Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Διωγμοί του βιβλίου

Πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του βιβλίου; Μπορεί το βιβλίο ν’ αλλάξει την κοινωνία; Πόσο επίφοβο μπορεί να καταστεί; Δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στις κατά καιρούς επιθέσεις και διωγμούς που δέχτηκε το βιβλίο. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο. Το 411 π. Χ. κάηκαν στην Αθήνα τα έργα του Πρωταγόρα. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος εξόρισε ποιητές (τον Οβίδιο για παράδειγμα) και απαγόρευσε τα βιβλία τους. Στις 10 Μαΐου του 1933 στο Βερολίνο, κάηκαν περισσότερα από είκοσι χιλιάδες βιβλία μπροστά σ’ ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε, οραματιζόμενο τη νέα εποχή. Και είναι βέβαια πασίγνωστος ο Index librorum prohibitorum της παπικής εκκλησίας, δηλαδή ο κατάλογος των απαγορευμένων βιβλίων που καταργήθηκε μόλις το 1966.

Μήπως νομίζουμε ότι αυτά ανήκουν σε πολύ παρωχημένες εποχές; Αναφέρω δυο μόνο σύγχρονα παραδείγματα. Στις 2 Νοεμβρίου 2009 η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου δέχτηκε επίθεση με αυγά και προπηλακισμούς στην αίθουσα όπου θα παρουσίαζε το βιβλίο της «Ο χρόνος πάλι». Λίγες μέρες αργότερα, η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή», που έχει σχέση με την Κύπρο και ειδικότερα με την παρουσία και το ρόλο της ΕΛΔΥΚ το 1974, ματαιώθηκε. Μια ομάδα από 60 περίπου άτομα επιτέθηκε στη Στοά του βιβλίου όπου θα γινόταν η παρουσίαση, έσκισαν αντίτυπα του βιβλίου και διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Εκδηλώσεις που δείχνουν πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα βιβλίο, πόση επίδραση μπορεί να ασκήσει, πόσο επίφοβο μπορεί να καταστεί, γιατί αναπτύσσει την ελεύθερη, την κριτική σκέψη, γι’ αυτό και το φοβούνται οι κάθε λογής δικτάτορες. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μυθιστορήματος «Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά» που λέγεται ότι διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στον πόλεμο για απελευθέρωση των νέγρων στις ΗΠΑ.

Κατηγορείται συχνά η εποχή μας ότι τείνει προς την κατάργηση του βιβλίου όπως το ξέρουμε, στην έντυπη μορφή του. Υπάρχουν κάποιοι που οδύρονται γιατί οι υπολογιστές θα αντικαταστήσουν το βιβλίο, ακόμη και στα σχολεία. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Κι αν όμως ακόμη συμβεί, ας δούμε και τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου, ένα από τα οποία είναι και το ότι δεν εξυπηρετεί τίποτα πια το να καταστρέψει ή να κάψει ή να απαγορεύσει κανείς την κυκλοφορία ενός βιβλίου. Αυτό, με την άϋλη μορφή του, μπορεί με πλήρη ελευθερία να διακινείται σ’ όλο τον κόσμο, να διαβάζεται, να αναλύεται, να επηρεάζει.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Τώρα αποκτήσαμε τους διωγμούς των «γουίκιληκς» αν και το θέμα αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση.

 • Μίνα Καραγιάννη

  Καλησπέρα σας.
  Το eBook είναι ζήτημα επιλογής.
  Αναφέρεται και σχετίζεται με ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού της γης που μπορεί να έχει πρόσβαση στην Τεχνολογία.
  Το έντυπο βιβλίο δεν κινδυνεύει από κανέναν παρά μόνο από την αδιαφορία μας και την αφασία μας.
  Ευχαριστώ

 • Καλησπέρα!
  Πριν μερικά χρόνια (όχι πολλά) είχε επικρατήσει στα σχολεία η μόδα να καινε τα βιβλία στο τέλος της σχολικής χρονιας.. Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό έχει εκλείψει.. Ο Νίτσε διαχώριζε τη γνώση σε «χαρούμενη γνώση» και «εντεταλμένη γνώση». Το φαινόμενο αυτό δείχνει πόσο μισητό μπορεί να γίνει κάτι που εισπράττεται ως εντεταλμένη γνώση και «καταπίεση». Φυσικά με την εικόνα αυτή δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς…Αναρωτιέμαι όμως πόσοι έχουν κυρήξει τα βιβλία «εν διωγμώ» και τα έχουν αποπέμψει από την καθημερινότητά τους, μόνο και μόνο γιατί ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν τούς έμαθε να αγαπούν τη γνώση…Πόσοι άλλοι αντίθετα αγαπούν τα βιβλία μόνο και μόνο γιατί κάποιος δάσκαλος ή γονιός τους έδειξε τους θησαυρούς που περιέχουν…

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Γεια σου elgavrilis. Για τον καθοριστικό ρόλο των δασκάλων, δες αν θέλεις τα απογοητευτικά σχόλιά μας εδώ.

  https://peopleandideas.gr/2011/02/25/writing-game-10/

  Το σπίτι μάλλον φροντίζει περισσότερο για την αγάπη του παιδιού προς το βιβλίο. Όταν βέβαια στο σπίτι δεν είναι ανοιχτή διαρκώς η τηλεόραση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.