Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ημερολόγια

Η κατασκευή ημερολογίου αποδείχτηκε περίπλοκο ζήτημα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Κι’ αυτό γιατί το έτος δεν απαρτίζεται από ακέραιο αριθμό ημερών. Συγκεκριμένα, ο χρόνος που διαρκεί η περιφορά της γης γύρω απ’ τον ήλιο είναι 365 μέρες και… 1/4 περίπου της ημέρας.

Το πρώτο ημερολόγιο το κατασκεύασαν οι Αιγύπτιοι. Περιείχε δώδεκα μήνες των τριάντα ημερών. Συνολικά δηλαδή τριακόσιες εξήντα μέρες, και στο τέλος πέντε μέρες διακοπές. Πιστεύεται ότι η δική μας γιορτή της Πρωτοχρονιάς προέρχεται απ’ τα Αιγυπτιακά ξεφαντώματα στο τέλος κάθε έτους.

Φυσικά το να έχεις ημερολόγιο είναι καλύτερο από το τίποτα.. Ωστόσο το Αιγυπτιακό ημερολόγιο είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα που σχετίζεται με τη διάρκεια του έτους. Περιείχε 365 μέρες, και όχι 365 και ¼ της μέρας όπως συμβαίνει πραγματικά. Σε ένα τέτοιο ημερολόγιο, την επόμενη Πρωτοχρονιά η θέση της Γης στην τροχιά της θα βρίσκεται 6 ώρες πίσω…τη μεθεπόμενη Πρωτοχρονιά 12 ώρες πίσω κοκ. Έτσι σταδιακά το ημερολόγιο χάνει τοn συγχρονισμό του με τις εποχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 120 χρόνια το ημερολόγιο έχει αποσυγχρονιστεί κατά έναν ολόκληρο μήνα, και σε 365 χρόνια κατά μία εποχή!

Αυτό το κατάλαβαν οι Αιγύπτιοι, και το 123 πΧ οι κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας αποφάσισαν να εισαγάγουν μία μέρα κάθε 4 χρόνια, όπως στο δικό μας δίσεκτο έτος. Η απόφαση όμως αυτή δεν επιβλήθηκε με αυστηρότητα. Η ανθρώπινη εμμονή συνέχισε να εμπιστεύεται το παλιό σύστημα, και ουσιαστικά κάθε πόλη είχε το δικό της.

Ο Ιούλιος Καίσαρας στις μετακινήσεις του μέσα στην αχανή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, απογοητευμένος έβλεπε τους ανθρώπους να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στην ημερομηνία! Αυτός ήταν λοιπόν που καθιέρωσε το πρώτο «παγκόσμιο» ημερολόγιο. Για να επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους, στο Φεβρουάριο του 46 πΧ εισήγαγε επί πλέον δύο μήνες και είκοσι τρεις ημέρες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο έτος που έφτασε τις 455 μέρες. Επί πλέον στο Ιουλιανό ημερολόγιο προσέθεταν κάθε τέσσερα χρόνια, μία ημέρα που είχε χαθεί εν τω μεταξύ.

Τα περισσότερα ονόματα των δικών μας μηνών (συμπεριλαμβανομένου και του Ιουλίου προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα) προέρχονται από εκείνο το ημερολόγιο. Η πρώτη μέρα του έτους ήταν αρχικά η 1η Μαρτίου, και έτσι εξηγούνται τα ονόματα Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος που η ρίζα τους προέρχεται από τα λατινικά ονόματα των αριθμών επτά έως δέκα.

Δυστυχώς όμως και για τον Ιούλιο Καίσαρα το έτος δεν έχει 365 μέρες και 6 ώρες, αλλά είναι κατά 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα μικρότερο. Από τη στιγμή που ο Καίσαρας επέβαλε με διάταγμα το παραπάνω ημερολόγιο, το σφάλμα των 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων, άρχισε να συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα περίπου μιας διαφοράς επτά ημερών κάθε 1000 χρόνια. Έτσι το 1545 η εαρινή ισημερία – που τη χρησιμοποιούσαν οι πατέρες της εκκλησίας για να καθορίζουν τη μέρα του Πάσχα – είχε μετακινηθεί κατά 10 μέρες. Η σύνοδος του Trend εξουσιοδότησε τον Πάπα να τακτοποιήσει οριστικά το ζήτημα.

Το 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος εξέδωσε διατάγματα που καθιέρωναν νέο ημερολόγιο. Συγκεκριμένα, για την επαναφορά της ισημερίας στις 21 Μαρτίου, όρισε πως η επόμενη ημέρα της 5ης Οκτωβρίου, θα είναι η 15η Οκτωβρίου. Συνεπώς το έτος 1582 υπήρξε το συντομότερο όλων των εποχών αφού ήταν κατά 9 μέρες μικρότερο! Φυσικά σύμφωνα με τον τρόπο που μετράμε εμείς! Η φύση έχει φτιάξει το χρόνο περιφοράς της Γης σταθερό και αδιαφορεί  για τα προβλήματα που δημιουργούνται στα κεφάλια των ανθρώπων!

Στη Ρωσία δεν υιοθετήθηκε αμέσως το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και τα σφάλματα του Ιουλιανού άρχισαν να συσσωρεύονται. Όταν το 1918 η Σοβιετική Ένωση εγκατέλειψε το Ιουλιανό ημερολόγιο χάθηκαν συνολικά 13 ημέρες. Έτσι εξηγείται η σύγχυση για το αν η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν Νοεμβριανή!

Κουίζ για να επιβεβαιώσετε σε ποιόν αστερισμό ζει η Ελλάδα μας! Ψάξτε να βρείτε σε ποια ημερομηνία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.