Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σοβαροί και μετρημένοι

fado

Η Κάτια Γκερρέϊρο εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια σ’ένα αθηναϊκό τζαζ κλαμπ και τραγούδησε φάντος. Πολύ συμπαθητική, πρόσχαρη, χαμογελαστή, με ωραία φωνή που ταιριάζει σ’αυτό το είδος τραγουδιού, έδειχνε ν’ανέχεται τους μανιώδεις καπνιστές Έλληνες πελάτες που την είχαν πνίξει με τα τσιγάρα τους καθώς και το γεγονός ότι δεν παρακολουθούσαν το τραγούδι της αλλά είχαν έρθει εκεί για να τα πούνε με τους φίλους τους. Οι μουσικοί της, όμως, δυσανασχετούσαν και το έδειχναν. Όχι τόσο για το τσιγάρο αφού και οι Πορτογάλοι είναι θεριακλήδες αλλά για την φασαρία. Στην πατρίδα τους όταν οι μουσικοί παίζουν, όταν οι τραγουδιστές τραγουδάνε τα φάντος, όλοι παρακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια. Στα μικρά κουτούκια οι πόρτες κλείνουν μεταξύ του ενός και του άλλου τραγουδιού και δεν επιτρέπεται να μπει καινούριος κόσμος την ώρα που ακούγεται ένα φάντο. Κανείς δεν τρώει για να μην ακούγεται ο κρότος από τα μαχαιροπήρουνα, οι θαμώνες περιμένουν το διάλειμμα για να ακουμπήσουν το φαγητό τους, τα γκαρσόνια για να σερβίρουν και ν’ανοίξουν ξανά την πόρτα του μαγαζιού.

Τα φάντος είναι μια μυσταγωγία. Αρχικά σε ξαφνιάζουν αυτές οι πολύ δυνατές φωνές που συχνά ακούγονται a cappella αλλά σύντομα σε παρασέρνουν με την έντασή τους, χωρίς χορό και κίνηση, σε μαγεύουν αυτά τα τραγούδια της μοίρας, ειπωμένα από σοβαρούς και μετρημένους υπηρέτες της τέχνης με ευθυτενή κορμοστασιά και αγάπη για τη μουσική της χώρας τους. Υπάρχει μια ευγένεια άνευ προηγουμένου στους Πορτογάλους. Μπορεί να φτύνουν στον δρόμο (σαν εμάς καλή ώρα) αλλά απ’την άλλη σου ανοίγουν την πόρτα να περάσεις, σου χαμογελάνε με ειλικρίνεια και όταν στον τελικό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ το 2004 κερδίζει η δική σου ομάδα μέσα στην έδρα τους, αντί να σε γιουχάρουν, σε χειροκροτούν, όπως είναι το λογικό. Ωραίοι άνθρωποι κι ωραία χώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

  • To συγκεκριμένο club έχει αυτό το προβληματάκι. Πολλές φορές οι ίδιοι οι καλλιτέχνες υποχρεώνονται να επιβάλλουν την τάξη, απαγορεύοντας το κάπνισμα, τουλάχιστον σε αυτούς που κάθονται στα μπροστινά τραπέζια. Οσον αφορά τους Πορτογάλους έχεις απόλυτο δίκιο. Πιστεύω όμως οτι και ο σύγχρονος Ελληνας είναι εξίσου ευγενικός και ανοικτόκαρδος. Χαιρετισμούς στη Γερμανία.
    Νίκος.

  • Pingback: Βασίλισσα Αμάλια — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.