Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Πηγή Λυμπέρη

H Δρ Πηγή Λυμπέρη, είναι πτυχιούχος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Paris VI-Pierre et Marie Curie στο Παρίσι (1981), κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων στην Ανοσολογία (Doctorat de 3e cycle/1984 και Thèse de Doctorat/1988) από το ίδιο Παν/μιο, οι οποίες εκπονήθηκαν στο Institut Pasteur Fondation de Paris, στο Laboratoire d’Immunocytochimie, με Διευθυντή τον καθηγητή Στράτη Αβραμέα. Με υποτροφία της Fondation pour la Recherche Médicale εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ίδιο Εργαστήριο. Το 1985 επαναπατρίζεται και εργάζεται ως Ερευνήτρια Γ’ βαθμίδας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ). Σήμερα είναι Δ/ντρια Ερευνών του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του ΕΙΠ. Το ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον της εστιάζεται στην αυτοανοσία, φυσιολογική και παθολογική.

Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Η τύχη φρόντισε γι’ αυτό. Μετά το πτυχίο, είχα να διαλέξω για μεταπτυχιακές σπουδές ανάμεσα στην Ανοσολογία και στη Γενετική. Μία τυχαία συνάντηση στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι με τον Σ. Αβραμέα ήταν καθοριστική για τη συνέχεια.
Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;

Αν υπάρχει φυσική αυτοανοσία και ποια η σημασία της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η απάντηση είναι ΝΑΙ, με κύριο ρόλο στην ανοσορρύθμιση/ομοιόσταση. Αυτό απαντήθηκε κατά κύριο λόγο από σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο του Σ. Αβραμέα, επιστήμονα διεθνώς καταξιωμένου και με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην Ανοσολογία.

Το θέμα αυτό έχει δεχτεί βέβαια τεράστια αμφισβήτηση από το 1983 (όταν απομονώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν τα πρώτα φυσικά αυτοαντισώματα στο παραπάνω Εργαστήριο) μέχρι και σήμερα, όπως κάθε τι καινούριο που έρχεται να ανατρέψει οριστικά τα μέχρι τότε δεδομένα και να ανοίξει νέους ορίζοντες! Φανταστείτε ότι μέχρι τότε γνωρίζαμε ότι αφ’ενός η παραγωγή αυτοαντισωμάτων στον οργανισμό δεν έχει καμμία χρησιμότητα και οδηγεί σε παθολογική κατάσταση και αφ’ετέρου ότι ένα αντίσωμα αναγνωρίζει ένα μόνο αντιγόνο. Τα φυσικά αντισώματα διαφέρουν, αφού είναι πολυδραστικά, αναγνωρίζουν δηλαδή πολλά αντιγόνα και μάλιστα διαφορετικής σύστασης και δομής, όπως πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα και απτένια. Αυτή η σπουδαία ιδιότητα είναι η βάση για τον ρόλο των φυσικών αυτοαντισωμάτων στην ανοσορρύθμιση. Να θυμίσω ότι η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη που σήμερα αποτελεί θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από φυσικά αυτοαντισώματα.
Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Πότε, πώς και γιατί πυροδοτείται ένα αυτοάνοσο νόσημα. Τα νοσήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικά, αλλά ο ακριβής μηχανισμός που διαταράσσει την ομοιόσταση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι γνωστός. Με άλλα λόγια, πότε, πώς και γιατί η φυσιολογική αυτοανοσία γίνεται παθολογική;
Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Όταν βρέθηκα μόνη σε ηλικία 24 ετών σε παγκόσμιο Συνέδριο Ανοσολογίας στο Τορόντο του Καναδά σε προφορική παρουσίαση να αντιμετωπίζω με επιτυχία τους «πατέρες» της Ανοσολογίας σε καταιγισμό ερωτήσεων για τα νέα τότε ευρήματα του Εργαστηρίου, που σας προανέφερα, σχετικά με τη φυσική αυτοανοσία. Είναι προφανές ότι η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος σ’ αυτό το Εργαστήριο και σε ένα τόσο πρωτοποριακό θέμα, υπήρξε για μένα καταλυτική.
Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Να πάω στο Παρίσι να σπουδάσω Βιοχημεία. Έφυγα από την Ελλάδα σε ηλικία 17μιση χρόνων και έμεινα εκεί 8 χρόνια. Είναι όνειρο ζωής να είσαι φοιτητής στο Παρίσι, κι εγώ το πραγματοποίησα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερα, δίχως να χαθεί πολύτιμος χρόνος να ολοκληρώσω τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μου, αλλά και να απολαύσω τέχνη και ομορφιά σ’ αυτή τη μοναδική πόλη!
Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Όχι ένα αλλά πολλά! Πώς θα ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μολύνεται και απαξιώνεται; Πώς και πότε θα βγούμε από τη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας; Αν πούμε δε και για την έρευνα που είναι σε δεινή κατάσταση από έλλειψη κονδυλίων, τι θα απογίνει;
Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Τι απαιτεί η έρευνα; Περιέργεια, παρατηρητικότητα, μεθοδικότητα.

Ή τι προσφέρει η έρευνα; Ικανοποίηση, ελπίδα, μέλλον.
Έρευνα και Ελλάδα ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Εξαρτάται αν ρωτάτε για το παρελθόν ή το παρόν με το μνημόνιο. Αν μιλήσουμε για το σήμερα, δύσκολα θα πρότεινα σε κάποιον Έλληνα επιστήμονα να ακολουθήσει την καριέρα του ερευνητή στην Ελλάδα.

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Αλίμονο αν δεν συνδυάζονταν! Η εικόνα για παράδειγμα ενός φυσικού αυτοαντισώματος να διεισδύει στο εσωτερικό του κυττάρου και να κατευθύνεται προς τον πυρήνα, στο συνεστιακό μικροσκόπιο!
Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Πρώτον, να μην καταθέτουν τα όπλα! Να είναι εργατικοί, να αναζητούν τη γνώση, να μη θεωρούν τίποτα δεδομένο, να έχουν οργάνωση και σύστημα πριν ενεργήσουν. Η εργατικότητα, η μεθοδικότητα και η διαρκής αναζήτηση είναι τα βασικά εργαλεία για να πάνε μπροστά στη ζωή τους και να έρθει η αναγνώριση.
Τι σας τρομάζει;

Το τέλμα! Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

Εκατό χρόνια μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Θα ξεχώριζα τον πίνακα «Τα χρώματα του Μάρνη» της γαλλίδας ζωγράφου Yvonne Quarez-Deroche, οικογενειακής φίλης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν λίγα χρόνια. Μαζί της έκανα τα πρώτα μου βήματα στη ζωγραφική με σπάτουλα, σε ηλικία 10 ετών.

Αν ρωτάτε για έργο γνωστού ζωγράφου, τον πίνακα «Claude dessinant, Françoise et Paloma» (1954) του Pablo Picasso, που βρίσκεται στο Μουσείο Picasso στο Παρίσι.

Και από τραγούδια, Το ταγκό της Νεφέλης με την υπέροχη φωνή της Αλεξίου.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις  «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.