Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Esperanza (Spalding)

esperanza_spalding

H Esperanza Spalding, στα φετεινά βραβεία Grammys ανακηρύχθηκε “Best new artist”, αφήνοντας στην άκρη ονόματα όπως οι Florence and the Machine, οι Mumford & Sons, ο Drake και βέβαια ο «πολύς» Justin Bieber (που ήταν και πολύ σίγουρος για τον εαυτό του). Εκτός του Bieber, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί της είναι –λίγο ή πολύ- άξιοι λόγου, και λόγω του είδους της μουσικής που παίζουν, εμπορικότεροι της Esperanza. Όμως, η 25χρονη Esperanza είναι ένα μουσικό φαινόμενο. Μεγαλωμένη στη φτώχεια, με προβλήματα υγείας και με απέχθεια προς το παραδοσιακό σχολείο, έδειξε από 4 ετών μια κλίση στη μουσική. Έμαθε μόνη της βιολί, έπαιξε για 10 χρόνια με μια τοπική κλασσική χορωδία, στα 15 έμαθε και μπάσο, ανακαλύπτοντας έτσι κι άλλους μουσικούς χώρους εκτός από την κλασσική μουσική, στα 16της την δέχτηκαν με υποτροφία στο Portland State University για μουσικές σπουδές ώσπου βρέθηκε στο περίφημο Berklee, 20ετής δασκάλα! Είπατε τίποτα;

Το 2008 κυκλοφόρησε ένα αλμπούμ με τίτλο “Esperanza”, με τη γλυκειά φατσούλα της και το τρελό μαλλί, να κρατά αγκαλιά το μπάσο της στο εξώφυλλο. Μουσική jazz, η Esperanza τραγουδά (σε αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλέζικα ) και παίζει μπάσο σε παλιά και καινούργια τραγούδια, που είναι και δικές της συνθέσεις.

Το 2010, κυκλοφορεί το “Chamber Music Society” και πάλι με διασκευές παλιών κομματιών (Wild is the wind, Inútil Paisagem , αλλά και με δικές της συνθέσεις (Apple blossom, As a sprout, Winter sun). Είναι περισσότερο εμφανείς εδώ οι κλασσικές της ρίζες, όπως και η αγάπη της για την folk και την world μουσική, αλλά βέβαια δεν παύει να είναι ένα jazz άλμπουμ και μάλιστα με αρκετά free jazz ξεσπάσματα.  Ακόμη κι αν η jazz δεν είναι από τα αγαπημένα σας είδη μουσικής (κι εγώ ανήκω σ’αυτήν την κατηγορία), τα τραγούδια της Spalding θα τραβήξουν την προσοχή σας. Η φωνή της είναι ιδιαίτερη και το μπάσο της μας πείθει πως δεν είναι ανάγκη να είναι το πιάνο ή η κιθάρα τα κυρίως όργανα. Ακούστε προσεκτικά το –καλύτερο για μένα- κομμάτι του δίσκου, το Winter Sun, ακόμη κι αν ακούτε ένα τραγούδι την εβδομάδα… Είμαι σίγουρη ότι η δεξιότητα της στο μπάσο, η ωραία φωνή της, αλλά κυρίως η εξαιρετική της σύνθεση, θα σας κάνουν να το ξανακούσετε πολλές εβδομάδες!


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.