη το 1891, ο Αλεξάντερ Ροντσένκο (Aleksandr Rodchenko) ήταν ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος. Στους πρώτους πίνακες του, υιοθέτησε ένα στύλ εντελώς γεωμετρικό και αφηρημένο, χρησιμοποιώντας έναν χάρακα και έναν διαβήτη.  Ήταν από τους πιο ευπροσάρμοστους καλλιτέχνες του κινήματος του κονστρουκτιβισμού και  προντουκτιβισμού που χαρακτήριζαν το σοβιετικό καθεστώς της εποχής.  Όμως αφήνει τα πινέλα του για να ασχοληθεί με άλλο είδος εικόνων όπως πόστερ, εικονογράφηση βιβλίων και φιλμ.  Εντυπωσιάζεται από τα φωτομοντάζ των Γερμανών ντανταϊστών, και επηρεασμένος ξεκινάει μια καινούργια απασχόληση για να απορρίψει σύντομα τις «ξένες» εικόνες  και να αρχίσει να καταπιάνεται με τη φωτογραφία. Η αντίληψη του γι’αυτήν (διαλέγει περίεργες γωνίες για να ξαφνιάσει τον θεατή) και οι καινοτομίες στον φωτισμό που εισάγει επηρέασαν μάλιστα επηρέασαν τον Sergei Eisenstein (τον γνωστό Ρώσο σκηνοθέτη, 1898-1948).  O Rodchenko έλεγε:

«Πρέπει να κάνει κανείς διαφορετικές λήψεις ενός θέματος, με διαφορετικές απόψεις και σε διαφορετικές καταστάσεις, σαν να θέλει να εξετάσει το αντικείμενο συνολικά και όχι από την ίδια κλειδαρότρυπα ξανά και ξανά«.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’30 επέστρεψε στη ζωγραφική. Πέθανε το 1956.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβρισκα συμπαθητική αυτή τη γεωμετρική αρχιτεκτονική, χαρακτηριστική της Σοβιετικής εποχής, όμως οι φωτογραφίες του Rodchenko προσδίδουν μιαν άλλη διάσταση.

  Ενδιαφέρον έχει να ψάξει κανείς το πώς συνυπήρξε με το καθεστώς σε αυτά το πολύ δύσκολα και επικίνδυνα χρόνια. Μάλλον θα ήταν σαν τον επιστήμονα Παβλόφ που έτυχε εύνοιας του καθεστώτος γιατί τα αποτελέσματά του ταίριαζαν ιδεολογικά με αυτό.

 • Μίνα Καραγιάννη

  Καλησπέρα σας.
  Είμαι πλέον μόνιμα συνδεδεμένη με το P&I.
  Παίζω στις «Ζωές των άλλων». Ταιριάζει και με το καθεστωτικό του φωτογράφου.
  Εμένα με εντυπωσιάζει η χρήση της Γεωμετρίας σε μια τέτοια εποχή που δεν είχε περιθώρια για ρομαντισμούς.
  Ευχαριστώ

 • Μίνα Καραγιάννη

  Ηρα ζήλεια σου είμαι συνεχώς συνδεδεμένη μέχρι να με κόψει το σύστημα 🙂

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Καλησπέρα Μίνα. Αμφιβάλεις για το σύστημα αλλά δεν πρέπει :-). Το συγκεκριμένο δεν θα σε κόψει. Το deep refresh πέτυχε λοιπόν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.